Tutkinto valmistumassa – mitä seuraavaksi? Rekry auttaa myös valmistuneita

Oletko valmistumassa tänä keväänä? Paljon onnea! Tutkinnon suorittaminen on iso urakka, jonka olet nyt saanut loppusuoralle.   

Valmistumisen kynnyksellä saattaa olla vielä epävarmuutta siitä, minkälaiselle työuralle haluaa suunnata. Joillakin aloilla mahdollisuuksia on niin paljon, että voi olla vaikea hahmottaa itselle sopivia vaihtoehtoja. Toisilla taas suunta on selvä, mutta seuraavat askeleet hakevat paikkaansa. Tästä jutusta saat vinkkejä työpaikan löytämiseen riippumatta siitä, onko määränpää jo selvillä.

Vinkkejä keväällä valmistuville

Suunta hukassa?

Jos et ole vielä varma siitä, mitä haluat tehdä työksesi, kannattaa aloittaa syventymällä hetkeksi itseesi. Pohdi, minkälaisten asioiden tekemisestä yleensä pidät ja mikä sinua motivoi. 

Mikä on ollut parasta opinnoissasi? Onko sinulla jokin tärkeä asia tai arvoja, joita haluaisit edistää? Oletko viihtynyt järjestötoiminnan parissa tai löytyykö vapaa-ajalta jotakin, mitä tehdessä vaivut flow-tilaan?  

Myös aiemman työkokemuksen perusteella voi saada vihiä siitä, minkälaisista tehtävistä voisi pitää. Nautitko uusien ihmisten tapaamisesta asiakaspalvelutyössä tai asioiden pitämisestä järjestyksessä varastolla? Pohdi, miksi juuri tietyt tehtävät tuntuvat mukavilta ja minkälaisissa oman alan töissä voisi löytyä jotakin samaa.

Entä onko jotakin, mitä et missään nimessä haluaisi enää tehdä? Silläkin on arvonsa, että tietää minkälaisissa tehtävissä ei viihdy. 

Mitä minä osaan? Ole oman osaamisesi asiantuntija

Turun yliopistosta valmistuneet alumnit pitävät kykyä sanoittaa omaa osaamista tärkeimpänä työllistymiseen vaikuttavana tekijänä (Turun yliopiston uraseurantakysely 2023). Jos sinä et tiedä mitä osaat, ei sitä huomaa työhakemustasi lukeva työnantajakaan.

Voit hahmotella oman osaamisesi ulottuvuuksia eri elämänalueiden avulla. Mitä osaamista olet kerryttänyt opinnoissa, työssä, harrastuksissa tai vapaa-ajalla? 

Voit lähestyä omaa osaamistasi myös pohtimalla, minkälaisissa asioissa sinulta usein pyydetään apua. Oletko koko suvun it-tukihenkilö tai kaveriporukan suunnitelmallisin tapahtumanjärjestäjä? Minkälaisesta osaamisesta ja vahvuuksista roolisi voisivat kertoa?

Oman osaamisen hahmottamisessa auttaa myös muilta saatu palaute. Jos ihmiset ympärilläsi eivät ole antaneet sinulle palautetta niin sitä kannattaa itse kysyä. Esihenkilön lisäksi palautetta voi kysyä työkavereilta tai omilta läheisiltä.

Oman osaamisen kartoittaminen voi vaatia aikaa ja sen pariin kannattaa palata säännöllisesti.

Vertaile vaihtoehtoja: mitä on tarjolla?

Kun omien vahvuuksien, osaamisen ja työhön liittyvien toiveiden palapeli alkaa hahmottua, voit siirtää katseesi kohti työmarkkinoita. Pohdi, minkälaisissa tehtävissä voisit hyödyntää vahvuuksiasi ja osaamistasi. Tämä osuus saattaa vaatia tutkimuksellista otetta.  

Eri työtehtävien sisältöä voi selvittää esimerkiksi: 

  • Selaamalla työpaikkailmoituksia
  • Seuraamalla eri työnantajien somekanavia ja nettisivuja
  • Tutustumalla töissä.fi-sivuston tietoihin. Työtehtävien ja palkkatietojen lisäksi töissä.fistä löytyy kiinnostavia uratarinoita!
  • Selaamalla erilaisten ammattilaisten LinkedIn-profiileja. Helppo tapa aloittaa on oman yliopiston alumnit.

Kun suunta on selvillä: työnhakuun!

Perinteinen tapa hakea töitä on selata avoimia työpaikkailmoituksia ja vastata niihin. Paljon tehokkaampaa on kiinnittää työnantajan huomio jo silloin, kun paikka ei vielä ole auki. Mutta miten tämä käytännössä sitten tapahtuu?

Tässä esimerkinomaiset askeleet piilotyöpaikkojen hakuun: 

  1. Etsi 1-3 työnantajaa, joista olet erityisen kiinnostunut
  2. Laadi jokaiselle työnantajalle kustomoitu CV ja avoin työhakemus, jossa selvennät, miksi olet kiinnostunut työnantajasta, minkälaisia työtehtäviä etsit ja mitä osaamista tarjoat. Jos kaipaat vinkkejä CV:n tai työhakemuksen tekoon, kurkkaa Rekryn työnhakusivut.
  3. Hakemusta jättäessäsi kerro soittavasi asiasta parin viikon kuluttua (tämä saattaa auttaa siinä, että hakemuksesi oikeasti luetaan). 
  4. Soita rekrytoinneista vastaavalle henkilölle. Kerro osaamisestasi ja kysy työmahdollisuuksista. Jos sopivaa paikkaa ei ole tarjolla, kiitä mahdollisuudesta ja kerro olevasi kiinnostunut myös myöhemmin aukeavista paikoista. 
  5. Toista kohtia 1-4, kunnes onnistaa. 

Aina paikka ei löydy suoraan avoimella hakemuksella, mutta saatat jäädä rekrytoijan mieleen tulevia hakuja ajatellen. Jos eteen sattuu nopea rekrytointitarve, voit esimerkiksi päästä jonon ohi suoraan haastatteluun. Ei siis kannata lannistua, vaikka sähköpostiin kilahtaa toistuvia ”kiitos, mutta ei kiitos” -vastauksia. Vaikka vastavalmistuneena työnhaku voi tuntua loputtomalta urakalta, oma paikkasi löytyy kyllä lopulta.

Rekry auttaa myös valmistumisen jälkeen

Me täällä Rekryssä palvelemme opiskelijoiden lisäksi vastavalmistuneita (2 vuotta valmistumisen jälkeen). CV-klinikoillamme saat palautetta CV:stä, hakemuksesta tai Linkedin-profiilistasi. Jos tuleva työhaastattelu jännittää, voit varata ajan haastatteluharjoitukseen.  

Autamme myös silloin, kun työnhaku jumittaa, suunta on hukassa tai omaa osaamista on vaikea tunnistaa. Voit varata henkilökohtaisen uraohjausajan, jossa keskustellaan juuri sinun tilanteestasi.

Tutustu Rekryn palveluihin

Varaa aikoja suoraan JobTeaserista

Vastaamme myös sähköpostilla kaikkiin kysymyksiisi – ole rohkeasti yhteydessä osoitteeseen rekry@utu.fi.

Me Rekryssä haluamme toivottaa sinut tervetulleeksi työelämään. Onnea urapolullesi!