LinkedIn ja sosiaalinen media työnhaussa

Sosiaalisen median hyödyntäminen työnhaussa ja ammatillisessa verkostoitumisessa voi avata eteesi uusia mahdollisuuksia. Sosiaalisen median välineillä voit lisätä oman CV-profiilisi näkyvyyttä ja työnhaun tehokkuutta sekä hankkia tietoa omasta alastasi. ​

Sosiaalisen median hyödyntäminen on yleistynyt hyvinkin paljon viime vuosia, ja siitä on tullut helppo, matalan kynnyksen kanava tavoittaa työnantajia. Myös työnantajat käyttävät somea enemmän, ja usein näkee esimerkiksi kesärekryjen hoidettavan (enemmän tai vähemmän) somen kautta. Kysymys kuuluukin, miten voi itse erottua muista hakijoista?

Somen hyödyntäminen työnhaussa ja ammatillisessa verkostoitumisessa voi avata eteesi uusia mahdollisuuksia. Sosiaalisen median välineillä voit lisätä oman CV-profiilisi näkyvyyttä ja työnhaun tehokkuutta sekä hankkia tietoa omasta alastasi. ​

LinkedIn-profiili

LinkedIn on yleisimmin ammatilliseen profiloitumiseen käytetty sosiaalisen median alusta, ja luultavasti myös helpoin tapa aloittaa työnhaku verkossa. LinkedInissä voit luoda profiilin, osallistua keskusteluihin/ryhmiin ja seurata alasi kiinnostavia yrityksiä, työpaikkoja ja ihmisiä. LinkedIniä voi nähdä eräänlaisena nykyajan käyntikorttina ja sitä on hyvin helppo jakaa.

Lisää kuva.
Kuvalliset profiilit saavat 21 kertaa enemmän klikkauksia. Pää ja olkapäät kannattaa näkyä, yksinkertainen tausta ja koko noin 400×400 pikseliä. Hymyile! Se saa sinut vaikuttamaan helpommin lähestyttävältä.  Valitse myös kuva joka näyttää itseltäsi. ”Mitkä vaatteet?” on yleinen kysymys. Jos olet epävarma, niin laita sellaiset vaatteet jotka pukisit työhaastatteluun.

Yhteenveto/summary.
Tämä on luultavasti ensimmäinen asia mitä luetaan. Keskity olennaisiin saavutuksiin. Arvot ja intohimot, mitä osaat paremmin kuin muut sekä mikä erottaa sinut muista, ovat myös hyviä aiheita. Keskity faktoihin ja statistiikkaan (esim. ”Urani aikana olen myyntityön kautta löytänyt sadoille ihmisille tarvittavan tuotteen…”). Yhteenveto vaikuttaa myös näkyvyyteen, koska LinkedIn etsii avainsanoja myös yhteenvedosta. Eli jos henkilöstöala kiinnostaa, kannatta käyttää esimerkiksi ”HR”, ”henkilöstö” ja ”rekrytointi”-sanoja.

Työkokemuksen voi listata eri tavalla.
LinkedInissä voit kirjoittaa niin paljon kuin haluat, mutta muista kuitenkin, että laatu korvaa määrän. Voit listata viivoilla tärkeimmät asiat tai tehdä kokemuksestasi tarinan, tai vaikka molemmat!

Osaaminen, kurssit, vapaaehtoistoiminta.
Tässä on hyvä mahdollisuus erottua muista Oletko käynyt jotain muita koulutuksia? Oletko ollut mukana jossain järjestötoiminnassa? Kielitaidot? IT-taidot? Kokemukset ulkomailla? LinkedInissä voit myös tukea (endorse) muiden osaamista (skills). Yleensä jos menet tukemaan jonkun kontaktin osaamista, he tekevät saman sinulle. Profiilit joilla on enemmän kuin viisi osaamista, näkyvät 17 kertaa enemmän hauissa. Kysy myös suosittelijoita verkostostasi.

Hanki tietoa ja verkostoidu

 • Verkostoituminen kannattaa aloittaa heti. Esimerkiksi LinkedInissä on koko ajan kasvava joukko myös opiskelijoita.
 • Nykyiset opiskelukaverisi ovat tulevia kollegoitasi.
 • Seuraa yrityksiä ja niissä tapahtuvia muutoksia: henkilöstömuutokset, uudet projektit yms.
 • Selvitä keitä yrityksessä työskentelee; tunnetko jo jonkun?
 • Profiilitiedoista voit nähdä minkälaisia urapolkuja oman alasi ihmiset ovat kulkeneet.
 • Ryhmien ja keskustelujen kautta pääset verkostoitumaan muihin alasi osaajiin ja tuomaan esille asiantuntemustasi.

Verkostoitumisesta puhutaan paljon ja siihen on syynsä. Jopa 80% töistä on ns. piilotyöpaikkoja, eli paikkoja joita täytetään muulla tavalla kuin julkisella haulla. Yleisin tapa rekrytoida piilotyöpaikkaan on juuri verkostojen kautta. LinkedIn on hyvä kanava näkyä ja olla yhteydessä potentiaalisiin työnantajiin, samoin se on erinomainen kanava muistuttaa verkostoasi siitä mitä osaat ja kuka olet. Jos sinulla on profiili jo opintojen aikana, yhteysmahdollisuus säilyy myös opintojen jälkeen. Verkostoituminen ei kuitenkaan ole muuta kuin muihin ihmisiin tutustumista.

Linkedinin kautta myös oman uran suunnittelu voi helpottua. Pääset konkreettisesti näkemään mitä mahdollisen, unelma-alan, työntekijät tekevät ja millä taustalla he ovat nykyisissä tehtävissään. Voit myös saada lisätietoa eri artikkeleiden ja linkkien kautta. Alustaa voi nähdä eräänlaisena työelämän tietopankkina. Linkedinin kautta voit myös suoraan kysyä sinua askarruttavia kysymyksiä työelämässä olevilta henkilöltä. Verkostoidu rohkeasti!

Myös muut kanavat auttavat verkostoitumisessa. Facebook on täynnä ryhmiä (julkisia sekä suljettuja) joissa eri alan ammattilaiset jakavat tietoa alasta ja alan työpaikoista. Kysy opiskelukavereiltasi, jos heillä on jotain vinkkejä ryhmistä. Nämä ryhmät ovat myös oiva paikka ilmoittaa, että hakee töitä. Somessa voit helposti tehdä pienimuotoisen työnhakukampanjan, missä kerrot lyhyesti siitä, mitä olet etsimässä ja millä taustalla.  Linkedinin (tai verkkosivun) voi myös liittää postaukseen.

Näkyvyys ja näkyminen

 • Näkyminen sosiaalisessa mediassa voi kertoa taidoistasi, persoonastasi ja verkostoitumiskyvyistäsi enemmän kuin adjektiivit CV:ssä.
 • Kerro avoimesti, että haet työtä ja minkälaista työtä.
 • Muista käyttää selkeitä ja toistuvia avainsanoja, jotka kuvaavat ydinosaamistasi.
 • Aktiivisuus somessa on hyvä keino tuoda esiin motivaatiotasi ja osaamistasi, etenkin jos varsinaista työkokemusta on vasta vähän.
 • Lisää CV:hen osoite LinkedIn-profiiliisi, mahdolliseen blogiisi tai Slideshare-tiliisi.

Omaa näkyvyyttä voi tehostaa monella tapaa. Muiden materiaalin jakaminen ja tykkääminen ovat helpoimmat tavat, mutta voit rohkeasti tehdä myös omia juttuja, jos sellainen tuntuu luontevalta. Jaa omia mietintöjä ja kokemuksia työelämästä.  Älä pelkää, ettei asia kiinnosta tai ettei sinulla ole tarpeeksi kokemusta. Vähitellen julkiasemisen kynnys madaltuu ja muuttuu helpommaksi.

Voit myös saada näkyvyyttä kommentoimalla muiden julkaisuja. Jos joku on usein nähnyt sinut kommentoimassa mukavasti muiden julkaisuja, hän myös luultavasti jossain vaiheessa avaa profiilisi. Profiilin avaamisen jälkeen voi tapahtua ihmeitä.

Avoimuus on hyvä asia. Voi tuntua vaikealta kertoa julkisesti, että hakee töitä, mutta tämä on kuitenkin kannattaa. Mahdollisuutesi ovat paremmat, kun ihmiset ympärillä tietävät että haet töitä.

Uraristeys on LinkedInissä toimiva varsinaissuomalaisille korkeakoulutetuille ja työnantajille suunnattu keskustelu- ja kohtaamispaikka. Ryhmässä voi keskustella muun muassa työnhausta, rekrytoinnista, LinkedInistä ja verkostoitumisesta. Ryhmässä myös etsitään harjoittelijoita, graduntekijöitä tai työntekijöitä lyhyisiin tai pidempiin projekteihin.

Tarkempia ohjeita LinkediIn-profiilin luomiseen Rekryn Linkedin-esitteessä: