Pieni on kotoista ja toisinaan suurtakin

Suomen kuntien sloganeissa suositaan muutamia aihepiirejä. Tavallisia ovat elämään ja arkeen sekä läheisyyteen ja paikallisuuteen kytkeytyvät teemat. Yksi ja sama slogan voi sisältää useammankin teeman, ja esimerkiksi Liperin slogan Luonnollisesti lähellä muistuttaa paitsi läheisyydestä myös kunnan luonnosta. Sloganit ovatkin monesti pieneen tilaan tiivistettyjä usean viestin paketteja, jolloin eri kohderyhmät matkailijoista potentiaalisiin asukkaisiin ja yrittäjiin voivat löytää kunnan iskulauseesta oman kulmansa.

Kunnan koko voi myös näkyä sen sloganissa, ja varsinkin kunnan pienuus tuodaan usein esiin. Pienuus ei ole sloganeissa vähäpätöistä tai vaatimatonta, vaan sen sijaan jotakin sellaista, joka esitetään vahvuutena.

Pienuus voidaan yhdistää sydämellisyyteen ja lämpöisyyteen. Kyyjärven slogan on Pieni kylä, suuri sydän, ja Rantasalmen liki samanasuinen, Pieni kylä – suuri sydän. Pelkosenniemen slogan Pienen suurella sydämellä nostaa sekin esiin kytköksen kunnan pienuuden ja suuren sydämen välillä. Toisella tapaa kunnan lämpöisyyttä ja kenties inhimillisyyttä ja empaattisuuttakin tuo esiin Luumäen kunnan slogan Kylähyvänen. Siinä huomiota herättää myös se, että Luumäen kunnasta puhutaan kylänä.

Kooltaan pieni voi olla suuri muutoinkin kuin sydämeltään. Suuruutta ei välttämättä määritellä tarkemmin, mutta lukija voi hahmottaa kunnan kenties ”hengeltään” ja vaikkapa maineeltaan suureksi. Itseään suurempi kunta on Evijärven slogan, kun taas Kokoaan suurempi, maineensa veroinen on Karstulan viesti.

Myös muita myönteisiksi katsottuja ominaisuuksia nostetaan pienuuden rinnalla esiin. Tällaisia sloganeita ovat Pieni ja pirteä (Merijärvi) ja Pieni ja lennokas Jämijärvi.

Melko moni kaupunki haluaa kertoa olevansa pikkukaupunki tai pieni kaupunki. Tällaisia sloganeita ovat Maailman luokan pikkukaupunki (Hamina), Pieni kaupunki meren rannalla (Hanko), Pieni kaupunki, iso elämä (Heinola), Suomen paras pikkukaupunki (Loviisa), Pieni kaupunki, suuri sydän (Pietarsaari) ja Pikkukaupunki parhaimmillaan (Uusikaarlepyy). Näissä toistuu samoja ominaisuuksia kuin muissakin pienuutta esiin nostavissa kuntien sloganeista. Huomiota herättävät Haminan ja Loviisan sloganit, joissa ylpeästi tuodaan esiin kaupungin paremmuutta suhteessa muihin, ei välttämättä vain Suomen vaan maailmankin mitassa.

Kun kunta kertoo olevansa pikkukaupunki, se kertoo olevansa sekä pieni että kaupunki. Sloganin kaupunki-sana liittää monen mielessä kuntaan kaupungin olemuksen ja monipuoliset palvelut. Toisaalta se, että kyseessä on pikkukaupunki, voi herättää mielikuvia siitä, että kaikki on myös helposti lähellä ja saavutettavissa.

Aina kaupungin pientä kokoa ei tuoda esiin pieni-sanaa käyttäen vaan piilotetummin. Näin on Imatran sloganissa. Kokoaan suurempi kaupunki välittää mielikuvaa siitä, että vaikka kaupunki ei ole väkimäärältään suuri, se on sitä muin tavoin.

Vain harva kunta sanoo olevansa suuri – muuten kuin sydämeltään tai hengeltään. Poikkeuksen tekee Mäntsälä, jonka slogan kuuluu Luonnonläheinen suurkunta. Strategiansa mukaisesti kunta kehittää tulevien vuosien aikana kaupunkitasoisia palveluja, johon suurkunnalla kenties halutaan viitata. Lisäksi Kauhava toteaa: Tänne mahtuu kaikki. Sloganissa voi nähdä vihjeen ainakin avarista eteläpohjalaisista maisemista, kenties muunkinlaisesta avaruudesta.

Sloganeissa pienuus on näkyvä teema. Pienuuden avulla tuodaan esiin jotakin sympaattista ja läheistä. Näin myös silloin, kun pieni onkin suurta.

 

Terhi Ainiala

Kirjoittaja on Kuntasloganit-hankkeen tutkija

 

Artikkelin kuva © Bonin, Volker von. Historian kuvakokoelma. Museovirasto.

Categories: Blogi

Yksi vastaus artikkeliin “Pieni on kotoista ja toisinaan suurtakin”

  1. Hei.

    Mikkelin suunnasta Juvalle saavuttaessa VT5 varrella oikealla on kyltti:
    Juva – Elämäsi Exit

    Ehkä hieman kyseenalainen..
    Pitänee kysyä kunnanjohtajalta – millä mielellä tuo on laadittu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *