Kirjan kansikuva.

Minna Rytisalo: Rouva C

Kuva: Gummerus Kustannus

Minna Rytisalo
Rouva C
Gummerus, 2018

 

Olisiko se voinut mennä näin?

Historiallisista henkilöistä kertovat tietolähteet ovat harvoin kattavia ja ristiriidattomia. Silti nämä henkilöt kiinnostavat yhä uusia sukupolvia, ei vain tekojensa ja saavutustensa vuoksi vaan myös ihmisinä.

Kirjailija Minna Rytisalo on tarttunut kiehtovaan historialliseen merkkihenkilöön ja tehnyt tästä romaanihenkilön. Hän kertoo kirjassaan Rouva C. (2018) oman tarinansa kirjailija Minna Canthin elämästä Jyväskylän vuosina 1863-1880. Ajanjaksoon sijoittuu Canthin avioliitto, joka päättyi vuonna puolison kuolemaan ja Minnan muuttoon takaisin synnyinkaupunkiin Kuopioon. Tiedetyt faktat ovat olleet kirjan lähteinä, mutta romaani on kirjailijan fiktiivinen luomus.

Minna Canth (1844-1897) osoitti rohkeutensa jo lähtiessään opiskelemaan vieraaseen kaupunkiin. Uno Cygnaeus otti opettajaseminaariinsa Jyväskylässä ensi kertaa myös naisia, ja kirjassa Minna saa kokea opiskelijaelämän riemuja ja murheita. Opiskelu päättyy kuitenkin lopulta avioliiton solmimiseen, kun sitkeä lehtori Canth saa Minnan suostumaan vaimokseen. Suuri harmaa talo harjun juurella alkaa täyttyä lapsista ja taloushuolista. Minna kasvaa vaimoksi ja rakastavaksi äidiksi, mutta samalla saa kasvaa tuleva kirjailija, rohkea yhteiskunnallisten epäkohtien esiin nostaja ja naisten ja tyttöjen oikeuksien puolestapuhuja.

Canthin aikaan yhteiskunta tarjosi naiselle valmiin roolin vaimona ja perheenäitinä, velvollisuutensa täyttäjänä. Kirjassa Canthien avioliitosta tulee kuitenkin onnellinen rakkausliitto, jossa puolisot tukevat toisiaan ja työskentelevät yhdessä tärkeinä pitämiensä asioiden puolesta. Ympäröivä yhteisö vuoroin kannustaa, vuoroin moittii rohkeaa lehtorinrouvaa. Silti Minna Canth saa olla oma, monisärmäinen itsensä. Onnellinen aika Jyväskylässä päättyy traagisesti, mutta se on jo valmistanut keskustelijan ja vaikuttajan rooliin, joka Canthia odottaa Kuopiossa.

Fiktioita historiallisista henkilöistä on muitakin, mutta Rytisalon romaani valloittaa itsenäisenä, eheänä tarinana. Sitä lukiessa kannattaa unohtaa faktatiedot Minna Canthista ja lähteä mukaan erään naisen elämään. Minna Rytisalo piirtää persoonallisella, kauniilla tekstillään kuvan naisesta, joka tuntee ja näkee ympäristönsä herkästi ja etsii sitkeästi tietä tasa-arvoisempaan maailmaan. Vaikka aikakausi on toinen, kirjan naisen elämään voi samaistua. Eiväthän kaikki ongelmat, joiden ratkaisemiseksi Canth ponnisteli, ole suinkaan kadonneet maailmasta.

Kirjan luettuani tartuin innokkaasti aivan toisenlaiseen Canth-teokseen, Minna Maijalan elämäkertaan Hellä, herkkä, hehkuvainen – Minna Canth (2014). Seuraavaksi palaan Canthin teosten pariin. Kirjailijan kuvasta löytyy monta puolta.

Teksti: Outi Viitasalo