Kutsu: Etsimme mukaan kuntia toteuttamaan VaRa-interventiota

Etsimme, erityisesti Varsinais-Suomesta ja Uudeltamaalta, yhteistyökumppaneita Lapsiperheen vahvat rahataidot (VaRa) -intervention toteuttamiseen. Interventiosta voit lukea lisää täältä. 

 

Mitä toivomme kunnalta? 

VaRa-interventio tullaan toteuttamaan hankkeen yhteistyökuntien lapsiperhe- tai aikuissosiaalityön asiakasperheissä. Intervention läpiviemiseksi tulisi yhteistyökunnasta siten löytyä perheitä, jotka ovat tuoneet ilmi taloudenhallinnan haasteita / taloudellista ahdistuneisuutta ja ovat valmiita lähtemään mukaan työskentelyyn.  

Interventiotyöskentelyyn mukaan lähtevät asiakasperheet osallistuvat viisi tapaamiskertaa sisältävään työskentelyjaksoon. Näissä tapaamisissa työskentelevät kuntien sosiaalityöntekijät ja/tai -ohjaajat yhdessä hankkeen tutkijasosiaalityöntekijöiden kanssa. Hankkeen tutkijasosiaalityöntekijät ovat kunnan työntekijöiden tukena muutenkin koko tutkimushankkeen ajan. Tutkijasosiaalityöntekijöillä on sosiaalityöntekijän pätevyys.  

 

Miksi lähteä mukaan? 

VaRa-intervention toteuttamiseen osallistuvat kunnan sosiaalityöntekijät ja -ohjaajat saavat ilmaisen taloussosiaalityön koulutuksen ja manuaalin. Koulutus järjestetään syksyllä 2022 etäyhteyksin ja sen kesto on 4+4 tuntia. Koulutuksessa tutustutaan kattavasti itse interventiomalliin sekä kaikkiin siinä käytettäviin työvälineisiin. Lisäksi siinä perehdytään mm. motivoivan haastattelun tekniikoihin ja taloussosiaalityön viitekehykseen. Koulutuksen käytyään työntekijöillä on käytössään konkreettisia välineitä, joilla taloudenhallinnan haasteita voi asiakastyössä käsitellä.  

Hankkeesta hyötyvät myös asiakkaat. Tukemalla asiakkaiden talousosaamista pyritään vahvistamaan perheiden arkista elämänhallintaa ja sen myötä valmiuksia ottaa muutakin tukea (esim. perhetyötä) vastaan. Tämän osalta intervention yhtenä epäsuorana pyrkimyksenä on ennaltaehkäistä lastensuojelun tarvetta. Koska intervention odotetaan vähentävän asiakkaiden raha-asioihin liittyvää huolta, sen odotetaan myös parantavan asiakkaiden yleistä elämänlaatua.   

Mikäli kiinnostuitte, olkaa matalalla kynnyksellä yhteydessä hankkeen tutkijoihin. Kerromme interventiosta ja tutkimuksen käytännön toteutuksesta mielellämme lisää!   

Meri Moisio, puh. 046 922 1870, meelmo@utu.fi
Henna Isoniemi, puh. 050 340 7172, hejosa@utu.f