Työnhakuvideo

Suunnittele huolella

Mieti tarkkaan, mitä haluat sanoa videolla. Jos kohdennat videon tiettyyn työpaikkaan, huomioi se videon sisällössä. Voit myös tehdä yleisen työnhaku- tai CV-videon tietyn alan työtehtäviä ajatellen.

Tee videolle käsikirjoitus ja harjoittele esitys muutamaan kertaan läpi, jotta voit arvioida videon kestoa. Hyvä työnhakuvideo on enintään 1-2 minuuttia pitkä. Työnhakuvideon tekeminen vaatii taitoa tiivistää.

Valitse kuvausväline ja -ympäristö

Tavallisilla älypuhelimilla saa yleensä kuvattua riittävän hyvälaatuista videota. Takakameralla saat kuvattua etukameraa parempilaatuista videota, mutta tällöin et itse näe mitä kuvaat. Voit asettaa puhelimen jalustalle tai tukea sen sopivalle tasolle. Voit myös pyytää ystävääsi kuvaamaan videon, jolloin sinun tarvitsee keskittyä vain puhumiseen.

Jos kuvaat videon sisällä, valitse mahdollisimman siisti ja rauhallinen kuvausympäristö. Tarkista, että paikka ja kasvosi ovat riittäävästi valaistut. Esimerkiksi ikkunan edusta on hyvä paikka kuvata, kunhan aurinko ei paista suoraan ikkunasta sisään. Pukeudu videolla niin kuin pukeutuisit työhaastatteluun.

Jos videoiden kuvaaminen on sinulle jo entuudestaan tuttua, voit kiinnittää enemmän huomiota videon laatuun ja suhtautua siihen työnäytteenä videointi- ja editointitaidoistasi. Vaihtoehtoisesti voit panostaa videolla esiintymiseen.

Kuvaa ja editoi

Puhu työnhakuvideollasi kameraa kohti. Älä lue suoraan paperista. Muista avoin ja positiivinen asenne! Pienet virheet tai katkokset puheessa eivät haittaa, kunhan yleisvaikutelma on asiallinen ja hyväntuulinen. Itseltään ei kannata vaatia liikaa. Videolla esiintyminen on taitolaji, joka kehittyy harjoituksen myötä. Jos työtehtävään ei olla hakemassa huippuesiintyjää, riittää että osaat kertoa itsestäsi luontevasti.

Videon voi kuvata yhdellä otolla tai voit halutessasi yhdistää videon muutamasta eri otosta. Editoinnissa voit käyttää esimerkiksi ilmaisia sovelluksia tai netissä selaimella käytettäviä editointiohjelmia. Vältä erikoisia tehosteita editoinnissa. Muista lisätä loppuun yhteystietosi ja linkki esimerkiksi LinkedIn-profiiliisi tai portfolioosi.

Jaa video

Voit jakaa videon julkisena esimerkiksi Youtubessa tai työnhakuvideoille tarkoitetuilla sivustoilla. Voit myös ladata videon Youtubeen niin, että videota pääsee katsomaan ainoastaan linkillä. Tällöin video ei löydy Googlen avulla, eivätkä ulkopuoliset pääse katsomaan videota. Jaa linkki työnantajalle työnhakuasiakirjojen yhteydessä.