Miehet stringeissä

Banjot ja kitarat soivat. Välillä kuuluu mandoliinin värinää ja ukulelen kilkutusta. Maanläheiset laulut kertovat milloin Amerikan raitista, milloin koti-Suomen ihmeistä. Mikä se on? Tietysti FFSS!

Fennicum Fellows String Society (vas.) Tuomas Hovi, Pasi Enges ja Pekka Tolonen.

Fennicum Fellows String Society eli kotoisammin Stringit on terapeuttinen työpaikkaorkesteri, ainakin toistaiseksi Fennicumilla toimiva nelijäseninen trio tai kolmimiehinen kvartetti. Siinä soittavat uskontotieteen assistentti Pekka Tolonen (5-kielinen banjo, sellobanjo, taustalaulu), folkloristiikan tohtorikoulutettava Tuomas Hovi (kitara, ukulele, taustalaulu), folkloristiikan yliopisto-opettaja Pasi Enges (tenori- ja 5-kielinen banjo, mandoliini, kitara, dobro, kazoo, laulu) ja arkistosihteeri Aki Luotonen (basso, perkussiot) kulttuurien tutkimuksen arkistosta. Epävarmuus yhtyeen koosta johtuu siitä, että Akia ei juuri ole nähty keikoilla sen paremmin kuin harjoituksissakaan.

Vajaat kolme vuotta koossa ollut kokoonpano soittelee huvikseen, pyydettäessä ja välillä pyytämättäkin. Valtaosa esiintymisistä on ollut humanistisen tiedekunnan, historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitoksen tai kulttuurien tutkimuksen oppiaineryhmän tilaisuuksissa.

Yhtyeen ohjelmisto koostuu pääasiassa amerikansuomalaisista ja kelttiläiseen perinteeseen pohjautuvista laulu- ja instrumentaalikappaleista sekä samaan tyyliin sovitetusta populaarimusiikista. Kokoonpanoon ja sen historiaan voi tutustua tarkemmin yhtyeen Facebook-sivulla. Samassa osoitteessa voi kätevästi liittyä String-fanien laajenevaan joukkoon ja yrittää vaikuttaa yhtyeen tiukkaan keikkakalenteriin.

Pasi Enges
folkloristiikan yliopisto-opettaja