Viestintää ja kulttuuria Kapkaupungissa

Southern African-Nordic Centre tarjoaa jäsenilleen tutkimusrahoitusta, tietoa sekä foorumin kansainvälisten verkostojen rakentamiseksi. Myös opiskelijaliikkuvuus kuuluu SANORD:n toimenkuvaan. Pohjoismaisten jäsenyliopistojen opiskelijoille on tarjolla harjoittelupaikka verkoston toimistossa Kapkaupungissa.

OPISK_Sanord_Kuva1
Näkymä Kapkaupunkiin Pöytävuorelta. Kuva: Hanna Lehtinen.

Southern African-Nordic Centre (SANORD) on vuonna 2006 perustettu verkosto-organisaatio, jonka tehtävä on edistää eteläisen Afrikan ja pohjoismaisten yliopistojen ja korkeakoulujen tutkimus- ja koulutusyhteistyötä. Se tarjoaa jäsenilleen muun muassa tutkimusrahoitusta ja säännöllisen foorumin kansainvälisten yhteyksien luomiseksi. Lisäksi verkosto jakaa Brian O’Connell -stipendejä, joiden tarkoitus on tukea afrikkalaisten opiskelijoiden opintoja Pohjoismaissa. Pohjoismaisten opiskelijoiden haettavissa on puolestaan harjoittelijan pesti verkoston toimistossa Kapkaupungissa. Ohjelman laajentaminen on suunnitteilla, ja tulevaisuudessa tarjolla voi olla myös harjoitteluja eri jäsenyliopistoissa.

Afrikan eteläkärkeen

Lähdin SANORD:n harjoittelijaksi Kapkaupunkiin kesällä 2014. Hain harjoittelua ihan vain kokeilumielessä, enkä ensin vakavasti uskonut päätyväni Afrikkaan. Ja sitten täyteltiinkin jo viisumihakemusta, joka – noin varoituksena – on monen kymmenen sivun mittainen. Hakemuksen liitteiden kokoon haalimiseen sietää varata aikaa useampi kuukausi. Rahoitus hoitui SANORD:n tarjoaman stipendin sekä Turun yliopiston harjoitteluapurahan turvin.

OPISK_Sanord_Kuva2
Näkymä Kapkaupunkiin Robben Islandilta. Saarella sijaitsi korkean turvatason vankila, jossa mm. Nelson Mandela virui pitkät ajat aktivisminsa vuoksi. Kuva: Hanna Lehtinen.

Toimisto sijaitsee University of Western Capen kampuksella. Majoitukseni järjestyi yliopiston opiskelija-asuntolassa, joten työmatkaa oli päivittäin kilometrin verran. Olin vastuussa erityisesti viestinnästä, minkä lisäksi autoin toimiston kahta vakituista työntekijää päivittäisissä tehtävissä. Työhöni minut perehdytti harjoittelijakollegani, jonka työt päättyivät vasta saapumiseni jälkeen.

Oppimista kahteen suuntaan

Työ Kapkaupungissa oli haastavaa, sillä harjoittelijan tehtävät olivat itsenäisiä ja löyhästi määriteltyjä. Toisaalta työ oli kiitollista samasta syystä. Sain vaikuttaa omiin tehtäviini ja kehitysehdotuksiani otettiin mielellään vastaan. Harjoittelun tarkoitus ei SANORD:ssa ole vain antaa harjoittelijalle

OPISK_Sanord_Kuva3
University of Western Cape, päärakennus. Kuva: Hanna Lehtinen.

työkokemusta, vaan uudet näkökulmat kulkevat molempiin suuntiin. Toimistossa toivotaan, että harjoittelija tutustuu ympäröivään kulttuuriin ja luo omia verkostoja. Myös opiskelua halutaan tukea ja sille järjestetään tarpeen vaatiessa aikaa. Työnteon ohessa on siis  mahdollista muun muassa matkustaa, tavata ihmisiä ja edistää opintojaan.

SANORD:n harjoittelijahaku vuodelle 2016 on parhaillaan auki. Hakemukset pitää jättää 30.11 mennessä. Suosittelen harjoittelua etenkin niille, joilla  jo on jonkinlaista kansainvälistä kokemusta taskussa, mutta lisää kaivattaisiin. Avoimuus, kärsivällisyys ja hepatiittirokote ovat tarpeen.

Hanna Lehtinen on uskontotieteen maisterivaiheen opiskelija