Göran Schildt: Toivematka

Göran Schildt
Toivematka
Suomentaja: Lauri Hirvisalo, Raija Mattila tarkistanut ja ajanmukaistanut vuoden 1950 alkuperäissuomennoksen
Otava 1996

 

Aurajoen rannalla Forum Marinum –merimuseon Göran-ravintolan sisällä on näytteillä pieni puinen purjevene, kymmenmetrinen ketsi Daphne. Voit käydä siellä nauttimassa kupin teetä tai kahvia ja samalla ihailla kaunista venettä, jonka näet aivan uusin silmin luettuasi Toivematka-teoksen.

Göran Schildt (1917-2009) oli suomenruotsalainen kirjailija, taidehistorioitsija ja kulttuurihenkilö.  Nuoresta asti hän oli intohimoinen purjehtija, ja kulttuurimatkat mm. Italiaan saivat hänet haaveilemaan matkapurjehduksesta Välimerellä. Sotien jälkeen hän toteuttikin unelmansa ja osti 1947 Daphnen, jolla purjehti seuraavat vuosikymmenet. Purjehduksistaan Daphnella hän kirjoitti useita suuren suosion saaneita kirjoja, joista esittelyssä oleva Toivematka on ensimmäinen. Kaikkia hänen teoksiaan ei valitettavasti ole suomennettu.

Toivematka-teos kertoo, miten Göran Schildt vaimonsa Monan kanssa purjehti Tukholmasta ensin Ruotsin kanavien läpi Pohjanmerelle ja sieltä Englannin kanaaliin, ja edelleen Ranskan jokien ja kanavien läpi Välimerelle Italian Rapalloon.

Schildt on erinomainen kertoja ja kirja viehättää monenlaisia lukijoita. Eloisat kuvaukset elämästä veneessä niin myrskyssä kuin tyvenessä ovat mielenkiintoista luettavaa kaikille, ei pelkästään purjehduksesta ja veneilystä pitäville. Arkkitehtuurista, taiteista ja historiasta kiinnostuneet taas nauttivat hänen asiantuntevista kulttuurikohteiden kuvauksistaan. Niitä kirja sisältääkin todella runsaasti. Matkakirjana teos saa vapauden kaipuuta kokevien sydämet sykkimään hiukan nopeammin, ja jos et vielä ole kokenut kaukokaipuuta, tämä teos saattaa herättää sen.

Göran Schildt oli tarkka havainnoija, joka kertoo mielenkiintoisia yksityiskohtia sodanjälkeisen Euroopan elämästä. Sosiaalisena ihmisenä hän solmi matkalla lukuisia tuttavuuksia ja avaa lukijalle kiinnostavia näkymiä niin yksittäisten ihmisten kuin kansakuntienkin sielunelämästä ja tuntemuksista.

Kirjasta suorastaan henkii toisaalta menneen maailman sisin olemus sekä toisaalta sodassa rikkirevityn Euroopan ja jälleenrakennuksen murroksessa tulevaisuuteen katsovien ihmisten toiveikas elämänkatsomus. Kaiken tämän hän silti osaa ankkuroida niin, että historia ja nykyisyys nivoutuvat luontevasti yhdeksi värikkääksi kokonaisuudeksi. Pientä lämmintä huumoriakaan ei ole unohdettu.

Kirjasarjan seuraavat osat kertovat purjehduksista Välimerellä Kreikan saaristossa (Odysseuksen vanavedessä) sekä Egyptissä Niilillä (Aurinkolaiva).  Suosittelen lämpimästi niin tätä Toivematkaa kuin seuraaviakin teoksia.

Teksti: Teppo Kahtola