Birgitan rippi-isät

 

Kobergerin painoksen (1502) ainoa aukeama, jonka molemmilla sivuilla on kuvia, esittelee Pyhän Birgitan ruotsalaiset rippi-isät, joilla oli keskeinen merkitys Birgitan ilmestysten tallentamisessa ja muokkaamisessa kirjan muotoon. Aukeaman sivut koostuvat kolmesta kuvasta, jotka ovat identtisiä lukuun ottamatta rippi-isien kuvia. Molemmilla sivuilla on sama kuva Kristuksesta, Neitsyt Mariasta, kolmesta enkelistä ja heidän alapuolellaan koristeellisen portin takana lintuna näyttäytyvästä Pyhästä Hengestä. Molemmilla sivuilla on lisäksi sama ruutu, jossa Pyhä Birgitta istuu matalalla tuolilla kirjan ääressä, kädet liitettyinä rukoukseen.

Birgittaa vastapäätä – mutta omassa erillisessä ruudussaan – istuu kirjoituspulpetin ääressä pappismies kirjoittamassa muistiin pyhimyksen taivaallisia ilmestyksiä. Ensimmäisenä esitellään Petrus Olavi Alvastralainen (n. 1307–1390), joka on pukeutunut varsin komeasti kärpännahkareunuksiseen viittaan ja korvien päälle ulottuvaan lakkiin. Hän istuu ikkunan edessä, ja ikkunasta näkyy vuoristoinen maisema, mäen päällä kirkko.

Toisella sivulla kirjoitustehtävissä istuu toinen rippi-isä, munkin kaapuun pukeutunut maisteri Mathias Linköpingistä (n. 1300–1350). Hänen huoneensa on askeettinen, eikä ikkunaa näy. Hänen päätään kehystää sädekehä.