Knut Lundmarkin kokoelma
Knut Lundmark syntyi 1889 Älvsbyssä Pohjois-Ruotsissa. Hän oli jo lapsena kiinnostunut tähdistä ja avaruudesta sekä lukemisesta, vaikkakin kylän koulussa ei koulukirjojen lisäksi ollut juuri muita kirjoja kuin Raamattu. Hän suoritti ylioppilastutkinnon Luulajan lukiossa 19-vuotiaana, minkä jälkeen hän aloitti opinnot Uppsalan yliopistossa. Ensimmäisen lukukautensa aikana Lundmark alkoi opiskella tähtitiedettä professori Nils Dunérsin ohjaamana. Dunérsin eläköidyttyä Lundmarkin ohjaajaksi astui Östen Bergstrand, jonka ohjauksessa Lundmark alkoi perehtyä kosmisiin etäisyystikapuihin.
Opintojensa aikana Lundmark osallistui Ångermanlandiin suuntautuneelle tutkimusmatkalle, jolla hän pääsi dokumentoimaan ja tutkimaan täydellistä auringonpimennystä. Vuonna 1920 Lundmark puolusti väitöskirjaansa, joka käsitteli Andromedan galaksia itsenäisenä Linnunradan ulkopuolisena tähtijärjestelmänä. Väitöskirjan ansiosta Lundmark suoriutui dosentiksi.
Yliopisto-opintojensa jälkeen Lundmark suuntasi Yhdysvaltoihin Lickin ja Mount Wilsonin observatorioihin tutkimaan tähtisumua. Ruotsiin palatessaan hän haki kahta professuuria (Ruotsin kuninkaallisen tiedeakatemian astronomin ja Sjaltsjöbadenin observatorion johtajan virkaa, sekä Lundin observatorion johtajan virkaa), jotka olivat vapaina Ruotsissa 1920-luvulla. Hän aloitti Lundin observatorion johtajana vuonna 1929.
Lundiin asetuttuaan Lundmark alkoi muokkaamaan observatoriota omien kiinnostuksen kohteidensa mukaan, tavoitteenaan tehdä siitä kansainvälinen galaksitutkimuksen keskus. Idea ei kuitenkaan tuottanut tulosta. Hän toimi professorina ja johtajana Lundin observatoriossa eläköitymiseensä asti.
Lundmark julkaisi paljon populääritiedekirjoja, joista ensimmäinen, Spiralnebulosorna ilmestyi vuonna 1922. 1930-luvulta eteenpäin Lundmark kirjoitti useita astronomiaa popularisoivia teoksia. Hän oli myös mukana kirjoittamassa ei-tieteellisiä kirjoja, joista yllättävin ja viimeinen oli teos nimeltä Vad kristus lärt mig (1957).
Kirjakokoelma
Lundmark testamenttasi noin 300 teosta kattavan kirjakokoelmansa Turun yliopiston tähtitieteen laitokselle, jossa hänen ystävänsä Yrjö Väisälä toimi professorina. Nykyään kokoelmaa säilytetään yliopiston Feeniks-kirjastossa.