EC2U-foorumi ensikertalaisen silmin

Marraskuussa 2020 toimintansa aloittaneen European Campus of City-Universities -allianssin kolmivuotinen pilottivaihe on saatu päätökseen. Yleiseurooppalaista kampusta, uusia partnereita ja yhteistyön seuraavaa vaihetta juhlittiin lokakuussa länsi-Ranskassa Poitiers’n kaupungissa. Ensikertalaiset kertovat, mitä mietteitä foorumi heissä herätti.

Seitsemän eurooppalaisen yliopiston muodostaman EC2U-allianssin tavoitteena on kehittää vapaan liikkuvuuden tila yliopistojen ja niiden kotikaupunkien välillä. Turun yliopiston lisäksi mukana ovat Poitiers’n, Pavian, Salamancan, Coimbran, Iaşin ja Jenan yliopistot. Toimintaa koordinoi Poitiers’n yliopisto, joka järjesti seitsemännen foorumin 17.–19.10.2023.

Verkostoitumisen ilot

Poitiers’n keskiaikainen vanha kaupunki kohoaa kukkulalle. Kuva: Mikko Kukkonen.

Monelle Turun yliopistossa EC2U voi kuitenkin olla tuntematon toimija. Kieli- ja viestintäopintojen keskuksen venäjän kielen lehtori Birgitta Tjurin-Muranen oli ensimmäistä kertaa mukana allianssin järjestämissä tapahtumissa.

”Foorumi avarsi käsitystäni siitä, miten laajaa yhteistyötä sekä eurooppalaisten yliopistojen että niiden tiedekuntarajojen välillä tehdään”, kertoo Tjurin-Muranen.

Mahdollisuus löytää yhteistyökumppaneita esimerkiksi tandemopintoihin houkutteli Tjurin-Murasta alun perin lähtemään Poitiers’iin. Matka oli onnistunut, sillä kumppaneita hän löysi jo foorumin ensimmäisten päivien aikana. Tjurin-Muraselle tapahtuman parasta antia olikin ihmisten tapaaminen kasvokkain ja uusiin kollegoihin tutustuminen, myös Turun yliopiston sisällä.

Foorumin aikana Tjurin-Murasen huomion herätti myös allianssin muodostama tiivis yhteisö, jossa opiskelijat olivat vahvasti läsnä. Hän suosittelee EC2U-tapahtumia kaikille kansainvälisyydestä kiinnostuneille, niin opiskelijoille kuin koulutuksen hallinnon parissa työskenteleville, mutta erityisesti opetushenkilökunnalle.

Opiskelijat menossa mukana

Vapaamuurarien lahjoituksena Poitiersiin pystytettiin vuonna 1903 replika Auguste Bartholdin kuuluisasta Vapaudenpatsaasta.
Vapaamuurarien lahjoituksena Poitiers’iin pystytettiin vuonna 1903 replika Auguste Bartholdin kuuluisasta Vapaudenpatsaasta. Kuva: Mikko Kukkonen.

Ranskan oppiaineessa tutkimusavustajana työskentelevä Hilla-Marja Honkalammi oli ensimmäistä kertaa mukana foorumin opiskelijatapahtumissa. Honkalammille EC2U-allianssi oli jo entuudestaan tuttu, sillä hän osallistui alkuvuonna järjestettyyn Monikielisyyden talvikouluun, joka kokosi EC2U-yliopistojen maisteriopiskelijoita, väitöskirjatutkijoita sekä opettajia yhteen talviseen Turkuun.

Honkalammin mukaan Poitiers’n foorumin antoisinta tarjontaa olivat monikieliset ja monikulttuurilliset sekä poikkitieteiset kohtaamiset, kuten paikallisten taiteilijoiden vetämät työpajat tasa-arvosta ja inkluusiosta. Hän suosittelee EC2U-tapahtumia opiskelijoille, sillä ne tarjoavat erinomaisen mahdollisuuden päästä kansainvälistymään apurahan tuella. Honkalammia kiehtovat myös allianssin luomat omat tutkinto-ohjelmat, joista yhtä Turun yliopiston saksan ja ranskan oppiaineet ovat järjestämässä.

”Jos nyt aloittaisin maisteriopintoja, harkitsisin ehdottomasti kansainvälistä eurooppalaisten kielten maisteriohjelmaa, jonka aikana opiskellaan useammassa EC2U-yliopistossa”, Honkalammi sanoo.

Foorumissa seitsemän eurooppalaisen yliopiston joukkoon toivotettiin tervetulleeksi itävaltalainen Linzin yliopisto ja strategiseksi partneriksi kutsuttiin Lvivin yliopisto Ukrainassa. Yhteistyö jatkuu ja laajenee entuudestaan, sillä uudella kaudella myös yliopistosairaalat liittyvät allianssiin.

*

Voit lukea täältä lisää opiskelijoiden kokemuksista EC2U:n monikielisestä European Languages, Cultures and Societies in Contact – maisteriohjelmasta, jota Turun yliopiston kieli- ja käännöstieteiden laitos on mukana järjestämässä. Seuraava haku ohjelmaan järjestetään 3.–17.1.2024. Lisätietoa maisteriohjelman sisällöstä täällä.

Kirjoittaja on projektikoordinaattori EC2U-hankkeessa kieli- ja käännöstieteiden laitoksella ja osallistui myös ensimmäistä kertaa foorumiin.