Hankkeen toiminta
Lukupiirit
ROMAANILUKUPIIRIT
Romaanilukupiiri 2023 (kevät)
Kevään romaanilukupiirissä luettiin taas Kari Hotakaista, tällä kertaa romaani Tarina (2020). Pohdittiin, mitä tarinat ovat, sekä sitä, ovatko tarina ja kertomus sama asia. Ovatko tarinat ”kaikkialla”, ovatko ne ”välttämättömiä”, vai voiko elää ja toimia ilman niitä? Mistä kaikesta tarinoita tehdään ja mitä kaikkea niillä voidaan tehdä?
Romaanilukupiiri 2022 (kevät)
Kevään romaanilukupiirissä luettiin Pajtim Statovcin Kissani Jugoslavia (2014). Romaanin henkilöhahmot herättivät monia, välillä ristiriitaisiakin mielipiteitä ja tunteita. Pohdimme yhdessä kansallisuuksiin liittyviä stereotypioita. Etsimme romaanista mm. vertauksia ja konditionaaleja ja mietimme, miten niiden käyttö liittyy henkilöhahmojen kuvaukseen.
Romaanilukupiiri 2021 (syksy)
Syksyn romaanilukupiirissä luettiin Kari Hotakaisen romaani Ihmisen osa (2009). Lukupiirissä käytiin vilkasta keskustelua muun muassa romaanin herättämistä tunteista, kaupantekoon liittyvästä sanastosta, kieli-sanan merkityksistä sekä nousukas- ja maahanmuuttaja-henkilöhahmoista. Samalla pääsimme tutkimaan verbeistä muodostettuja tekijäsuubstantiiveja, joita esiintyy romaanin lukujen otsikoissa, sekä pohtimaan niiden merkityksiä kirjan maailmassa.
Romaanilukupiiri 2021 (kevät)
Kevään romaanilukupiirissä luettiin Kari Hotakaisen Finlandia-palkittu (2002) ja runsaasti huomiota saanut romaani Juoksuhaudantie. Romaania lukemalla pääsimme pureutumaan Suomen lähihistoriaan ja vuosikymmenten aikana tapahtuneisiin yhteiskunnallisiin muutoksiin. Osallistujia puhuttivat erityisesti Matti Virtasen pakkomielteisyys ja romaanissa kaikkialla läsnäoleva kommunikaation vaikeus.
Romaanilukupiiri 2020 (syksy)
Hankkeen ensimmäinen lukupiiri käynnistettiin 1.10.2020. Lukupiirissä luettiin vuoden 2000 Finlandia-voittaja, Johanna Sinisalon romaani Ennen päivänlaskua ei voi. Yliopiston suositusten mukaisesti syksyn toiminta järjestettiin etänä, mutta etäyhteydestä huolimatta vuoropuhelu kielestä ja kirjallisuudesta kävi lukupiirissä.
Lukupiiri huipentui Johanna Sinisalon vierailuun viimeisellä kerralla. Pääsimme kysymään kirjailijalta lukiessa heränneitä kysymyksiä sekä kuulemaan teoksen syntyprosessiin ja sen kääntämiseen ja vastaanottoon liittyvistä asioista.
LYHYIDEN TEKSTIEN LUKUPIIRIT
Lukupiiri sekä syntyperäisille suomen puhujille että suomea aikuisiällä oppineille 2023
Hankkeen lukupiiritoiminnan huipennuksena oli lukupiiri suomea ensi kielellä puhuville sekä suomea toisena tai vieraana kielenä opiskeleville osallistujille. Syksyllä 2023 järjestimme siis lukupiirin, johon osallistui sekä syntyperäisiä suomen puhujia että suomea aikuisiällä oppineita, toisin kuin aiemmin järjestämissämme, korkeakoulutetuille maahanmuuttaneille suunnatuissa lukupiireissä. Erona aiempiin lukupiireihin oli myös se, että ne kaikki järjestettiin Zoom-yhteydellä eivätkä ne olleen osa yliopiston tutkinto-opetusta, toisin kuin tämä: https://opas.peppi.utu.fi/fi/opintojakso/KOTK4243/94896?period=2022-2024
Lukupiirissä käytettiin hankkeen kehittämiä kulttuurisen kielenoppimisen sekä ylirajaisen lukemisen menetelmiä, joissa kohtaavat erilaiset kielelliset ja kulttuuriset tietämykset.
Lyhyiden tekstien lukupiiri 2021–2023
Lyhyiden tekstien lukupiiri pidettiin viisi kertaa vuosina 2021, 2022 ja 2023. Helmikuussa 2022 lukupiirissä vieraili Alexandra Salmela.
Lyhyiden tekstien lukupiirissä luettiin monipuolinen kattaus suomenkielisiä novelleja ja runoja eri ajoilta Teuvo Pakkalasta Maria Peuraan. Tekstien avulla pääsimme tarkastelemaan sitä, miten kirjallisuus käsittelee eri näkökulmista yhteiskunnallisia aiheita, kuten lasten ja naisen asemaa Suomessa, käsityksiä pohjoisesta Suomesta, sotaa ja maahanmuuttoa.
Kirjoitustyöpajat
Kirjailija Alexandra Salmelan vetämät Täyttä päällä tuntemattomaan -kirjoitustyöpajat käynnistettiin syksyllä 2020. Aluksi etänä pidetyt kirjoitustyöpajat ovat syksyllä 2021 siirtyneet hybridimuotoon.
Työpajan tavoitteena on herättää ja aktivoida osallistujissa kaunokirjallisia taitoja sekä rohkaista heitä venyttämään suomen kielen osaamisensa rajoja. Osallistujia johdatetaan yksinkertaisimmista harjoitteista kohti monimutkaisempien tekstien itsenäistä kirjoittamista, pohditaan omaa suhdetta kieliin ja kirjallisuuteen sekä muulla kuin omalla äidinkielellä kirjoittamisen mahdollisuuksia.
Työpajat jatkuivat 2022 ja 2023.