Be Cool – uusi nuortenkirja, joka innostaa lukemaan

Nolous ja myötähäpeä ovat tunteita, joihin lähes jokainen pystyy samaistumaan. Vilu Varennon Be Cool -teos vie nolostumisen aivan uudelle tasolle.

Sytytä lukemisen vimma –kirjoituskilpailu on Lastenkirjainstituutin ja Karisto oy:n yhteistyössä syntynyt kilpailu, jossa etsittiin erityisesti 11–14-vuotiaita poikia koukuttavaan nuortenkirjan käsikirjoitusta. Kilpailuaikaa oli vuoden 2019 heinäkuun loppuun ja kisaamaan lähti yhteensä 124 käsikirjoitusta. Voittajatekstin, BE COOL, takana on kolmen esikoiskirjailijan ryhmä: Matilda Ahlsten, Saara Honkanen ja Suvi Nurmi (kirjailijanimi Vilu Varento).

Kirjailijoista Matilda Ahlsten ja Suvi Nurmi vaihtoivat kesällä Raumalla kuulumisia ja suunnittelivat yhteistyötä IKI-TARU-syksyyn. Matildalla ja Suvilla on paljon yhteistä IKI-TARU-tavoitteiden kanssa, sillä Be Cool –teoksen pääasiallisena kohderyhmänä ovat vähän lukevat pojat. Lisäksi kummallakin on aiempaa taustaa muista taiteenlajeista ja kiinnostusta yhdistää kirjallisuutta ja muuta taiteellista toimintaa.

Be Cool -teoksen päähenkilö on seitsemäsluokkalainen Kullervo eli ”Tassu”, joka pitää parkourista ja kuvaamataidosta ja on hyvin tyypillinen nuori: hän pelkää joutuvansa nolatuksi, ei tiedä miten lähestyä ihastuksen kohteitaan ja kamppailee vanhempien kasvatuksen ja itsenäistymisen ristiaallokossa. Hauskoine sattumuksineen ja lyhyine lukuineen sen voisi ajatella uppoavan hyvin nuorille. Oli kyseessä sitten Tassun kuuluisien taiteilijaäitien menkkapikkuhousujen markkinointia tai Tassun parhaimman ystävän Justuksen epätoivoisia yrityksiä kasvattaa Justuksen penistä, varmaa on, että lukija kokee kutkuttavia myötähäpeän tunteita.

Be Cool –teos saapui markkinoille 10. elokuuta 2020 ja parhaillaan IKI-TARU suunnittelee yhteistä toimintaa kirjailijoiden kanssa. Otavan sivuilla julkaistiin 4.9.2020 IKI-TARUn kirjoittama artikkeli Be Coolista, joka sisältää tietoa kirjasta sekä erilaisia tehtäviä kirjan pohjalta.

Suvi Nurmi on kuva- ja sanataiteilija, jonka työskentelyn avainsanoja ovat paikkasidonnaisuus, dialogisuus ja teksti. Hänen työskentelynsä tapahtuu vuoropuheluna ympäristön kanssa, usein kirjallisuudesta, sanoista ja muistoista ammentaen. Joku saattaa muistaa viime vuoden elokuulta hänen ääniteoksensa AJATTELEHTIJA, jossa saattoi karttaa seuraamalla ja ääni kuunnelleen tutustua Aurajoen rantaan ja samalla uppoutua omaan mieleen ja mielen tuntemuksiin. Ajatuksena on syksyn 2020 aikana toteuttaa jossakin kohtaa yhdessä Suvin kanssa työpaja, jossa yhdistyvät paikkasidonnaisuus, sanasto ja runous.

Matilda Ahlsten on teatteri-ilmaisun ohjaaja ja hän on mm. opinnäytteessään kuvannut ohjaajan ja kirjoittajan rooleja sekä niiden välistä suhdetta: kun teksti on ohjaajan kirjoittama, vaikuttaa se ohjaukseen, ja päinvastoin. Luovuus kaikissa muodoissaan ilman suorittamisen ja arvioinnin paineita on tärkeää. Myös kirjailijan ja lukijan rooleissa. Be Cool –teos on kirjoitettu nuorille, nuortenmaailmasta ja nuorten sanoin. Myös kolmikon nimimerkki NOLOUSREAKTORI kuvaa tätä: on tärkeää tarjota kirjallisuuden kautta samaistumisen mahdollisuuksia erilaisiin edessä oleviin tai jo koettuihin (välillä hiukan noloihinkin) tilanteisiin. Ikä ei ole ihmistä määrittävä tekijä. Kuka tahansa voi kokea yhteyttä kirjan pää- tai muihin henkilöihin.

IKI-TARUn toimijat suosittelevat ehdottomasti Be Cool -teokseen tutustumista!