Taidetyö ja talouden uudet muodot – Avaustapahtuma

27.10.2021 11:00

 

Turun yliopistossa toimiva monitieteinen tutkimusprojekti ”Taidetyö ja talouden uudet muodot: yksilöyrittäjyydestä kestäviin kollektiiveihin” (Koneen Säätiö 2020–2024) järjestää avaustapahtumansa keskiviikkona 27.10. klo 11.30–14. Tilaisuus pidetään hybridimuotoisesti Turun yliopistolla (ARCANUM, A229, 2. krs, Vatselankatu 2) ja Zoomissa: https://utu.zoom.us/j/61849873380.

 Tilaisuudessa julkistetaan projektin ensimmäinen artikkeli ”Taidetyön yhteismuotoutuva todellisuus: ehdotus monitieteiseksi lähestymistavaksi” (Jakonen, Jonker-Hoffrén, Kontturi & Tiainen 2021), joka sisältyy Kulttuurintutkimus-lehden erikoisnumeroon ”Muuttuva työ”. Linkki artikkeliin: https://journal.fi/kulttuurintutkimus/article/view/102980?fbclid=IwAR0qM5UZqOVuneoniLPrCA39bgUn6AnHtQnEyyhnGjvYboZjeO-CwsRa_wk 

Tapahtumassa keskustellaan artikkelin pohjalta ja yleisemmin taiteilijoiden työnkuvista ja toimeentulosta nykyisessä suomalaisessa yhteiskunnassa sekä tutkitun tiedon mahdollisuuksista edistää taiteilijoiden työoloja koskevaa ymmärrystä ja ehdottaa parannuksia niihin. Mukana keskustelemassa ovat Taidetyö-hankkeen tutkijoiden lisäksi läänintaiteilija Annika Dahlsten Taiteen edistämiskeskuksesta, koreografi Tero Hytönen, taiteen tohtori Oona Tikkaoja sekä työntutkijat Eeva Jokinen (Yhteiskuntapolitiikka, Itä-Suomen yliopisto) ja Mona Mannevuo (TIAS, Turun yliopisto).    

Taidetyö-projekti tarkastelee eri alojen taiteilijoiden työnkuvia ja niiden kytköksiä talouden eri muotoihin nykypäivän Suomessa. Tutkimusaineisto kerätään kyselyn, haastattelujen ja kenttätyön keinoin. Projekti myös muotoilee taiteilijoiden työelämäaseman parantamiseen tähtääviä aloitteita taide-, kulttuuri- ja työvoimahallinnon tarpeisiin. Projektia johtavat Katve-Kaisa Kontturi (taidehistoria, TY) ja Milla Tiainen (musiikkitiede, TY). Sen muut tutkijat ovat sosiologi Paul Jonker-Hoffrén (TAY), (yhteiskunta)politiikan tutkija Mikko Jakonen (JY/TY), kirjallisuustieteilijä ja kriitikko Kaisa Kurikka (TY), data-analyytikko ja mediatutkija Varpu Rantala (TY) sekä äänitaiteilija-tutkija Taina Saarikivi. 

Tilaisuus alkaa kahvitarjoilulla klo 11.00 ja etäyhteys avataan klo 11.30. Mikäli olet kiinnostunut osallistumaan tapahtumaan yliopistolla, ota yhteyttä ke 20.10. mennessä osoitteeseen miltia@utu.fi, sillä paikkoja on rajoitetusti.

Lämpimästi tervetuloa mukaan!