Samppanjapullojen korkkeja

Samppanjaa lasissa, havainnoitavana mousse ja H2CO3

Tanssitus, ravistelu ja pukeminen – ranskaksi remuage, poignettage ja habillage, englanniksi riddling , shaking ja dressing. Samppanjan valmistus, champagnisation, sisältää jos jonkinlaisia vaiheita ja kiehtovan lopputuotteen. Jenni Kallio tutki pro gradu -työssään Samppanjan valmistus -termistö samppanjaan liittyvää terminologiaa suomeksi, ranskaksi ja englanniksi

Samppanjan toinen käyminen tapahtuu pullossa. Muutkin perinteisellä menetelmällä valmistetut kuohuviinit perustuvat siihen, että hiilidioksidi (CO2) ei pääse pullosta ulos, vaan osa liukenee viiniin ja muuttuu hiilihapoksi (H2CO3).

Kun pullo poksautetaan auki ja samppanja tarjoillaan, hiilihappo on pääroolissa. Kepeän poreilun lisäksi on havaittavissa ”juuri lasiin kaadetun samppanjan pinnalle muodostuva kuplien kuohkea kerrostuma”, mousse eli vaahto.

Tieteen nimissä

Jotta kaikille pro gradu -tutkielmassa esiintyville käsitteille ja niitä vastaaville kielikohtaisille termeille (kuten vaahto yllä) saatiin laadittua yleisen terminologian teorian mukaiset määritelmät, jouduttiin tämän gradun teon puitteissa poistamaan vain muutama foliokapseli, metallikehikko ja samppanjakorkki.

Ehkäpä näiden empiiristen tutkimusten innoittamana projekti kuitenkin laajeni niin, että sanasto sisältää kaikkiaan 214 termitietuetta ja 10 selventävää käsitekaaviota.

Varsinaiseen samppanjan valmistukseen liittyvien aihekokonaisuuksien lisäksi sanastossa on käsitelty myös esimerkiksi eri samppanjatyypit, makeusasteet, pullokoot ja samppanjatuottajat.

Huviksi ja hyödyksi

Kaikista 214 käsitteestä on koottu termivastineet suomeksi, ranskaksi ja englanniksi sekä laadittu suomenkielinen määritelmä. Tutkimus selventää ja yhdenmukaistaa termikäytänteitä ja tarjoaa samalla yleisesityksen samppanjan valmistuksesta.

Laajasti tutkitun viinikirjallisuuden lisäksi erinomaisina tietolähteinä ovat olleet ”Suomen herra samppanja” Jukka Sinivirta ja Alkon tuoteviestintäpäällikkö Taina Vilkuna, Master of Wine.

Termistön avulla viinialan ammattilaiset, viiniharrastajat, kääntäjät ja tulkit voivat sekä löytää sopivia termivastineita että pohjustaa omaa tietämystään samppanjasta ja sen valmistuksesta. On hyvä tietää, että 15 litran samppanjapullo on suomeksi nebukadnessar, ranskaksi nabuchodonosor ja englanniksi nebuchadnezzar.

Gradu saatavilla UTUPub-julkaisuarkistossa Samppanjan valmistus -termistö

Kirjoittaja Jenni Kallio on valmistunut filosofian maisteriksi sekä kesäkuussa 2021 (monikielisen käännösviestinnän tutkinto-ohjelma, pääaine englannin kieli) että vuonna 2004 (opettajankoulutuksen linja, pääaine ranskan kieli).