Täh?? Mikä ihmeen tenure track?

Olen Kirsi Salonen ja aloitin 1.8. humanistisen tiedekunnan tenure track -apulaisprofessorina historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitoksella. Koska koko tenure track eli urapolkusysteemi on Suomessa vielä uusi asia, on työnkuvani vielä suurimmalle osalle epäselvä – myös itselleni.

Kuva Jarkko Keskinen.

Vaikka olenkin kotoisin Turun naapurista Maskusta, olen opiskellut Tampereella. Valmistuin maisteriksi yleisestä historiasta syksyllä 1997 ja väittelin tohtoriksi keväällä 2001. Sen jälkeen olen asunut pitkään Italiassa ja työskennellyt Suomen Akatemian palkkalistoilla pääasiassa Vatikaanin arkistossa olevan aineiston parissa. Muita työnantajiani ovat olleet Vatikaanin arkisto, Ruotsin valtionarkisto sekä Marburgin yliopisto Saksassa. Ja nyt olen palannut juurilleni Varsinais-Suomeen.

Jos minulta kysytään tutkimusintressejäni, lyhyt vastaus on, että olen erikoistunut keskiaikaisiin synteihin ja rikoksiin. Pidempi vastaus on, että edelleenkin kytevä kiinnostukseni Suomen kristillistämisvaiheita kohtaan johdatti minut keskiajan pariin. Roomassa vietetty opiskeluvuosi vihki minut paavillisen ”katumusoikeusistuin” penitentiariaatin ja sitä kautta syntien ja rikosten saloihin. Viimeisin tutkimusprojektini paavillisesta korkeimmasta oikeusistuimesta, Sacra Romana Rotasta, puolestaan johdatti minut oikeustieteen ja kanonisen oikeuden maailmaan. Minua kiinnostaa myös arkipäivän elämä, johon Vatikaanista löytämäni lähteet ovat tuoneet hauskoja aiemmin tuntemattomia yksityiskohtia. Tulevaisuudessa aion uudistaa näkemyksen siitä, ketkä ovat olleet Turun tuomiokirkon kaniikinviroissa.

Keskiaika-aiheiden lisäksi tutkimuskohteenani on maailmansotien välinen aika ja se, miten Vatikaani hoiti ulko- ja kirkkopolitiikkaa tuona hankalana ajanjaksona. Avainhenkilönäni tässä toimii Saksassa 1917–29 paavillisena lähettiläänä ollut Eugenio Pacelli, myöhempi paavi Pius XII.

Fyysisesti minut löytää Historicumista, huoneesta 212. Tervetuloa tutustumaan!