Tutkimus
Suomen ESO-keskuksessa tehtävä tutkimus keskittyy kolmeen laajaan tähtitieteen osa-alueeseen. Suurin osan keskuksen työntekijöiden tekemästä tutkimuksesta liittyy joko galakseihin ja kosmologiaan tai stellaariin astrofysiikkaan. Myös tähtienvälistä ainetta ja tähtien syntyä tutkitaan Suomen ESO-keskuksessa.
Galaksit ja Kosmologia
Yksi päätutkimuskohteista Suomen ESO-keskuksessa ova t eri tyyppiset aktiivisten galaksien ytimet, niiden emogalaksit ja ympäristön olosuhteet. Muita tutkimusaiheita galaksit ja kosmologia -tutkimusalueessa ovat esimerkiksi kirkkaat infrapunagalaksit, pimeä aine, mustat aukot, galaksijoukot, galaksien dynamiikka, suuren punasiirtymän galaksit ja galaksien rakenne, synty ja evoluutio
Henkilökunta tässä tutkimusalueessa: Roberto De Propris, Talvikki Hovatta, Jari Kotilainen, Elina Lindfors, Kari Nilsson ja Mauri Valtonen sekä useat FINCAn tutkijatohtorit.
Tähtien Rakenne ja Kehitys
Tämän hetkiset tähtien rakenteeseen ja kehitykseen liittyvät tutkimusaiheet sisältävät muun muassa kompaktit kaksoistähdet, kertymäkiekot, tähtipopulaatiot, pallomaiset tähtijoukot, astrofysikaaliset transientit, supernovat ja niiden emogalaksit.
Henkilökunta tässä tutkimusalueessa: Roberto DePropris ja Pasi Hakala sekä useat FINCAn tutkijatohtorit.
Menetelmät
FINCA:n tekemä tutkimus on lähinnä havaitsevaa tähtitiedettä ja yleensä havainnot tehdään käyttäen suuria optisen-, infrapuna- ja (ali)millimetri alueen observatorioita, kuten eteläisen observatorion (ESO) VLT-kaukoputkea (Very Large Telescope). Tämän lisäksi käytetään myös avaruudessa olevia kaukoputkia, radioteleskooppeja, gammateleskooppeja ja tietokonesimulaatioita. Käytetyimpiä menetelmiä ovat optisella- ja infrapuna-alueella tapahtuva kuvaus, spektroskopia ja polarimetria.