Ylirajainen syyspäivä

Turkulaiset historiantutkijat järjestivät perjantaina 6.9. kolmatta kertaa Historian syyspäivän. Tapahtuman teemana oli ylirajaisuuden käsite historiantutkimuksessa.

Sirkkalan kampuksella järjestetyn syyspäivän ohjelma käynnistyi aamupäivän kutsutuilla puhujilla. Itä-Suomen yliopiston professori Maria Lähteenmäki lähestyi ylirajaisuutta kolmesta eri tulokulmasta.  Oman tutkimuksensa ohella hän puhui myös historiantutkimuksen rajoista sekä liian tarkasti rajaavien ja ohjaavien arviointinormien uhasta historiatieteen innovatiivisuudelle. Åbo Akademin professori Holger Weiss pohti islamilaisen ja länsimaisen kulttuuripiirin kohtaamisen problematiikkaa varhaisen uuden ajan pohjoisessa Afrikassa.

Iltapäivän aikana osallistujat jakaantuivat istuntoihin käsittelemään omia tutkimusaiheitaan ylirajaisuuden näkökulmasta. Monipuolisissa esitelmissä ylittyivät niin valtioiden, kulttuuripiirien, etnisten ryhmien, ajallisuuden kuin tieteidenkin rajat.  Päivä jatkui vielä yhteisellä illanvietolla Panimoravintola Koulussa, jossa poliittisen historian professori Timo Soikkanen haastoi osallistujat vapaamuotoiseen keskusteluun säätyrajojen ja kansallisvaltioiden rajojen muutoksesta.

Tapahtuma on perinteisesti järjestetty yhteistyössä kaikkien turkulaisten historia-aineiden kesken eli mukana olivat Sirkkalan asukkaiden lisäksi myös puukasarmin ja traktoritehtaan väki. Tapahtumassa ylittyi myös kieliraja, sillä esiintyminen onnistui kummallakin kotimaisella. Historian syyspäivä on järjestetty viimeksi vuosina 2009 ja 2010. Jatkossa tarkoituksena on järjestää tapahtuma säännöllisemmin.

Tapahtuman ohjelma ja esitelmien otsikot ovat nähtävissä syyspäivän kotisivuilla.

Antti-Jussi Nygård on yleisen historian jatko-opiskelija. Kuvat Anniina Lehtokari ja Antti-Jussi Nygård.