Uraohjauksella oikeaan suuntaan – Tiedätkö, mitä uraohjaus on?

Kaipaatko vahvistusta opiskeluun tai työelämään liittyvissä päätöksissäsi? Pyöriikö elämäsi kompassin neula hallitsemattomasti ja elämän suunta tuntuu olevan hukassa? Vai osoittaako kompassisi tiettyyn suuntaan, mutta reittikoordinaatit puuttuvat? Jos vastasit myöntävästi yhteenkään kysymykseen, voisit hyötyä Rekryn uraohjauksesta. Älä jää yksin ajatustesi kanssa, vaan varaa aika uraohjaukseen ja tule paikalle kaikkine ajatuksinesi.

Uraohjauksessa voit selvitellä tulevaisuuden mahdollisuuksiasi, kartoittaa erilaisia polkuja ja pohtia, mikä niistä sopisi sinulle. Voit keskustella työelämään liittyvistä asioista kuten vahvuuksistasi ja arvoistasi tai saada tietoa esimerkiksi työn hakemiseen liittyvistä asioista. Voit saada apua oman osaamisesi tunnistamiseen ja sanoittamiseen sekä lisätä itsetuntemustasi. Uraohjauksen avulla voit tunnistaa ongelman, päästä ratkaisujen äärelle ja näin tekemään päätöksiä, joiden takana pystyt seisomaan.

Uraohjauksessa ei ole tarkoitus rakentaa pilvilinnoja, vaan antaa tietoa, vaihtoehtoja ja tukea. Uraohjauksen avulla ajatuksesi voivat selkeytyä, voit saada työkaluja päätösten tekemiseen sekä omien kehityskohteidesi tunnistamiseen ja kehittämiseen sekä voit mahdollisesti kasvattaa myös opiskelumotivaatiotasi. Voit nähdä uraohjauksen oppimisprosessina, jossa keskustellaan avoimesti ja luottamuksellisesti, etsitään ratkaisuja, määritellään ja kiteytetään.

Uraohjaaja ei arvostele valintojasi, vaan hän on sinua varten, sinua kuunnellakseen ja auttaakseen. Hän myös auttaa erilaisten kysymysten avulla sinua pohtimaan käsiteltävää aihetta tai asiaa. Uraohjaaja katsoo tilannettasi ulkoa päin, jolloin hän voi löytää sellaisia näkökulmia, jotka ovat sinulta itseltäsi jääneet huomaamatta.

Uraohjauksella lisätyökaluja elämäsi työkalupakkiin

Uraohjaus voi olla yhden kerran tapaaminen tai se voi sisältää useampia ohjauskertoja. Yhteen tapaamiseen uraohjaajan kanssa on varattu tunnin verran aikaa. Avaimet elämäsi lukkokohtiin saattavat löytyä omista taskuistasi, mutta avainten etsimiseen voi mennä enemmän aikaa kuin yksi tunti. Uraohjaukseen voit siis tulla aina uudelleen ja valita vapaasti kenelle uraohjaajista haluat varata ajan.

Uraohjauksessa ei pyritä elämänmittaiseen urasuunnitelmaan, koska liian tarkalla suunnitelmalla saatat rajata mahdollisuuksiasi enemmän kuin löytää niitä. Uraohjaaja ei pyri täyttämään taskujasi oikeilla vastauksilla vaan pikemminkin löytämään työkaluja vastausten hakemiseen.

Puhu siis uraohjaajalle rohkeasti ajatuksistasi ja kunnianhimoisimmistakin unelmistasi. Sinä itse päätät, mitä ja kuinka avoimesti haluat itsestäsi ja elämästäsi kertoa. Pidä kuitenkin mielessäsi, että saamasi hyöty uraohjauksesta on osittain myös sinusta itsestäsi kiinni. Kertomalla itsestäsi, ajatuksistasi ja elämästäsi autat uraohjaajaa ymmärtämään tilannettasi.