WC:n seinältä seminaariin
Internetin valtakaudella samoista asioista kiinnostuneita ystäviä voi löytää myös erikoisemmista paikoista. Pienistä tapaamisista voi lähteä muotoutumaan myös jotain suurempaa.
Vuosi sitten eräs opiskelukaverini sanoi minulle, että erään yliopiston naisten WC:n seinällä käydään Sherlock Holmes -aiheista keskustelua. BBC:n vuonna 2010 alkaneeseen Sherlock-sarjaan liittyneet lauseet ”Moriarty was real” ja ”I believe in Sherlock Holmes” ovat tammikuun 2012 jälkeen ilmestyneet moneen paikkaan. Vessanseinäteksteistä innostuneena laitoin kampusalueelle ilmoituksia halusta tavata muita faneja. Pienellä jännityksellä odotin ensimmäistä tapaamista, jonne saapui lisäkseni viisi tyttöä; seuraavalla kerralla meitä osallistujia olikin jo 12!
Tilanne eskaloitui ja Sherlock Turku syntyi. Keskustelu pyöri alkuvaiheessa paljon Holmesin ympärillä, mutta pian kävi ilmi, että ryhmän jäseniä yhdistävät monet muutkin asiat, mm. scifi ja brittikulttuuri. Vuoden 2012 maaliskuusta lähtien tapaamisia on pidetty kesäaikaa lukuun ottamatta kerran kuussa, joskin myös sivuryhmiä on alkanut kehittyä: pienemmillä porukoilla kokoonnuttu katsomaan elokuvia ja TV-sarjoja. Loppuvuodesta mukaan tulivat myös lukupiirit, sillä Sherlock Holmes -rakkaudesta huolimatta kaikki eivät olleet tutustuneet Sir Arthur Conan Doylen alkuperäisiin tarinoihin.
Ryhmän jäsenistä suurin osa opiskelee Turun yliopistossa ja valtaosa humanistisessa tiedekunnassa. Silti Sherlock Holmes yhdistää ihmisiä monilta eri aloilta, aina kulttuurihistoriasta biologiaan ja sosiaalityöhön. Erilaiset taustat tuottavat erilaisia näkemyksiä samasta aiheesta, mikä tekee keskustelusta kiinnostavaa ja tapaamisistamme jännittäviä.
Joulukuussa 2012 järjestimme Turun kaupunginkirjastossa Sherlock Holmes -aiheisen iltapäivätapahtuman, jonka menestyksestä innostuneina saimme virtaa alkaa järjestää suurempaa tapahtumaa Turkuun. Tapahtumajärjestämiseen liittyvä työkokemus on ensiarvoista humanistisilla aloilla ja mm. apurahahakemuksien kirjoittaminen on tullut työryhmällemme tutuksi. Onneksemme myös oppiaineissa on otettu opiskelijoiden omatoimisuus ja aktiivisuus huomioon; mm. kulttuurihistoria ja englantilainen filologia ovat luvanneet tukensa tapahtumallemme.
Tiiviissä ryhmässä työskentely sujuu mainiosti ja 3.8. järjestettävän seminaarin ohjelma alkaa olla pikkuhiljaa kuosissa. ”Puoli-akateeminen Sherlock Holmes päivä” -tapahtumasta pyritään tekemään sekä faneja että asiasta tietämättömiä kiinnostava, ja toivomme kesälauantain olevan hauska ja innostava päivä!
Elina Karvo on kulttuurihistorian opiskelija, joka viimeistelee pro gradu -tutkielmaansa vuosina 1984–1994 tuotetusta Sherlock Holmes -TV-sarjasta.
Sherlock Turun blogi täältä ja Sherlock Finlandin blogi puolestaan täältä.