Alle on koottu tiivistelmät kaikista biotekniikan DI-kurssilla DIBT0604-3001 Technology Outreach (OPS Kestävät biotekniset prosessit, 2024-2027) julkaistuista opiskelijaprojekteista. Linkit lopullisiin julkaistuihin töihin löydät kunkin infokortin lopusta. Lisätietoja kurssista: DIBT0604-3001 / pataka@utu.fi

Mikrolevien mahdollisuudet

Julkaisija / publisher: Ville Korhonen (vakorh@utu.fi)

Julkaisupäivä / publication date: 20.12.2024

Projektin kuvaus / project description:  Videokuvaa ja animaatiota yhdistävä kompakti kokonaisuus ”Potential of Microalgae” tutustuttaa fotosynteesiin, sen sovellusmahdollisuuksiin sekä kehitteillä olevaan kasvatustekniikkaan mikrolevien kautta. Lisäksi videolla esitellään tulevaisuudennäkymiä osana nykyistä tieteellistä tutkimusta, jossa fotosynteettiset mikrobit tukevat kestävää kehitystä.

Tavoite / objective: Tavoitteena on herättää kiinnostusta aiheesta ja laajentaa tuntemusta fotosynteettisten mikrolevien mahdollisuuksista.

Kohdeyleisö / target audience: Tiedeaiheisista videoista kiinnostuneet.

Julkaisuformaatti / publication format: Verkossa julkaistava video.

Julkaisualusta / publication platform: Sähköisessä muodossa kurssin YouTube -kanavalla

Linkki julkaistuun projektiin / link to the published project: https://youtu.be/8ISIvi-gumk

Kuva / image: Ville Korhonen

 

Luonnon salakooPotentialdi: eDNA

Julkaisija / publisher: Aino Kauppinen (ahkaup@utu.fi)

Julkaisupäivä / publication date: 20.12.2024

Projektin kuvaus / project description: Luontoon tutustumista uudella tavalla eDNA:n eli ympäristö-DNA:n avulla. Jaksossa kerrotaan, kuinka ympäristöstä kerätyt DNA-näytteet voivat kertoa tietoa ekosysteemin tilasta, lajien monimuotoisuudesta ja ympäristön muutoksista. Jaksoa varten olen haastatellut Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Terhi Iso-Tourua. Tämä jakso avaa oven tieteeseen, joka ei vaadi näköhavaintoja.

Tavoite / objective: Tavoitteena kertoa, mitä ympäristö-DNA on, miten sitä hyödynnetään luonnon monimuotoisuuden tutkimuksessa ja suojelussa sekä kertoa, miten eDNA otetaan talteen ja analysoidaan luonnosta.

Kohdeyleisö / target audience: Ympäristöstä kiinnostuneet korkeakouluopiskelijat.

Julkaisuformaatti / publication format: Verkossa julkaistava yksi podcast-jakso.

Julkaisualusta / publication platform: Sähköisessä muodossa laitoksen verkkosivuilla.

Linkki julkaistuun projektiin / link to the published project: https://youtu.be/_elyclj-pEk

Kuva / image: www.pexels.com

Orgaaniset puolijohteet kestävänä ratkaisuna eurooppalaiseen puolijohderiippuvuuteen

Julkaisija / publisher: Sara Makkonen (shmakk@utu.fi)

Julkaisupäivä / publication date: 2024-12-04

Projektin kuvaus / project description: Lyhytvideosarja orgaanisista puolijohteista. Sarjassa kerrotaan mitä puolijohteet ovat, miksi ne ovat tärkeitä, mitä haasteita niihin kohdistuu, voisivatko orgaaniset puolijohteet olla ratkaisu näihin haasteisiin ja miltä näyttää orgaanisten puolijohteiden tulevaisuus. Videosarjassa tarkastellaan orgaanisia puolijohteita erityisesti kestävyysnäkökulmasta ja pyritään saamaan teknologiasta ja teknologiapolitiikasta kiinnostuneet ihmiset kiinnostumaan kestävistä puolijohdevaihtoehdoista – kuinka ufoja ne sitten ovatkaan. Lyhytvideosarja esitetään sosiaalisen median reels/shorts muodossa, jolloin niitä voi selata pikaisesti missä tahansa oletkin!

Tavoite / objective: Tavoitteena kertoa teknologian puolijohderiippuvuudesta ja kuinka tähän riippuvuuteen voitaisiin kehittää kestäviä ratkaisuja mahdollisesti bioteknologisin menetelmin.

Kohdeyleisö / target audience: Teknologiasta, kestävästä kehityksestä ja teknologiapolitiikasta ja -strategioista kiinnostuneet kansalaiset.

Julkaisuformaatti / publication format: Shorts -lyhytvideosarja.

Julkaisualusta / publication platform: Kurssin YouTube -kanava.

Linkki julkaistuun projektiin / link to the published project:
1/4 https://youtube.com/shorts/huSMt828Y0Q?
2/4 https://youtube.com/shorts/oBXTa3PrWiA?
3/4 https://youtube.com/shorts/BLLejEwiCUs?
4/4 https://youtube.com/shorts/SKslgKBfSDE?

Kuva / image: Sara Makkonen

Äänen antaminen datalle datamusikalisaation avulla

Julkaisija / publisher: Inkeri Mentula (eiment@utu.fi)

Julkaisupäivä / publication date: 2024-12-20

Projektin kuvaus / project description: Tiedettä ja taidetta yhdistävä teos, jossa muunnetaan dataa kolmen lintulajin havainnoista Naantalin Aaslaluodolta musiikiksi tietokoneohjelmalla, ja tällä herätetään mielenkiintoa luonnonsuojelua kohtaan. Mukaan liitetään myös pieni tietopaketti lintujen roolista ekosysteemissä ja ihmisen toiminnan vaikutuksista siihen. Myös musikalisaatioalgoritmia avataan kuulijalle, jotta teoksesta pystyisi kuulemaan alkuperäisen datan kuvaaman ilmiön.

Tavoite / objective: Tavoitteena on esitellä tieteen ja taiteen rajapinnalla liikkumista mahdollistavia tietoteknisiä työkaluja luonnonsuojeluun liittyvällä esimerkillä.

Kohdeyleisö / target audience: Epätavanomaisista musiikintekotekniikoista kiinnostuneet.

Julkaisuformaatti / publication format: Verkossa julkaistava video.

Julkaisualusta / publication platform: Youtube.

Linkki julkaistuun projektiin / link to the published project: https://youtu.be/TOBtmM78GFc

Kuva / image: Inkeri Mentula

Totta vai Tarua? Rokotteiden Myytit ja Fakta

Julkaisija / publisher: Ada Ojuva (asojuv@utu.fi)

Julkaisupäivä / publication date: 2024-12-04

Projektin kuvaus / project description: Tietovisa, jolla pääsee testaamaan tietonsa rokotteista ja niihin liittyvistä myyteistä. Tietovisan väittämät on kerätty keskustelupalstoilta, joissa rokotteiden turvallisuutta, tehoa ja hyötyä kritisoidaan rokotevastaisten näkökulmasta. Vastaamisen jälkeen saa tieteellisen perustelun, onko väittämä totta vai tarua. Väittämien vastaukset perustuvat tieteelliseen kirjallisuuteen ja artikkeleihin sekä terveydenalan ammattilaisen näkökulmaan.

Tavoite / objective: Tietovisan tavoitteena on korjata väärinkäsityksiä ja myyttejä oikeiksi sekä tukea myyttejä tieteellisillä lähteillä. Tietovisa lisää tietoisuutta rokotteiden hyödyistä ja haitoista ja kumoaa netissä leviävää väärää tietoa rokotteisiin liittyen.

Kohdeyleisö / target audience: Kohderyhmä ovat kaikki rokotteiden hyödyistä ja haitoista kiinnostuneet. Erityisesti tämä soveltuu henkilöille, joilla on mahdollisesti epäilyksiä tai kysymyksiä rokotteista ja niiden vaikutuksista yhteiskuntaan ja yksilöön.

Julkaisuformaatti / publication format: Nettitesti ja pdf tiedosto

Julkaisualusta / publication platform: Netti linkkinä ja tekstitiedosto muotona kurssin nettisivuilla.

Linkki julkaistuun projektiin / link to the published project: https://www.proprofs.com/quiz-school/ugc/story.php?title=ndezntq4na5e6s
Totta vai tarua (.pdf)

Kuva /image: https://www.pexels.com/fi-fi/kuva/kadet-pitely-ruisku-ruiske-5721388

Tieteellinen valokuvanäyttely

Julkaisija / publisher: Teemu Tuominen (testuo@utu.fi)

Julkaisupäivä / publication date: 2024-12-20

Projektin kuvaus / project description: Turun yliopiston bioteknologian laitoksen tiloissa kuvatuista tutkimuskohteista muodostettu valokuvanäyttely tieteestä kiinnostuneille.

Tavoite / objective: Valokuvanäyttelyn tavoitteena on esittää Turun yliopiston bioteknologian laitoksen tutkimuskohteita valokuvauksen muodossa.

Kohdeyleisö / target audience: Tieteestä, valokuvauksesta ja Turun yliopiston tutkimuskohteista kiinnostuneet.

Julkaisuformaatti / publication format: Verkossa ja fyysisesti julkaistava näyttely.

Julkaisualusta / publication platform: Digitaalisessa muodossa bioteknologian laitoksen verkkosivuilla. Fyysisen näyttelyn sijainti ilmoitetaan myöhemmin.

Linkki julkaistuun projektiin / link to the published project: https://youtu.be/W8r78uBHwRE

Kuva / image: Teemu Tuominen

Rahoitus: Erityiskiitokset valokuvanäyttelyn fyysisen esityksen rahoittajalle, Smartbio:lle (https://smartbio.fi)

Itämeren tilan seuranta – sinisimpukat raskasmetallien bioindikaattorina

Julkaisija / publisher: Iida Turpeinen (iijtur@utu.fi)

Julkaisupäivä / publication date: 2024-02-23

Projektin kuvaus / project description: Itämeri on herkkä ympäristön muutoksille. Tämän projektin aiheena on Itämeren tilan seuranta käyttäen sinisimpukoita, jotka tunnetaan ”Itämeren supersuodattajina”. Sinisimpukoilla on kyky kerryttää raskasmetalleja, kuten elohopeaa, kadmiumia ja lyijyä, mikä tekee niistä merkityksellisiä bioindikaattoreita Itämeren saastumisen arvioinnissa.

Tavoite / objective: Tavoitteena on lisätä tietoisuutta Itämeren tilasta ja raskasmetallien vaikutuksista sen ekosysteemiin, sekä kertoa sinisimpukoiden käytöstä raskasmetallipitoisuuksien seurannassa.

Kohdeyleisö / target audience: Kaikki Itämeren tilasta kiinnostuneet

Julkaisuformaatti / publication format: Verkossa julkaistava teksti

Julkaisualusta / publication platform: Sähköisessä muodossa yliopiston verkkosivuilla

Linkki julkaistuun projektiin / link to the published project: Itämeren tilan seuranta – sinisimpukat raskasmetallien bioindikaattorina (.pdf)

Kuva / image: Aarne Lauerma

Järven kemikaalikäsittely – ratkaisu rehevöitymisongelmiin?

Julkaisija / publisher: Juuso Triipponen (jjtrii@utu.fi)

Julkaisupäivä / publication date: 2022-12-15

Projektin kuvaus / project description: Tiivis kansantajuinen kuvaus järven kemikaalikäsittelyprosessista sekä siihen päätymiseen vaikuttavista syistä ja sen seurauksista. Teksti tukeutuu vahvasti Littoistenjärven kemikaalikäsittelyyn sekä siihen liittyvään tutkittuun tietoon. Tekstissä tarkastellaan käsittelyn hyviä ja huonoja puolia perustuen niin Suomessa kuin ulkomailla tehtyihin käsittelyihin.

Tavoite / objective: Tavoitteena jakaa totuudenmukaista tietoa järven kemikaalikäsittelyprosessista sekä arvioida sen hyöty- ja haittavaikutuksia. Oikoa käsittelyyn liittyviä luuloja ja ennakkokäsityksiä.

Kohdeyleisö / target audience: Järviemme ekologisesta tilasta kiinnostuneet, kuten kuntien päättäjät ja järvien virkistyskäyttäjät.

Julkaisuformaatti / publication format: Verkossa julkaistava teksti.

Julkaisualusta / publication platform: Sähköisessä muodossa laitoksen verkkosivuilla. Jako teknillisen tiedekunnan Facebook-sivuille.

Linkki julkaistuun projektiin / link to the published project: www.utu.fi/fi/yliopisto/teknillinen-tiedekunta/opiskelu/jarven-kemikaalikasittely-ratkaisu-rehevoitymisongelmiin

Kuva / image: Juuso Triipponen

Kestävä biotekniikka – Työmahdollisuudet Turussa

Julkaisija / publisher: Cecilia Österlund (cecilia.r.osterlund@utu.fi)

Julkaisupäivä / publication date: 2022-12-15

Projektin kuvaus / project description: Projektissa esitellään laajasti Turun työmahdollisuuksia Kestävät biotekniset prosessit -linjalta valmistuville diplomi-insinööreille. Projektiin valitut yritykset antavat monipuolisen kattauksen erilaisista teollisuusaloista sekä liiketoimintamalleista. Yritykset on ryhmitelty aloittain molemmissa julkaisumuodoissa selkeyden vuoksi. Lisäksi PDF-julkaisussa kerrotaan muutaman yrityksen työtarjontaa DI-työpaikkojen suhteen sekä parhaat työnhakukanavat kyseisiin yrityksiin.

Tavoite / objective: Tavoitteena on laajentaa biotekniikan opiskelijoiden näkemystä ja tietoisuutta tulevaisuuden mahdollisuuksista.

Kohdeyleisö / target audience: Biotekniikan opiskelijat

Julkaisuformaatti / publication format: Verkkoselaimessa toimiva MindMap (www.mindmeister.com) sekä ladattavissa oleva PDF-tiedosto (.pdf) PowerPoint-dioista.

Julkaisualusta / publication platform: Technology Outreach -kurssin nettisivut.

Linkki julkaistuun projektiin / link to the published project: Kestävä biotekniikka – MindMap
diaesitys (.pdf)

Kuva / image: www.pexels.com

Tulevaisuuden teknologiset hiilinielut

Julkaisija / publisher: Einari Leinonen (einari.a.leinonen@utu.fi)

Julkaisupäivä / publication date: 2022-12-15

Projektin kuvaus / project description: Video tämän hetken käytössä ja kehitteillä olevista teknologisista hiilinieluista ja pientä vertailua kulutuksemme tasoon ja luonnollisiin hiilinieluihin.

Tavoite / objective: Tiedottaa kaikkia kiinnostuneita tulevaisuuden teknologisista hiilinieluista ja niiden kyvyistä kantaa nykyistä kulutustamme. Teknologisiin hiilinieluihin olisi tietämättömänä mukava luottaa, mutta realismi ei ole niin helppoa.

Kohdeyleisö / target audience: Kaikki kiinnostuneet ja YouTubea selaavat ihmiset

Julkaisuformaatti / publication format: VideoJulkaisualusta / publication platform: YouTube

Linkki julkaistuun projektiin / link to the published project: https://youtu.be/xHEI4551mms

Kuva / image: www.pexels.com/fi-fi/@pixabay

Geenejä ei tarvitse pelätä. Työkaluja kestävään tulevaisuuteen.

Julkaisija / publisher: Pauli Kallio (pataka@utu.fi)

Julkaisupäivä / publication date: 2022-12-15

Projektin kuvaus / project description: Kompakti tietoisku (esite) geneettisestä muokkauksesta ja sen mahdollisuuksista ja rajoitteista. Kertoo kansantajuisesti mitä geeniteknologian menetelmillä tehdään ja miksi. Lähtee liikkeelle taustoista, geeneistä ja geenien ohjaamista toiminnoista, sekä keskeisistä käsitteistä ja termeistä. Avaa lyhyesti geeniteknologian lainsäädäntöön ja valvontaan liittyviä asioita.

Tavoite / objective: Tavoitteena jakaa geneettisesti muokattuihin organismeihin (GMO) liittyvää tietoa ja edistää geeniteknologian alaan liittyvää rakentavaa keskustelua. Hälventää aiheeseen liittyviä epäluuloja.

Kohdeyleisö / target audience: Esimerkiksi lukiolaiset ja uudet opiskelijat. Peruskoululaiset ja suuri yleisö, kansa.

Julkaisuformaatti / publication format: Värituloste; kolmeen osaan haitariksi taitettu kaksipuolinen A4 paperituloste. Sähköinen .pdf

Julkaisualusta / publication platform: Eri tilaisuuksissa yleisölle jaettava esite / flyeri (mm. kouluvierailut, infotilaisuudet, iGEM-rekry). Ladattavissa myös sähköisessä muodossa laitoksen sivuilta.

Linkki julkaistuun projektiin / link to the published project: Luettava sähköinen versio (.pdf) Tulostettava kaksipuolinen A4 (.pdf) Tulostusohje (.txt)

Kuva / image: Pauli Kallio

Geenitekniikan lainsäädäntö pähkinänkuoressa ja sen mahdollisuudet kehittyä

Julkaisija / publisher: Frans Uusipaavalniemi (frans.g.uusipaavalniemi@utu.fi)

Julkaisupäivä / publication date: 2022-12-15

Projektin kuvaus / project description: Projektissa tarkastellaan nykyistä lainsäädäntöä ja siitä vastaavia viranomaisia Euroopassa sekä Yhdysvalloissa, vertaillaan niiden eroja sekä tuodaan ilmi Euroopassa vallitsevan tiukkojen säädösten tuomia ongelmia sekä ratkaisuja tilanteen muuttamiseksi.

Tavoite / objective: Projektin tavoite on luoda lukijalle yleinen kuva lainsäädännön nykytilasta sekä tuoda ilmi paikalleen jämähtäneen lainsäädännön ongelmia.

Kohdeyleisö / target audience: Biotekniikan opiskelijat

Julkaisuformaatti / publication format: .pdf

Julkaisualusta / publication platform: Ladattavissa Technology Outreach -kurssin sivulta

Linkki julkaistuun projektiin / link to the published project: Esite (.pdf)

Kuva / image: www.pexels.com

Vety hiilettömänä energianlähteenä

Julkaisija / publisher: Sonja Tuominen (sonja.h.tuominen@utu.fi)

Julkaisupäivä / publication date: 2022-12-15

Projektin kuvaus / project description: Projektissa käsitellään vetyä potentiaalisena energialähteenä, joka voisi pienentää hiilipäästöjä. Näkökulmana on lisätä tietoisuutta biologisesta vedyntuotannosta, koska vety tuotetaan tällä hetkellä sähkön avulla. Sähkö ei ole tällä hetkellä aina uusiutuvista lähteistä, joten biologinen tuotanto voisi olla avain vedyn päästöttömyyteen.

Tavoite / objective: Tämän projektin tavoitteena on levittää tietoisuutta vedyn hyödyistä ja realistisista haasteista.

Kohdeyleisö / target audience: Yliopistolla liikkuvat ihmiset

Julkaisuformaatti / publication format: Taiteltava A4-tuloste. Sähköinen .pdf-versio.

Julkaisualusta / publication platform: Jaettava esite

Linkki julkaistuun projektiin / link to the published project: Tulostettava esite (.pdf) Nettiversio (.pdf)

Kuva / image: Creative Commons ”Photobioreactor PBR 4000 G IGV Biotech” by IGV Biotech