Hyvät, pahat ja umat

Kansatieteen oppiaineen yhteydessä toimiva Nuorisotyön valtakunnallinen tallentamiskeskus Nuoperi on 2015 toimittanut ja julkaissut Anna Kemppisen kansatieteen gradun otsikolla: (Suku)Puolitettu nuori. Uman palstojen meikatut pojat ja kaljut tytöt 1975–1985 (toim. Minna Heikkinen ja Terhi Lehtonen).

AJANK_Nuoperi_kuva

Teos on opinnäytteestä toimitettu kirja (108 s.), jonka keskiössä ovat sekä 1970- ja 1980-lukujen nuorison seksipuhunta että toisaalta Uma Aaltosen (1940–2009) henkilökuva ja teemaa koskevat asiantuntijakommentit. Alkuperäisen gradun voi lukea esimerkiksi Nuoperin sivuilta. Uma tuli tunnetuksi erityisesti nuortenpalstoistaan, joita julkaistiin mm. Annassa, Me-lehdessä, Uudessa Suomessa ja Hevoshullussa. Muina asiantuntijoina esiintyvät mm. Jorma Pilke, Heta Mulari ja Katja Ståhl. Tutkimuksen taustalla olevan gradun lähdemateriaalina olivat ennen kaikkea Uma Aaltosen ja myöhemmin hänen sisarensa lahjoittamat aineistot (lue: satoja ja taas satoja lippusia, lappusia ja lehtileikkeitä).

Teos etsii kohteensa nuoperilaisten toimittajien mukaan mm. seuraavasti: seksi, seurustelu, rakkaus, bändien pörröpäät ja meikkaamisen vaikeus. Erityisesti seksi ja sukupuolisuus ovat olleet perinteisessä kansatieteellisessä tutkimuksessamme melko vähän tutkittua aluetta. Vaikka varsinaisesta tabusta ei ehkä voi puhua, on arki kuitenkin taltioitu enimmäkseen muista aihepiireistä. Ilmar Talve totesi 1979 Suomen kansankulttuurin yleisesityksessään (1979), että esiaviollisten suhteiden osalta normit ja käytäntö näyttävät olevan ristiriidassa. Nuoperin uusin teos käsittelee kiinnostavasti mm. tätä suhdetta sekä erityisesti nuorten tarvetta tietoon, neuvoihin ja keskusteluun. Tekstit ovat täynnä eriasteisia ongelmia ja niiden ratkaisujen pohdintaa.

Teoksen ulkoasu on erinomaisen aiheenmukainen, mutta samalla se kertoo jotakin aineiston ja ehkä toteutuksenkin moniulotteisuudesta, jopa sirpalemaisuudesta. Tiivistetty paketti nuorista ja sukupuolesta umalaisittain vaatii lukijaltaan. Se vaatii noin kolmenkymmenen, neljänkymmenen vuoden takaisen suomalaisen arjen ymmärtämistä sekä ylipäätään nuorisonäkökulmaista peruutustutkaa perille pääsemiseksi.

Timo J. Virtanen on kansatieteen yliopistonlehtori.