Kamishibai – japanilaista teatteria ja sadun kerrontaa

Brysselin matkallani pääsin seuraamaan eräässä kirjastossa Kamishabai-teatteriesitystä. Katsomossa istui ihmisiä Belgiasta, Englannista, Ruotsista ja Italiasta. Olipa yllättävää huomata, että kaikki muut Euroopan maat tuntuivat tuntevan tämän ihan teatterimuodon paitsi me suomalaiset.Kamishibai (紙芝居)on lähtöisin Japanista ja tarkoittaa paperiteatteria. Kamishibai teatterin historia juontaa juuriltaan 700-luvun buddhalaisiin luostareihin, joissa kamishibai-teatteria käytettiin kertomaan luostareiden historiasta. He kutsuivat esitystapaa kuvarullakerronnaksi (emakimono) ja kamishibai-teatteri edustaakin varhaisimpia tapoja yhdistää kuva ja teksti tarinankerrontaan. Tuon ajan jälkeen kamishibai-teatteri oli erityisen suosittua 1930-luvun laman aikana ja sodan jälkeen ennen kuin televisiosta tuli osa kaikkien elämää.

Kamishibai-teatteriin tarvitaan kolme osatekijää: kertoja (kamishibaiya), pieni teatterin näyttämönoloinen rakennelma ja kuvitettu tarina irrallisina papereina. Kertoja istuu tai seisoo teatterirakennelman vieressä ja kertoo kuvissa näkyvää tarinaa. Näyttämörakennelman sivussa on on kolo, josta voi työntää kuvituksena toimivan kuvan näyttämölle. Näyttämärakennelmaan kuuluu olennaisena osana pieni esirippu, jonka avulla näyttämön voi sulkea eri kohtausten eli pahvikuvien välissä.

Kamishibai-teatterissa tarina voi tulla monesta lähteestä. Kertoja voi kertoa tarinaa omin sanoin ja eläytyä tarinaan voimakkaasti, tarina voi olla valmiiksi kirjoitettuna aina seuraavan kuvan takana, jolloin tarinaa voi lukea sanasta sanaan sieltä.

Myös kamishibai-teatteriesityksen kuvitus voi olla tilattavia kamishibai-tarinakuvia, taidekuvia, lasten piirroksia tai mitä tahansa. Osa kertoi suurentavansa lastenkirjojen kuvituksia kortteihin. Tätä en suosittele tekijänoikeussyistä, mutta muita tapoja kyllä. Googlettamalla löydät paikkoja, joista voit tilata valmiita tarinoita. Kuvassa olevalla kirjastonhoitajalla oli 250 erilaista kamishibai-teatteriesitystä!

Kamishibai-teatterin näyttämön voi tilata monesta paikasta, mutta sellainen on helppo rakentaa itsekin. Olen nyt nähnyt kamishibai-teatterinäyttämöjä, jotka on tehty talouspaperirullista ja pahvista, kenkälaatikoista tai tulitikkuaskeista. Netistä löytyy myös valmiita malleja kamishibai-näyttämön rakentamiseen. Kun kehystää silkkipaperin kamishibai-pahviksi ja käyttää vaikka kännykkää valona, voi tehdä myös varjoteatterikamishibaita.

IKI-TARU-projektille
tilataan ainakin yksi valmis kamishibai-teatteri, jota saa sitten kokeilla!! Ihan mahtavan innostava juttu.

Juli-Anna Aerila