Aftonbladet skriver om Häxmodern av Marko Lamberg

”Marko Lambergs bok Häxmodern handlar om Malin Matsdotter som avrättades i en av de sista stora häxprocesserna i Sverige, den i Stockholm 1675–1676. Hon var den enda som brändes levande på bål. (Det normala var att man halshöggs först och brändes sedan.) Malin Matsdotter, kallad Rumpare-Malin, levde ett ganska deppigt liv i fattigkvarteren på Södermalm. Hon hade kommit till Stockholm från Finland (som då hörde till Sverige) i unga år. Malins första make Erik avrättades efter att ha bedrivit otukt med familjens kor.

Den stora finska minoriteten i Stockholm verkar ha varit särskilt utsatt när det gäller häxanklagelser. Finländarna ansågs vara trollkunniga.
Häxprocesserna började ofta med anklagelser mot en äldre kvinna med dåligt rykte. Sedan spårade det ur snabbt och vem som helst kunde åtalas. Det gick alltid att få fram vittnen. Den som vägrade vittna riskerade att själv bli anklagad.

Det är en kul idé att rikta in sig på en enskild person. Det är inte bara rättegången mot Malin Matsdotter som levandegörs i boken, utan även vardagslivet i 1600–talets svenska militärstat, som styrdes av ett gäng krigsgalningar och religiösa extremister.” (Kalle Holmqvist, Aftonbladet 1/4 2021)

https://www.aftonbladet.se/kultur/bokrecensioner/a/dlePdq/haxprocesserna-var-massmord-i-elitens-regi