Uusi kirja Suomen tunnetuimmasta vankilasta
Kansatieteen oppiaineen Vankilat murroksessa -tutkimushanke julkaisi teoksen Kakolan vankila 1853–2007 elokuussa Turun vankilassa Saramäessä. Ainutlaatuiseen ja pääasiassa ennen julkaisemattomaan aineistoon perustuvan kirjan toteutuksessa ovat olleet mukana Turun vankila sekä vankilan vartijayhdistys.
Teoksen ytimenä on Kakolassa 1980- ja 1990-luvulla työskennelleen Harri Hakamäen historiikkikäsikirjoitus, jonka kirjan toimittaja ja vankilahankkeen vastuuhenkilö Jussi Lehtonen sai Hakamäen leskeltä Erja Hakamäeltä vuonna 2008. Historiikki perustuu pääosin Kakolan vartijayhdistyksen vuosikymmenten aikana kartuttaman arkiston laajaan asiakirja- ja kuva-aineistoon. Kun tekstiä ryhdyttiin 2010-luvun alussa ajanmukaistamaan ja täydentämään, käytettiin vartijayhdistyksen arkiston lisäksi lähteenä oppiaineen arkistokokoelman tutkimushaastatteluja. Myös aiemmin julkisuudelta piilossa olleita, nykyisin Turun vankilasta löytyviä dokumentteja ja esineitä voi nyt ensi kertaa tutkia kirjan sivuilta.
Kirja käsittelee Kakolan vankilan toimintaa sen perustamisesta 1850-luvulta alkaen vankilan tyhjentymiseen saakka vuonna 2007. Vankilaelämän arki ja yhteiskunnalliset poikkeusajat avautuvat kirjan aineistojen kautta täysin uudella tavalla. Vartijakokelaan kirjeet 1900-luvun alusta ja esimerkiksi vartijoiden päiväkirjamerkinnät toisen maailmansodan ajalta kertovat elämästä muurien takana. Sirkkalan kasarmilla toiminut Turun sisällissodan sotavankila oli vain yksi sivujuonne Kakolan vaiherikkaassa historiassa.
Kansatieteilijät Karoliina Autere ja Anne Nieminen työstivät kirjan aihiota eteenpäin yhdessä Jussi Lehtosen kanssa. He ovat myös kirjoittaneet teokseen luvut, jotka täydentävät Hakamäen 1990-luvulle päättynyttä käsikirjoitusta. Teosta täydennettiin tietolaatikoilla, joiden tuottamisessa hyödynnettiin hkt-laitoksen tutkijoiden asiantuntemusta. Kirjassa on myös lyhyt esittely Kakolanmäellä sijainneista lääninvankilasta ja vankimielisairaalasta eli Anneksesta. Teoksessa on lähes 300 kuvaa, joista suuri osa on vartijayhdistyksen kuva-albumeista ja siten aiemmin julkaisemattomia. Teoksen ulkoasusta ja kuvatoimituksesta vastasi toimitussihteeri Maria Vasenkari. Teos sidottiin vankityönä Turun vankilan kirjapainossa.
Jussi Lehtonen on kansatieteen tutkija, joka työskentelee tällä hetkellä Suomen Akatemian rahoittamassa Eläinten toimijuus yhteiskunnassa -tutkimushankkeessa.
Harri Hakamäki: Kakolan vankila 1853–2007, toim. Jussi Lehtonen. Turku: Kansatiede, Turun yliopisto yhteistyössä Turun vankilan ja VVL Turun vankilan osasto ry:n kanssa, 2016. 282 sivua.
Teosta myy mm. Utushop.