Askel kerrallaan kohti omannäköistä työelämää 

”Tulin yliopistoon oppimaan, mutta jo ensimmäisinä päivinä varoiteltiin työllistymisen vaikeudesta.” Näin kirjoitti Aino Kujari TS:n kolumnissaan (24.9.2023).  

Kujarin ajatuksia herättävä kirjoitus sai pohtimaan, miten ihmeessä opiskelija voi löytää tasapainon inspiroivan opiskelumaailman ja työllistymispaineiden välillä?   

Moni tuntee jo opintojen alkuvaiheessa joko itsestä tai ympäristöstä kumpuavia paineita nopeaan valmistumiseen. Suoritusvaatimusten keskellä eri oppiaineiden kokeileminen ja opiskeluilon löytyminen saattavat jäädä taka-alalle. Tästä huolimatta on hyvä muistaa, että eniten opinnoista saa irti, kun valitsee sellaisia kursseja, jotka kuulostavat juuri itsestä mielenkiintoisilta.  

Ja sitten se työelämä – pitääkö puristaa täysillä omaa uraa kohti vai voiko vähän höllätä? 

Polkua työelämään voi rakentaa opintojen aikana omalla tavallaan ja omaan tahtiin. Keinoja on monia. Kevyimmillään voi osallistua oman alan webinaariin tai hakea tietoa erilaisista työllistymismahdollisuuksista. Tekemällä harjoittelun täällä kotimaassa tai ulkomailla, pääsee kerryttämään työelämätaitoja ja tutustumaan oman alan asiantuntijoihin. Rinnalleen voi saada myös mentorin auttamaan oman polun löytämisessä. Näistä kaikista on apua työllistymisessä valmistumisen jälkeen. 

Opiskeluinto ja kiinnostus omaa alaa kohtaan vaihtelee usein opintojen aikana. Mikäli jossakin vaiheessa opinnot tuntuvat takkuavan ja motivaatio on hukassa, työelämäpiipahdukset voivat jälleen vahvistaa ajatusta siitä, mikä itseä kiinnostaa ja mikä voisi olla mahdollinen suunta tulevaisuudessa.   

Muista myös, että työelämäkysymyksiä ei ole pakko pyöritellä yksinään, sillä apua ja ohjausta löytyy.  

Uraseurantatutkimuksissamme on selkeästi nähtävissä, että yliopistotutkinto itsessään tarjoaa hyvät lähtökohdat työelämään. Valtaosalle vastavalmistuneista käy oikein hyvin, ja tarvittaessa tukea työnhakuun saa myös valmistumisen jälkeen 

Yliopisto-opiskelu on paljon enemmän kuin vain tenttejä ja opintopisteitä. Työelämän vaatimukset muuttuvat joka tapauksessa koko ajan, mutta yliopistokoulutuksen tarjoamat valmiudet kestävät aikaa. Opiskeluajan valintoja tehdessä kannattaa siis kuunnella itseään ja omaa motivaatiotaan. Siitä syntyy itselle paras kokonaisuus, työelämänkin kannalta.  

Kivaa syksyä!  

Sanna Tuominen

johtava suunnittelija

Rekry – Turun yliopiston työelämäpalvelut