Taidetyö ja talouden uudet muodot – Avaustapahtuma
Turun yliopistossa toimiva monitieteinen tutkimusprojekti ”Taidetyö ja talouden uudet muodot: yksilöyrittäjyydestä kestäviin kollektiiveihin” (Koneen Säätiö 2020–2024) järjestää avaustapahtumansa keskiviikkona 27.10. klo 11.30–14. Tilaisuus pidetään hybridimuotoisesti Turun yliopistolla (ARCANUM, A229, 2. krs, Vatselankatu 2) ja Zoomissa: https://utu.zoom.us/
Tilaisuudessa julkistetaan projektin ensimmäinen artikkeli ”Taidetyön yhteismuotoutuva todellisuus: ehdotus monitieteiseksi lähestymistavaksi” (Jakonen, Jonker-Hoffrén, Kontturi & Tiainen 2021), joka sisältyy Kulttuurintutkimus-lehden erikoisnumeroon ”Muuttuva työ”. Linkki artikkeliin: https://journal.
Tapahtumassa keskustellaan artikkelin pohjalta ja yleisemmin taiteilijoiden työnkuvista ja toimeentulosta nykyisessä suomalaisessa yhteiskunnassa sekä tutkitun tiedon mahdollisuuksista edistää taiteilijoiden työoloja koskevaa ymmärrystä ja ehdottaa parannuksia niihin. Mukana keskustelemassa ovat Taidetyö-hankkeen tutkijoiden lisäksi läänintaiteilija Annika Dahlsten Taiteen edistämiskeskuksesta, koreografi Tero Hytönen, taiteen tohtori Oona Tikkaoja sekä työntutkijat Eeva Jokinen (Yhteiskuntapolitiikka, Itä-Suomen yliopisto) ja Mona Mannevuo (TIAS, Turun yliopisto).
Taidetyö-projekti tarkastelee eri alojen taiteilijoiden työnkuvia ja niiden kytköksiä talouden eri muotoihin nykypäivän Suomessa. Tutkimusaineisto kerätään kyselyn, haastattelujen ja kenttätyön keinoin. Projekti myös muotoilee taiteilijoiden työelämäaseman parantamiseen tähtääviä aloitteita taide-, kulttuuri- ja työvoimahallinnon tarpeisiin. Projektia johtavat Katve-Kaisa Kontturi (taidehistoria, TY) ja Milla Tiainen (musiikkitiede, TY). Sen muut tutkijat ovat sosiologi Paul Jonker-Hoffrén (TAY), (yhteiskunta)politiikan tutkija Mikko Jakonen (JY/TY), kirjallisuustieteilijä ja kriitikko Kaisa Kurikka (TY), data-analyytikko ja mediatutkija Varpu Rantala (TY) sekä äänitaiteilija-tutkija Taina Saarikivi.
Tilaisuus alkaa kahvitarjoilulla klo 11.00 ja etäyhteys avataan klo 11.30. Mikäli olet kiinnostunut osallistumaan tapahtumaan yliopistolla, ota yhteyttä ke 20.10. mennessä osoitteeseen miltia@utu.fi, sillä paikkoja on rajoitetusti.
Lämpimästi tervetuloa mukaan!