Tutkimustiedote

Tietosuojaseloste

Tutkimus

Tutkittavat

Tutkimukseen rekrytoidaan enintään 200 toimistotyöntekijää. Osallistujalta edellytetään, että hän voi tehdä työtänsä myös etänä. Mittausjaksolla (seitsemän vuorokautta) tulisi olla vähintään kaksi etätyöpäivää ja kaksi toimistotyöpäivää. Liikemittarit jaetaan aina torstaisin, joten mittausjakso jakautuu kahdelle kalenteriviikolle ja sisältää myös viikonlopun.

Vapaaehtoisuus

Tutkimukseen osallistuminen on vapaaehtoista. Tutkimukseen osallistuja voi kieltäytyä osallistumasta tutkimukseen tai mittaukseen, keskeyttää osallistumisensa tai peruuttaa suostumuksensa syytä ilmoittamatta, milloin tahansa tutkimuksen aikana ilmoittamalla siitä sähköpostitse tai soittamalla. Jos tutkimukseen osallistuja päättää peruuttaa suostumuksensa, peruuttamiseen mennessä kerättyjä aktiivisuustietoja käytetään osana tutkimusaineistoa.

Tutkimuksen toteuttaja ja rahoittaja

WORKDAY-tutkimuksen toteuttaa Turun yliopiston kansanterveystieteen yksikön tutkijat. Tutkimusta rahoittaa Työsuojelurahasto ja Opetus- ja kulttuuriministeriö. Tutkimuksella on Turun yliopiston ihmistieteiden eettisen toimikunnan puoltava lausunto (17.4.2023), Turun yliopiston tutkimuslupa (12.5.2023) ja Turku AMK tutkimuslupa (30.1.2024).

Tutkimuksen kulku

Osallistumiskysely. Tutkimukseen osallistutaan täyttämällä osallistumiskysely. Osallistumiskyselyyn täytetään yhteystiedot ja mieluisin tutkimusajankohta. Osallistumiskyselyyn vastanneille lähetämme sähköpostitse kutsun, ohjeet ja vahvistuksen tutkimusajankohdasta. Suostumusasiakirja ja tutkimuksen tietosuojaseloste ovat kutsuviestin liitteenä.

Fyysisen aktiivisuuden mittaus. Päivittäistä fyysistä aktiivisuutta tutkitaan Fibion SENS liikemittarilla, joka mittaa kehon liikkeitä vuorokauden ympäri. Reidessä pidettävä liikemittari on noin kolikon kokoinen litteä laite, joka kiinnitetään osallistujan reiden yläpuolelle vedenpitävällä teipillä mittausjakson ajaksi. Liikemittaria pidetään reidessä vuorokauden ympäri seitsemän vuorokauden ajan. Mittari on erittäin huomaamaton ja vesitiivis. Mittauksesta saadaan tietoa päivittäisestä fyysisestä aktiivisuudesta (esim. kävelyyn, juoksuun ja pyöräilyyn käytetystä ajasta) sekä paikallaanolosta (makoilu, istuminen ja seisominen). Tieto fyysisestä aktiivisuudesta tallentuu mittarin muistiin ja se puretaan jälkikäteen. Suostumusasiakirja allekirjoitetaan ennen liikemittarin asentamista. Henkilökohtainen palaute lähetetään sähköpostitse. Liikemittarin käyttöön liittyvät ohjeet löydät täältä: Tutkittavan ohje.

Päiväkirja. Mittausjakson aikana tutkimukseen osallistuja täyttää päivittäin päiväkirjaa (paperinen), johon hän merkkaa heräämis- ja nukahtamisajan, työajan ja paikan, jossa työ tehtiin, sekä mahdollisen työmatkan. Näitä tietoja tarvitaan mm. valveillaoloajan ja työpäivän ja -ajan tunnistamiseen. Lisäksi päiväkirjaan arvioidaan päivittäin edellisen yöunen laatua ja päivänaikaista vireystilaa.

Tutkimuskysely. Henkilökohtainen linkki tutkimuskyselyyn lähetetään sähköpostitse mittausjaksolla. Tutkimuskysely sisältää kysymyksiä osallistujan taustatiedoista (ikä, paino, pituus, ammattinimike), elintavoista (tupakointi, alkoholin käyttö, uni, paikallaanolo ja vapaa-ajan liikunta), hyvinvoinnista (psyykkinen kuormittuneisuus, stressi) ja työstä (työaika, työn kuormittavuus, työskentelyolosuhteet, työmatkat). Tutkimukseen osallistujaa pyydetään vastaamaan tutkimuskyselyyn mittausjakson aikana.

Haastattelututkimus. Osa WORKDAY-tutkimukseen osallistujista kutsutaan myöhemmin henkilökohtaiseen haastatteluun, jossa kartoitetaan etätyöajan paikallaanoloon vaikuttavia tekijöitä. Haastatteluun valitaan henkilöitä tutkimuskyselyn etä- ja toimistotyöpäivien paikallaanoloa koskevien kysymysten vastausten pohjalta. Haastattelun kesto on 30-45 minuuttia. Haastatteluun osallistuminen on vapaaehtoista ja halukkuutta yhteydenottoon haastattelua varten kysytään suostumusasiakirjassa. Haastatteluun kutsutuille lähetetään erillinen sähköpostiviesti, ja haastattelun ajankohta sovitaan osallistujan aikataulujen mukaan.

Tutkimuksesta mahdollisesti aiheutuvat hyödyt ja haitat

Tutkimukseen osallistuja saa henkilökohtaisen ja yksityiskohtaisen palautteen mittausjakson fyysisestä aktiivisuudesta ja paikallaanoloajasta. Tutkimushankkeemme kautta saadaan tietoa, jolla työikäisen väestön fyysisen aktiivisuuden lisäämiseen suunnattuja toimia, ohjeita ja interventioita voidaan muokata erityisesti etätyöhön sopiviksi.

Tutkimukseen ei todennäköisesti sisälly riskejä. Tutkimukseen osallistuminen ei myöskään vie työaikaa. Liikemittarin voi hakea työpäivän lounas- tai kahvitauolla etukäteen sovitusta tilasta läheltä työpistettä eikä mittarin pitäminen vaadi muita toimia. Liikemittari ja päiväkirja palautetaan sovittuun info-pisteeseen tutkimuslogolla merkittyyn laatikkoon tai sisäisen postin kautta. Päiväkirjaa täytetään päivittäin aamulla, työpäivinä työajan alussa ja lopussa, ja aina ennen nukkumaan menoa.

Tutkimukseen osallistuminen voi aiheuttaa pientä epämukavuutta mittarinpitokohdassa, jonka saattaa aiheuttaa liikemittarin pitoon käytettävän kalvoteipin ihoärsytys. Tutkimukseen osallistuja voi tässä tapauksessa poistaa liikemittarin iholtaan. Tutkimukseen osallistumisesta ei makseta palkkiota.

Tietosuojaseloste WORKDAY