Virusten leviäminen & puhdas sisäilma

Ilmanlaadulla on merkitystä – ilmansaasteista aiheutui 450 000 ennenaikaista kuolemaa Euroopan Unionin alueella vuonna 2016. Rakennusten ilmanlaatua tarkkailemalla ja säätämällä voidaan parantaa sekä rakennusta käyttävien ihmisten että rakennuksen itsensä terveyttä. Työpaikalla tämä taas tarkoittaa sitä, että tarkoituksenmukaisilla ilmanvaihtoratkaisuilla voidaan pienentää kustannuksia muun muassa sairauspoissaolojen muodossa.

Tämä osio taustoittaa virusten leviämismekanismeja, tarjoaa tietoa tehokkaista suojautumistoimista ja siitä, miten leviämistä voidaan työpaikalla ehkäistä.

Miten hengitystievirukset leviävät?

Virusten leviämismekanismien tunteminen edesauttaa työtilojen, työskentelytapojen ja porrastusten suunnittelua. Näin ylläpidetään puhdasta ja turvallista työympäristöä ja ehkäistään tartuntojen leviämistä.

Tällä hetkellä tunnettuja hengitystieviruksia ovat mm. influenssa A, adenovirus ja koronavirus. Tunnettuja virustyyppejä on kymmenen, joiden joukkoon lukeutuu useita viruksia. Esimerkiksi rino- ja enteroviruksista löytyy toistasataa eri virustyyppiä kummastakin.

Videolla ylilääkäri Tytti Vuorinen erittelee tunnetut, ilmateitse leviävät hengitystievirukset (ote esityksestä 10.12.2022).

VIDEO – Hengitystievirukset

 

Hengitystievirukset leviävät tarttumalla ihmisestä toiseen suoran kontaktin, epäsuoran kontaktin ja ilman välityksellä.

Virusten säilyminen & ympäristötekijät

Virusten säilyminen aerosoleissa vaihtelee viruksittain. Jotkin virukset inaktivoituvat tunneissa, kun taas toisilla viruksilla kesto voi olla kuukausia. Virusten inaktivoitumiseen vaikuttavat ilman kosteus, lämpötila, UV-säteilyn määrä ja aerosolien kemiallinen koostumus sekä ympäristötekijät.

Videolla ylilääkäri Tytti Vuorinen kertoo virusten inaktivoitumisesta ja siihen vaikuttavista tekijöistä (ote esityksestä 10.12.2022).

VIDEO – Virusten inaktivoituminen

 

Lähde: Airborne transmission of respiratory viruses, Wang Chia C. et al., 2021

Suurten pisaroiden kulkua sisätiloissa määrittelee pitkälti painovoima. Pienempien hiukkasten, aerosolien, jakautumiseen ilmatilassa puolestaan vaikuttavat merkittävästi ilmavirtaukset, ilmanvaihto sekä ilman suodatus ja desinfiointi.

 

Virusten leviämisen ehkäiseminen

Fyysisen etäisyyden, lähikontaktien välttämisen ja suojautumisen ohella ilmateitse tapahtuvaa tartuntaa voidaan torjua tarkoituksenmukaisilla ilmanvaihtoratkaisuilla. Virukset kulkeutuvat tartuttamaan hengitysilman nestepisaroissa. Suuret pisarat putoavat lähietäisyydelle, mutta pienet pysyvät ilmassa ja kulkeutuvat ilmavirtojen mukana huoneissa ja ilmanvaihtojärjestelmien poistoilmakanavissa sekä kiertoilmajärjestelmien tulokanavissa.

Kuva: Short-range airborne transmission of expiratory droplets between two people, Liu L. et al., 2019

 

Ero lähikontaktissa tapahtuvan yhdistetyn pisara- ja aerosolitartunnan (vasemmalla) ja pitkän etäisyyden aerosolitartunnan (oikealla) välillä. Jälkimmäistä voi estää ilmanvaihdolla, joka laimentaa ilman viruspitoisuutta (REHVA_COVID_ohje_suomeksi).

 

Tartuntatautien torjunta työpaikalla

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivustolta löydät ajankohtaista ja päivittyvää tietoa koronaviruksesta sekä ratkaisuja ja toimintaohjeita tartuntatautien torjuntaan. Sivustolta löytyy myös materiaalipankki koronaviruksesta. Sieltä löydät koronaviruksesta erilaisia viestintämateriaaleja, jotka käsittelevät käsi- ja yskimishygieniaa, turvavälejä ja muita tärkeitä suojautumiskeinoja. Tarjolla on videoita, julisteita ja muita ohjeita suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi sekä runsaasti monikielistä materiaalia yli 18 kielellä. Materiaalit ovat vapaasti tulostettavissa ja käytettävissä esimerkiksi henkilökunnan ohjeistuksessa wc-tiloissa, kahvihuoneissa ja ilmoitustauluilla.

THL:n ajankohtaista koronaviruksesta -sivu

THL:n materiaalipankki koronaviruksesta

Tutkimusartikkelit ja julkaisut

Modelling aerosol transport and virus exposure with numerical simulations in relation to SARS-CoV-2 transmission by inhalation indoors

Airborne transmission of respiratory viruses

Short-range airborne transmission of expiratory droplets between two people

Vähentääkö ilmanvaihdon tehostaminen infektioita pandemiassa?

LOKAKUUSSA 2020 Helsingissä järjestettiin koe. Ravintola Ultiman ilmaan suihkutettiin vaaratonta virusta ja katsottiin, miten se levisi ravintolasalissa. Kokeessa testattiin myös erilaisten sermien, tilanjakajien ja ilmanpuhdistimen vaikutuksia virusten leviämiseen.

Tutkimuksen tulokset julkaistiin Physics of Fluids -lehdessä tammikuussa 2022. Niistä ilmeni, että avoin tila oli jaettua parempi, koska siinä virus sekoittui koko salin ilmaan tasaisemmin. Näin viruslähteen lähellä pitoisuudet jäivät pienemmiksi. Ilmanpuhdistimet vähensivät virusten määrää edelleen. Altistumisen riski väheni laskentamallista riippuen 30–40 prosenttia.
KORONAVIRUKSEN ajateltiin aluksi leviävän pisaratartuntana, mutta tutkimus on osoittanut koronavirustaudin tarttuvan myös ilmassa leijuvien aerosolien välityksellä.

Mittausten mukaan virus voi leijua ilmassa jopa kahdeksan minuuttia. Se ehtii kulkeutua kauas.
”Aerosolit ovat merkittävä tartuntalähde. Emme tiedä, onko se merkittävin, mutta tämä on täysin mahdollista,” sanoo Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) tutkijalääkäri Enni Sanmark, joka oli yksi kokeen vastuuhenkilöistä.

High-resolution large-eddy simulation

HS 11.02.2021

HS11.02.2022

 

REHVA_COVID_ohje_suomeksi