Opettajankoulutuspäivät 2023: Turvallinen koulu tehdään yhdessä

Tapahtuma:

Opettajankoulutuspäivät 16.–17.08.2023 Jyväskylässä.

Otsikko:

ONNI on turvallinen kouluhanke: Turvallinen koulu tehdään yhdessä 

Tekijä:

E. Luukka

Abstrakti:

ONNI on turvallinen koulu -hanke on kaksisyklinen kehittämistutkimus, joka tarjoaa tutkimusperustaisia, käytännöllisiä ja valtakunnallisesti sovellettavia ratkaisuja perusopetuksen koulujen ja oppimisyhteisöjen turvallisuuden ja turvallisuuskulttuurin arvioimiseksi, ylläpitämiseksi ja kehittämiseksi. Se koostuu tutkimuskokonaisuudesta, kouluissa toteutettavasta turvallisuuden kehittämisohjelmasta ja hankkeessa luotujen materiaalien ja hyvien käytänteiden valtakunnallisesta levittämisestä. Kehittämisohjelmaan osallistuu 20 perusopetuksen oppilaitosta, joista 15 on pilottikouluja ja viisi kontrollikouluja. Kontrollikoulut saavat hankkeesta tutkimukseen perustuvan, ajantasaisen tilannekuvan oppilaitoksensa turvallisuudesta. Lukuvuoden 2022–2023 aikana pilottikoulut toteuttavat aktiivisesti oman koulun tilannekuvan pohjalta laatimaansa kehittämissuunnitelmaan perustuvia toimenpiteitä hankkeen mentoreiden tukemana.   

Kehittämissuunnitelman laatimisessa pilottikouluilla on ollut apuna keväällä 2022 toteutettu Omatoimisen varautumisen auditointi -raportti. Pilottikoulujen opettajien yhteisöllinen oppiminen on hankkeessa merkittävässä roolissa. Pilottikoulut ovat päässeet osallistumaan valitsemiinsa täydennyskoulutuskokonaisuuksiin hankkeen tuottamasta runsaasta koulutusannista. Osana suunniteltua kehittämistyötä oppilaita on osallistettu turvallisuustyöhön esimerkiksi turvallisuuspoikkeamista ilmoittamiseen, valtakunnallisiin turvallisuusteemojen toteuttamiseen ja turvallisuutta koskevaan päätöksentekoon. Koulujen turvallisuustiimit ja rehtorit ovat kokoontuneet kuukausittain ONNI-työmaakokouksiin vaihtamaan hyviä käytänteitä, kuulumisia sekä ratkomaan yhteisiksi tunnistettuja haasteita. Koulut ovat myös pilotoineet hankkeen tuottamaa Yhdenvertaisen puuttumisen opasta, jonka tavoitteena on mahdollistaa yhdenmukaisten ja tasapuolisten seuraamusten määrittely oppilaille. Tämä edesauttaa yleisten oikeusturvaperiaatteiden toteutumista.  

Hankkeessa tehtävä tutkimus kulkee käsikädessä koulujen kehittämistyön kanssa. Kirjallisuuskatsaus kansainväliseen interventiotutkimukseen koulukonteksteissa tukee kehittämistoimenpiteiden toteuttamista kouluissa. Lisäksi hankkeessa tutkitaan koulujen omatoimista varautumista ja kouluissa tapahtuvia turvallisuuspoikkeamia, siis erilaisia läheltä piti -tilanteita, tapaturmia ja tarkoituksellisia vahingon- tai väkivallan tekoja, kiusaamista tai häirintää. Hankkeessa tutkitaan myös koulujen turvallisuuden johtamista, kehittämiskohteiden itsearviointia ja turvallisuutta kehittävien toimenpiteiden suunnittelua. ONNI-hanke on osa Sanna Marinin hallituksen Kiusaamisen, väkivallan ja häirinnän ehkäisemisen toimenpideohjelmaa, ja sen rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö. Hankkeen toteuttaa Turun yliopiston Kasvatustieteiden tiedekunnan opettajankoulutuslaitos. 

Lisätietoa:

Opettajankoulutuspäivät 2023