KIELI, KIRJALLISUUS, FILOLOGIA: NÄKÖKULMIA TUTKIMUKSEEN JA OPETUKSEEN
Kieli, kirjallisuus, filologia: Näkökulmia tutkimukseen ja opetukseen -seminaari järjestettiin 4. 11. 2022 klo 12–15 Turun yliopistossa, luentosalissa Pub4 (Publicum). Tilaisuuteen oli mahdollista osallistua myös Zoomin välityksellä.
Seminaarin järjesti Koneen Säätiön rahoittama hanke “Tuntemattomalla päähän? Kaunokirjallisuus aikuisten maahan muuttaneiden suomen kielen edistäjänä” (2020-23).
Hankkeen lähtökohtana on ajatus kielen ja kirjallisuuden erottamattomuudesta. Seminaarissa pohdimme kirjallisuuden roolia kielen opetuksessa ja filologista lähestymistapaa kieleen ja kirjallisuuteen. Miksi ja miten kirjallisuuden lukeminen hyödyttää kielenoppijaa, entä mitä opettajan on hyvä muistaa? Millä tavalla filologia yhdistää yksityiskohtien ja laajempien kokonaisuuksien analyysia sekä historiallisten ja yhteiskunnallisten perspektiivien hallintaa? Mitä voi olla filologinen lähilukeminen (vieraan) kielen lukupiiriopetuksessa? Miten se voi edesauttaa kommunikatiivisten taitojen kehittämistä?
Ohjelma:
12.00: Viola Parente-Čapková: Alkusanat
12.10: Jyrki Kalliokoski: Huvin vuoksiko (vain)? Kaunokirjallisuuden lukeminen ja kielenoppiminen
12.45: H-K Riikonen: Filologista kirjallisuudentutkijaksi – filologia ja/tai kirjallisuudentutkimus
13.20-13.40 Tauko: kahvitarjoilu
13.40: Satu Grünthal: “On mukava pistää sorkalla soreasti” – kirjallisuutta, kieltä ja kulttuuria ulkomaisessa yliopistossa
14.15: Viola Parente-Čapková, Riitta Jytilä & Niina Kekki: Filologinen lähilukeminen
14.45: Loppukeskustelu