Testaus & suojaus- ja rajoitustoimet

Meriklusterin yrityksissä on omaksuttu testaus- ja suojauskäytäntöjä, joita ylläpitämällä ja edistämällä voidaan paitsi torjua mahdollisia tulevia pandemioita, myös ehkäistä kausittaisten ja muiden tartuntatautien leviämistä työpaikalla. Näin puolestaan edistetään työhyvinvointia ja varmistetaan tuotannon ja toimintojen jatkuvuus ilman suurempia häiriöitä.

Tässä osiossa esitellään erityyppisiä testimenetelmiä ja nostetaan esille erityisesti verkostomaisessa toiminnassa huomioitavia terveysturvallisuuteen liittyviä asioita. Täältä löytyy myös suojaus- ja testaustoimien ohjeistusta sekä linkkejä niihin liittyvään lainsäädäntöön.

Eri testimenetelmät ja niiden käyttötarkoitus

PCR-testi on hidas, mutta sensitiivinen menetelmä, joka näyttää myös oireettomat SARS-CoV-2-tapaukset. Ei kannata käyttää enää, kun virus muuttuu kausiluonteisen infektion aiheuttajaksi

Antigeenitestit ovat nopea menetelmä, mutta niiden sensitiivisyys on puutteellista ja ne toimivatkin parhaiten silloin, kun virusten määrä on suuri eli infektiosta on kulunut muutama päivä. Antigeenitestejä on mahdollista käyttää myös kotitesteinä.

Vasta-ainetestit ovat nopea menetelmä, mutta ne eivät mittaa suoraan koronavirusta, vaan potilaan vastetta virukseen tai rokotukseen. Vasta-ainetestit ovat hyödyllisiä etenkin silloin, kun virus ei ole muuntunut kovin paljon. Ne auttavat myös populaatiotason infektiokontrollissa. Niiden avulla voidaan arvioida populaatiovastetta ja suunnitella rokotusstrategioita.

On tärkeä huomioida, että SARS-CoV-2 on vain yksi virustauti monien muiden joukossa. Samat testimenetelmät soveltuvat lukuisten virustautien diagnosointiin. Testausjärjestelmät ovat kehittyneet niin, että niitä voidaan käyttää meriklusterin erilaisissa työpaikoissa niin aluksilla kuin meriteollisuudessakin. On kuitenkin huomioitava, että testaukseen liittyvät lainsäädännöt vaihtelevat maittain. Suomen lainsäädäntö on tiukimmasta päästä.

Työpaikalla tehtävällä testauksella voidaan tehokkaasti estää virusten leviämistä ja työntekijöiden sairastumista ja siten välttää tuotannon hidastumista tai totaalisia tuotantokatkoja. Laivojen ja offshore-alusten kohdalla voisi olla hyödyllistä testata uusi miehistö aina vaihdon yhteydessä, jolloin minimoitaisiin virustaudin pääsyn riski aluksen suljettuun ja haavoittuvaiseen työyhteisöön.

Koronaviruksen kotitestejä on kahta päätyyppiä: antigeenitestejä ja vasta-ainetestejä. Suomessa on myynnissä vain antigeenikotitestejä. Antigeenikotitestit soveltuvat akuutin koronatartunnan toteamiseen. Antigeenitestit tunnistavat tartunnan parhaiten, kun oireiden alkamisesta on kulunut korkeintaan 5 päivää.

Verkostomaisessa toimintamallissa huomioitavaa

Viestinnän rooli korostuu terveysturvallisuuden ylläpidossa verkostomaisessa toiminnassa. Viestin olisi saavutettava verkoston jokainen henkilö. Viestintää pitää toteuttaa monella tasolla samanaikaisesti. Pääyrityksen, esimerkiksi telakan, oman henkilöstön lisäksi viestinnän pitää tavoittaa kaikki verkostoyritykset ja niiden henkilöstö. Pääyrityksen häiriöttömän toiminnan varmistamiseksi sen on otettava vastuulleen viestinnän koordinointi ja varmistettava, että verkostoyritysten henkilöstö saa samat tiedot kuin oma henkilöstö ja että verkostoyritysten henkilöt noudattavat samoja käytänteitä pääyrityksen alueella toimiessaan. Tärkeää on myös se, että verkostoyritykset noudattavat vastaavanlaisia käytänteitä omissa tiloissaan.

Suojaus- ja rajoitustoimet

Biologiset vaaratekijät ovat biologista alkuperää olevia epäpuhtauksia työympäristössä. Niitä ovat bakteerit, virukset, hiiva- ja homesienet sekä loiset. Biologiset tekijät eivät useinkaan ole näkyviä, joten niiden aiheuttamia riskejä ei aina havaita. Jos yrityksen toimintaan voi liittyä altistumista biologisille tekijöille, on työnantajan selvitettävä ja tunnistettava työssä esiintyvien biologisten tekijöiden aiheuttamat vaarat ja arvioitava niiden merkitys työntekijän turvallisuudelle ja terveydelle sekä päätettävä tarvittavista toimista. Työnantajan on mahdollisuuksien mukaan vältettävä haitallisen biologisen tekijän käyttöä ja korvattava se käyttöoloiltaan vaarattomalla tai terveydelle vähemmän vaarallisella tekijällä. Työsuojeluhallinnon verkkopalvelu tarjoaa tietoa biologisista vaaratekijöistä, niitä koskevista säädöksistä työpaikalla sekä ohjeistusta työnantajalle ja työntekijälle.

Työsuojeluhallinnon verkkopalvelu

Säädöstausta työpaikalla tehtävistä testauksista löytyy Tartuntatautilaista. Lain tarkoituksena on ehkäistä tartuntatauteja ja niiden leviämistä sekä niistä ihmisille ja yhteiskunnalle aiheutuvia haittoja.

Tartuntatautilaki

Tutkimusartikkelit ja julkaisut

Diagnostics for SARS-CoV-2 infections

Rapid coronavirus tests: a guide for the perplexed

Koronavirus - Ohje työpaikoille COVID-19 riskin arvioinnin tekemiseen

Toimintaohje rahtilaivoille epäillyn koronavirus (COVID-19) -tapauksen varalle