Hankkeesta
Mikä on KURU?
Kuru on Turun yliopiston, Vaasan yliopiston ja Seinäjoen ammattikorkeakoulun yhteishanke, joka pyrkii edistämään kestävän, maukkaan ja terveellisen ruuan asiaa, ja luomaan sille uusia kuluttajasegmenttejä. Hanketta koordinoi Turun yliopiston Ravitsemus- ja ruokatutkimuskeskus (NuFo).
Kurun ydinpyrkimyskenä on rakentaa uudenlainen, kestävämpi ja terveellisempi ruokakulttuuri käyttäen tiedepohjaisia menetelmiä ruokajärjestelmän ongelmien ratkaisemiseen. Kurun työ perustuu haastatteluihin, tiiviiseen sidosryhmäyhteistyöhön, ja terveyskestävän ruokamallin testaamiseen ja juurruttamiseen.
Kuru pyrkii aktivoimaan kuluttajakansalaisten psykologisen omistajuuden mekanismeja liittyen ruuan makukokemuksiin ja konkreettisiin ruokavalintoihin.
Hanke koostuu viidestä työpaketista:
Työpaketti 1 sisältää projektikoordinaatioon kuuluvat tavanomaiset tehtävät, joiden tarkoituksena on varmistaa hankkeen sujuva eteneminen ja pitää huolta käytännön asioista. Työpaketti 1. sisältää viestintäsuunnitelman, neuvontamateriaalien koostamisen ja hankkeeseen liittyvien tapahtumien järjestämisen
Työpaketissa 2 selvitetään Suomalaisen ruokavalion terveyskestävyyttä, ja tutkitaan sitä, minkälaisia kuluttajasegmenttejä kotimaisilla ruokamarkkinoilla on. Työpaketissa 2 määritellään terveellisen ja kestävän ruuan käsite ja kehitetään laskentamalli ruuan kategorisoimiseen.
Työpaketissa 3 pyritään juurruttamaan Etelä-Pohjamaalle uusia ruokakulttuurisia uskomuksia, joissa maukkauden kokemus ja terveyskestävyys yhdistyvät toisiinsa. Työpaketti 3 toteutetaan sekä verkko, että ravintolaympäristöissä tapahtuvien interventioiden kautta.
Työpaketissa 4 testataan hankkeen kehittämää terveyskestävän toiminnan mallia arkielämän ympäristöissä. Työpaketti 4 toteutetaan järjestämällä interventioita arkipäiväisissä valintatilanteissa, jotta interventioiden vaikutuspotentiaali voidaan arvioida. Työpaketissa 4 kokeillaan psykologisen omistajuuden käsitteen suhdetta suhteessa makukokemuksen muokkaamiseen.
Työpaketissa 5 sovelletaan työpakettien 2-4 tuottamaa tietoa, ja sovelletaan sitä konkreettisiin ruokakulttuuria muovaaviin välineisiin ja toimintamalleihin. Työpaketti 5 koostuu sekä Fokusryhmähaastaatteluista, että sidosryhmätyöpajoista. Näiden lisäksi työpaketissa 5 pilottitestataan TP 2-4 tuottamia toimintamalleja ruokapalveluiden toimijoiden kanssa.
Työpaketti 6 kattaa hankkeen viestinnän ja pyrkii takaamaan tutkimuksen yhteiskunnallisen vuorovaikutuksen, levittämään hankkeen tuloksia, ja mahdollistamaan niiden juurtumisen laajemmin käyttöön.
Hanketta ovat rahoittaneet
- Seinäoen kaupunki
- Kurikan kaupunki
- Atria
- Juustoportti
- Alavuden kaupunki
- Pirjon Pakari
- Etelä-Pohjanmaan liitto



