Kuumat vinkit kesätöiden hakuun!

Kesätöiden haussa on nyt vilkkain aika päällä. Kokosimme yhteen tärkeimmät vinkit työnhakuun.

👉 Avoimien paikkojen etsiminen

Rekryn julkaisemat avoimet paikat opiskelijoille ja vastavalmistuneille löytyvät JobTeaserista. Selaa myös muita yleisiä työnhakusivustoja, kuten mol.fi, kuntarekry, oikotie ja duunitori ja hyödynnä paikkavahteja. Seuraa myös työnantajien some-kanavia ja LinkedInin työpaikkoja. Turun kaupungin avoimet harjoittelupaikat löydät täältä.

👉 Hyödynnä mahdollisuus soittaa paikasta

Useimmissa ilmoituksissa on yhteystiedot lisätietojen antajalle. Kannattaa hyödyntää mahdollisuus soittaa ja kysyä paikasta. Voit esimerkiksi kysyä tarkempaa tietoa tehtävistä tai vaadituista osaamisalueista. Näin voit kohdentaa hakemuksen tarkemmin tehtävää varten. Soittoja varten kannattaa harjoitella oma hissipuhe valmiiksi.

👉 Piilotyöpaikat

Valtaosa avoimista paikoista ei tule lainkaan julkiseen hakuun. Siksi kannattaa lähestyä myös suoraan kiinnostavia työnantajia. Hyödynnä työnantajien nettisivuja, somekanavavia ja muita tietolähteitä, jotta saat mahdollisimman paljon tietoa työnhakua varten. Ottaessasi yhteyttä, kerro miksi olet kiinnostunut työnantajasta, minkälaisia työtehtäviä etsit sekä minkälaista osaamista ja kokemusta sinulla on.

👉 Räätälöi ansioluettelo ja hakemus

Kannattaa kustomoida CV ja hakemus erikseen jokaiseen paikkaan. Lue työpaikkailmoitus tarkasti läpi. Mitä osaamista tai kokemusta tehtävässä vaaditaan? Minkälaista tehtävässä tarvittavaa osaamista sinulla on ja miten olet sen hankkinut?

Hakemuksessa aloita kertomalla miksi juuri tämä työtehtävä kiinnostaa sinua. Miksi juuri sinut tulisi valita? Älä kerro haettavan tehtävän kannalta epäolennaisia asioita, vaan pidä hakemus tiiviinä. Lopuksi oikolue huolellisesti.

Mitä tehdä jos CV on tyhjä?

Jos CV tuntuu tyhjältä eikä aiempaa työkokemusta juurikaan ole, voit kertoa enemmän esimerkiksi opinnoissa saadusta kokemuksesta. Mitä taitoja olet kerryttänyt opinnoissa (esimerkiksi vuorovaikutustaidot, tiedonhakutaidot, ongelmanratkaisutaidot)? Voit myös kertoa luottamustoimista tai harrastuksissa kerrytetystä kokemuksesta.

Voit myös soittaa paikasta ja vakuuttaa työnantajan jo puhelimessa! Kerro, miksi olet motivoitunut tekemään töitä ja mitä hyötyä sinusta voisi olla työnantajalle.

👉 Valmistaudu haastatteluun

Itsetuntemus on avain hyvään työhaastatteluun. Minkälainen sinä olet, mitä osaat, missä voisit vielä kehittyä? Minkälainen työkaveri olet? Käy myös läpi yleisimmät haastattelukysymykset ja pohdi mitä vastaisit niihin. Rekryn listaus yleisimmistä kysymyksistä löytyy täältä.

Haastattelussa ole ajoissa paikalla. Etähaastattelussa huolehdi hyvästä valaistuksesta (esimerkiksi ikkunan äärellä) ja siististä taustasta.

Ei haittaa, vaikka et heti keksisi vastausta kysymyksiin, vaan voit rauhassa miettiä hetken ennen vastaamista. Jos tuntuu, että jokin vastaus ei mennyt ihan nappiin, voit palata siihen vielä myöhemmin haastattelussa. Jos haastattelu jännittää kovasti, voit varata ajan harjoitushaastatteluun Rekrystä, puh. 040 015 3096.

👉 Oman alan paikkojen hakeminen

Oman alan työtehtäviä hakiessa voit painottaa hakemuksessa ja ansioluettelossa enemmän opintoihin liittyviä asioita. Voit mainita esimerkiksi kandidaatintutkielman tai gradun aiheen, jos se liittyy hakemaasi tehtävään. Voit myös kertoa hallitsemistasi tutkimusmenetelmistä tai alalla käytössä olevista ohjelmistoista.

Kannattaa myös kertoa aiemmasta työkokemuksesta, vaikka se ei olisi alaan liittyvää. Työkokemuksessa voit kertoa oppimistasi yleisistä työelämätaidoista, kuten vuorovaikutustaidoista tai organisointitaidoista.

Entä jos kesätöitä ei löydy?

Ei hätää. Tule Rekryn CV-klinikalle ja katsotaan CV- tai hakemusasiat kuntoon. Jos haluat keskustella laajemmin töidenhausta ja omasta urapolusta, voit myös varata henkilökohtaisen uraohjausajan Rekryn uraohjaajilta. Helpoiten varaat CV-klinikka- ja uraohjausajat JobTeaserista.

Jos kesätöitä ei yrityksesta huolimatta löydy, voit esimerkiksi:

  • hyödyntää kesän opiskelemalla
  • kerryttää kokemusta vapaaehtoistyössä tai harrastuksissa
  • nauttia kesälomasta

Muista, että yleistä asumistukea voi saada myös kesällä.

Tsemppiä kesätöiden hakuun!