Unen kesto lisääntyy eläkkeelle siirryttäessä (tutkimusjulkaisu)

FIREA-tutkimuksen tutkijat havaitsivat, että itseraportoitu unen kesto lisääntyy siirryttäessä kokoaikaisesta työstä ikäperusteiselle eläkkeelle eli vanhuuseläkkeelle.

Tutkimuksessa unen kesto lisääntyy erityisesti heillä, joilla on univaikeuksia tai jotka käyttävät runsaasti alkoholia ennen eläköitymistä sekä heillä, jotka viimeisten työvuosien aikana nukkuvat alle 6,5 tuntia yössä. Tulokset selviävät tuoreesta tutkimuksesta, joka on julkaistu arvostetussa SLEEP-julkaisussa.

– Riittävä määrä unta on terveyden kannalta tärkeää ja eläköityminen tarjoaa hyvän mahdollisuuden nukkua enemmän, sillä esimerkiksi työajat eivät enää säätele nukkumaanmeno- ja heräämisaikoja, toteaa FIREA-tutkimuksen projektitutkija Saana Myllyntausta, joka toimi tutkimusartikkelin vastuukirjoittajana ja valmistelee väitöskirjaa unen muutoksista eläkkeelle siirryttäessä.

Tutkimuksessa seurattiin 5780:tä Työterveyslaitoksen Kunta10-tutkimukseen sekä Sairaalahenkilöstön hyvinvointitutkimukseen kuuluvaa tutkittavaa, jotka olivat jääneet vanhuuseläkkeelle vuosien 2000–2011 välillä. Jokainen tutkittava oli arvioinut unen kestoaan kyselyissä ennen ja jälkeen eläkkeelle siirtymisen.