Miten siirtyä kuluttajasta tuottajaksi?

Terveisiä Oudosta Maailmasta. Olen viettänyt täällä seitsemän vuotta. Tämä on nimeltään Työelämä, ja voin sanoa, että tämä on aika erikoinen paikka.

Tänne siirtymisessä tarvittiin humanistin työkaluja: laaja-alaista osaamista, sivistyneisyyttä ja kokonaisuuden näkemisen taitoa. Mutta elääkseen täällä tarvitaan taitoja, joista ainakaan minulle ei luennoilla hiiskuttu mitään.

Koska sinä, hyvä lukija, olet ystäväni, ja ehkä tarvitset näitä taitoja jossain vaiheessa, kerron niistä sinulle.

Tehdäänpä oikein lista. Tässä on kolme ajatusta, joista on ollut minulle apua siirtyessäni opiskelusta työelämään.

1. Olet siirtymässä kuluttajasta tuottajaksi

Kun astut työelämään, siirryt kuluttajasta tuottajaksi.

Opiskelijan olemisen tapa on kuluttaa muiden kehittämiä ideoita, oppeja ja ajatuksia. Näin on ollut hyvä. Se on kuulunut asiaan.

Työelämään astuessasi tehtäväsi muuttuu. Saat tuottaa omia ideoita, oppeja ja ajatuksia… ratkaista ongelmia… vähentäää kärsimystä, ja lisätä iloa, sinun ainutlaatuisten ratkaisujesi kautta.

Ja mitä tehokkaammin, hyödyllisemmin ja mitä suuremmalle joukolle keksit ratkaisuja (ja mitä taitavammin ne myyt), sitä helpommin voit muuttaa ratkaisujasi rahaksi.

JP Jakonen esitti alumnin tervehdyksen uusille maistereille joulukuussa 2017 järjestetyssä publiikissa. Kuva: Maria Vasenkari.

2. Ole niin hyvä, että sinua ei voi olla huomaamatta

Tim Ferrisin kirja Neljän tunnin työviikko sai minut, vaimoni ja poikani muuttamaan Utön majakkasaarelle vuodeksi.

Tuon vuoden isoin opetus oli se, että halusin töihin.

Unelman jahtaaminen ympäri maailmaa – tai autiolla saarella – ei välttämättä ole tie onneen.

Onnellisuus tulee, kun seuraat toisten ihmisten onnellisuutta ja autat heitä olemaan onnellisia. Onnellisuus seuraa sinua, kun kehityt todella, todella, todella hyväksi ja taitavaksi jossain työssä.

Olet onnellinen, kun teet toisia onnelliseksi ratkaisemalla ongelmia heidän onnensa tieltä – ja tulet niin hyväksi, että sinua ei voi olla huomaamatta.

3. Aikuisena on mukava olla (vaikka se ei ole kovin helppoa)

Minä tiedän, mitä on aikuisuus.

Minulla on autolaina, asuntolaina, opintolaina, koiralaina, kolme lasta, kaksi gerbiiliä, ja minua on pyydetty Rotareihin.

Minulla on ruuhkavuodet ja tiedän liikaa housuvaipoista.

Aikuisuus on monimutkaisempaa, moniulotteisempaa ja verrattoman paljon haastavampaa aikaa kuin nuoruus tai opiskeluaika.

Aikuisuus kun on sitä, että oma onnellisuus ei enää määrää tahtia. Muiden onnellisuus – ja sen palveleminen – on sävelmerkki elämän nuottiviivastolla.

Aikuisuus on myös sitä, että siirrytään tuottamaan.

Ja sitä, että nämä tuotokset tekevät maailmasta muille ihmisille paremman paikan.

Ja tämän kaiken sivutuotteena… kuin varkain… vaivihkaa… elämään hiipii uusi ulottuvuus.

Sitä voi sanoa aikuisuudeksi, tuottajuudeksi tai työksi.

Oli nimi mikä tahansa, se kannustaa sinua ratkaisemaan ongelmia ja olemaan siinä niin hyvä, että sinua ei voida olla huomaamatta. Se kannustaa sinua ottamaan aikuisena olemisen pallon vastaan ja hyväksymään vapauden, joka tulee siitä kun näkee, miten omat tarpeet tulevatkin elämänilon vankkureina niitä vetävien härkien sijaan.

Ja lopulta, ehkä kaikkein suurimpana muutoksena, se kannustaa sinua myymään.

Omaa osaamistasi.

Hyvään hintaan.

JP Jakonen on uskontotieteeseen väitöskirjaa valmisteleva Turun yliopiston alumni, joka esitti alumnin tervehdyksen uusille maistereille humanistisen tiedekunnan  joulukuussa 2017 järjestetyssä publiikissa.