Sagalundin kotimuseo

Tarinoiden lehto – Sagalund.
Kotimuseo, ympäristö ja elämänkerronnallinen aika

Tarinoiden lehto – Sagalund

Tarinoiden lehto -hankkeessa tutkitaan Kemiönsaarella sijaitsevaa Sagalundin museomiljöötä ja sen kulttuurihistoriaa erityisesti sen perustajajäsenten Nils Oskar Janssonin (1862–1927) ja Adèle Wemanin (1844–1936) elettyjen elämien sekä ympäristöelämäkertametodologian avulla. Tarkastelemme, miten yksilön elämä rakentuu suhteessa ympäristöön ja miten tämä eletty elämä tallentuu myöhemmin museotoiminnan tuloksena osaksi kulttuurista muistia.

Tieteellistä tutkimusta ja taiteellista työskentelyä yhdistävän hankkeen keskiössä ja mikrohistoriallisen analyysin kohteena ovat Sagalundin museoalueella sijaitsevat Janssonin ja Wemanin museoidut kodit Villa Sagalundissa sekä niiden ympärille rakentunut luontomiljöö, kasvit ja puutarha. Lisäksi analyysin ja tarkastelun keskiössä ovat Janssonin ja Wemanin runsaat henkilöhistorialliset arkistoaineistot. Kulttuuri- ja sivistystyölle omistautuneiden kansakoulunopettajien jäljelle jääneen aineiston ja kotimuseon avulla avautuu näkymä 1900-luvun alkupuolen elämään saaristossa.

Sagalund on erityinen paikallis-, ulko- ja kotimuseomiljöö, joka on onnistunut säilyttämään ja dokumentoimaan perustamisaikansa kulttuuripersoonien, Janssonin ja Wemanin, elämää pioneerimaisella tavalla.

Hanke toimii kolmella kielellä.

Hanketta rahoittaa vuonna 2023 Svenska kulturfonden.

Lue lisää

 

Ajankohtaista