Etelä-Korea ja Suomi: Teknologiayhteistyön mahdollisuuksia laivanrakennuksessa ja vihreillä merireiteillä
Etelä-Korea on yksi maailman johtavista laivanrakennusmaista ja on viime vuosina osoittanut kasvavaa kiinnostusta suomalaista teknologiaa kohtaan. Se rakentaa nykyään yhä suuremman osan amerikkalaisten puolustuslaivastosta, mikä korostaa sen merkitystä kansainvälisessä meriteollisuudessa. Erityisesti yhteistyön painopisteet ovat vihreissä merikuljetuskäytävissä, arktisten alueiden teknologioissa ja kestävässä laivanrakennuksessa. Suomi tarjoaa huippuosaamista näillä aloilla, ja maiden välinen yhteistyö voi vauhdittaa kestävän merenkulun kehitystä.
Suomalainen teknologia kiinnostaa laivanrakennuksessa
Suomalaisilla yrityksillä on pitkäaikainen kokemus jäänmurtajista, energiatehokkaista propulsio- ja navigointijärjestelmistä sekä kestävistä laivanrakennusmateriaaleista. Nämä teknologiat ovat erityisen arvokkaita Etelä-Korealle, joka etsii uusia ratkaisuja parantaakseen alustensa suorituskykyä ja pienentääkseen niiden hiilijalanjälkeä. Suomen ja Etelä-Korean yhteistyössä voidaan kehittää uusia, energiatehokkaita aluksia ja hybridiratkaisuja, jotka vastaavat kansainvälisiin päästövähennystavoitteisiin ja hyödyttävät molempia markkinoita.
Vihreät merikuljetuskäytävät ja kestävä merenkulku
Globaalisti merenkulkuala on sitoutunut vihreään siirtymään, ja Suomi on ollut edelläkävijä LNG- ja vetykäyttöisissä aluksissa sekä muissa kestävissä ratkaisuissa. Etelä-Korea haluaa integroida näitä teknologioita omiin merikuljetusverkostoihinsa ja kehittää vihreitä merireittejä. Yhteistyössä voidaan edistää innovatiivisia ratkaisuja, kuten polttokennokäyttöisiä aluksia, uudenlaisia voimanlähteitä sekä kestävän kehityksen mukaisia satamaratkaisuja. Sustainability.osaaminen voi kääntää katseet myös merenmonimuotoisuuden tukemiseen, siihen miten samalla voidaan tukea sitä mitä pinnan alaisissa luonnon ekosysteemeissä tapahtuu.
Arktisten alueiden teknologiat yhteistyön kohteena
Arktisten merireittien merkitys kasvaa ilmastonmuutoksen myötä, ja niiden vastuullinen käyttö edellyttää erikoisosaamista. Suomi on maailman johtava jäänmurtajateknologian ja arktisten laivaratkaisujen kehittäjä. Etelä-Korea näkee Suomen luotettavana kumppanina, joka voi tarjota asiantuntemusta turvalliseen ja kestävään meriliikenteeseen arktisilla alueilla.
Tulevaisuuden mahdollisuudet
Etelä-Korean ja Suomen välinen yhteistyö tarjoaa laajan kirjon mahdollisuuksia, erityisesti laivanrakennuksen, meriliikenteen vihreän siirtymän ja arktisten alueiden kestävän kehityksen alueilla. Innovatiiviset teknologiat ja yhteiset tutkimushankkeet voivat vahvistaa molempien maiden asemaa kestävän merenkulun edelläkävijöin. Samalla on tärkeää ymmärtää ja olla perillä siitä, mihin Etelä-Korea jatkuvalla kehityksellään tähtää, ja minkälaisissa keskutelupöydissä meidän kannattaa olla kuulolla.
Merimerkit-hanke seuraa tiiviisti tämän yhteistyön kehitystä ja sen vaikutuksia pohjoismaiseen ja kansainväliseen merenkulkuun. Seuraamme myös, kuinka suomalaiset yritykset ja tutkimuslaitokset voivat osallistua tähän kasvavaan yhteistyökenttään. Hanwha Oceans on yksi potentiaalinen yhteiskumppani, joka on avoin keskustelemaan mitä mahdollisuuksia suomalaisella osaamisella on Etelä-Korean laivanrakennuksessa ja muissakin innovaatioekosysteemeissä.
Kirjoittaja: Anri Vuori, LADEC