Arthur C. Clarke: Uhka avaruudesta

Arthur C. Clarke
Uhka avaruudesta
Suomentaja Matti Kannosto
Kirjayhtymä 1974

2017 havaittiin tähtienvälisestä avaruudesta aurinkokuntaamme tullut kappale, jonka pitkänomainen muoto ja nopeus aiheuttivat spekulaatioita sen luonteesta aina asteroidista avaruusalukseen. Kappale nimettiin Oumuamuaksi eli ”viestinviejäksi”. Se ohitti samana vuonna auringon ja on jo poistunut aurinkokunnastamme.

Oumuamuasta tuli heti mieleeni tieteiskirjailija Arthur C. Clarken vuonna 1973 kirjoittama erinomainen teos ”Rendezvous with Rama” (suom. Uhka avaruudesta, 1974), joka kuvaa hyvin samantapaista tapahtumaa.

Kirjassa avaruudesta saapuu aurinkokuntaan suunnattoman suuri, pitkänomainen ja arvattavasti ontto tuntematon kappale, joka nimetään Ramaksi. Sitä lähetetään tutkimaan avaruusalus miehistöineen.

Outo kappale osoittautuu tuntemattomaksi avaruusalukseksi, joka etenee kohti aurinkokunnan sisäosia, mutta ei muuten osoita mitään reagointia lähestyvään alukseen. Miehistö laskeutuu aluksen pinnalle ja onnistuu pääsemään sen sisään. Alus on sisältä valtava, kilometrien laajuinen, outo hiljainen maailmansa.

Tutkimusretkikunta tekee useita tutkimusretkiä aluksen sisässä ja edetessään löytävät aina uusia mysteereitä, mutta eivät selityksiä. Kun Rama lähestyy aurinkoa, se herää eloon mutta ei silti paljasta salaisuuksiaan. Tutkijat ovat ja pysyvät koko ajan ulkopuolisina tarkkailijoina, samoin lukija. Lopulta retkikunnan on poistuttava aluksesta ja palattava maahan, mukanaan enemmän kysymyksiä kuin vastauksia.

Kirja on mielestäni yksi parhaita scifi-kirjoja. Se ei tarjoa teknillisiä uutuuksia, vauhtia tai tulevaisuuden yhteiskuntautopioita, vaan keskittyy vain itse asiaan – tuntemattoman kohtaamiseen. Kirjan parasta antia onkin sen tiivis tunnelma, joka pitää herpaantumatta otteessaan koko ajan. Se pysyy tyylilleen uskollisena eikä lankea helppoihin ratkaisuihin. Tämä on yksinkertaisesti kirja jota ei malta laskea käsistään.

Kirjaa on tiettävästi painettu suomeksi vain tuo 1974 painos, joten sitä voi olla vaikea löytää, mutta etsintä kannattaa ehdottomasti.

Kirjan jatko-osa Rama II ei valitettavasti yllä edeltäjänsä tasolle, mutta niinhän jatko-osien laita useinkin on.

Teksti: Teppo Kahtola