Virustartunnat & pintamateriaalit

Hengitystievirukset leviävät tarttumalla ihmisestä toiseen suoran kontaktin, epäsuoran kontaktin ja ilman välityksellä. Pinnoilta epäsuoran kontaktin kautta tapahtuvia tartuntoja voidaan ehkäistä suojautumisella, siivouksella ja erilaisilla pintaratkaisuilla.

Tämä osio käsittelee pintojen kautta tapahtuvia tartuntoja ja niiden ehkäisemistä ja tarjoaa tietoa erilaisista pintaratkaisuista, joita voi hyödyntää esimerkiksi tuotantotilojen suunnittelussa.

Miten virukset tarttuvat?

Useimmat virusinfektiot, kuten flunssat, influenssa ja koronavirusinfektio, tarttuvat yleisimmin siten, että hengitetään toisesta ihmisestä peräisin olevia pisaroita tai aerosolia (Terveyskirjasto). Pisarat ja aero¬solit voivat myös päätyä pinnoille, josta epäsuoran kontaktin kautta virusta voi päästä limakalvoille ja aiheuttaa tartunnan. Tällainen epäsuora kontakti tapahtuu, kun henkilö koskettaa jotain, mitä on aiemmin koskettanut toinen henkilö, jolla on ollut viruksia käsissään.

Virusten säilyminen pinnoilla

Kun viruksia on tutkittu laboratorio-oloissa, niiden on todettu säilyvän elossa pinnoilla materiaalista riippuen tunneista päiviin. Virukset pysyvät pidempään elossa tasaisilla pinnoilla, kuten lasi, ruostumaton teräs ja muovi. Huokoisemmilla pinnoilla, kuten puu ja tekstiilit, ne inaktivoituvat nopeammin.

Tartuntojen ehkäiseminen

Epäsuoria, pintojen kautta tapahtuvia tartuntoja ehkäistään hygieniatoimin, suojautumalla ja pintojen puhtaanapidolla. Työpaikalla huomiota on kiinnitettävä esimerkiksi yhteisiin työpisteisiin, työkaluihin, työkoneiden ja laitteiden painikkeisiin ja ohjaimiin, tauko- ja wc-tiloihin, mukaan lukien ovenkahvat, tuolinkarmit ja muut kosketuspinnat.

Pintaratkaisut ja datalähtöinen infektioiden torjunta

Tartuntojen ja infektioiden torjunnassa voidaan hyödyntää erilaisia pinnoitteita ja puhdistusmenetelmiä, kuten antimikrobista pinnoitetta tai siniseen valoon perustuvaa automaattista desinfiointijärjestelmää, sekä datalähtöistä infektoidentorjuntaa. Näistä löydät esimerkkejä tämän sivuston 19.01.2022 webinaariesityksistä. 

Tutkimusartikkelit ja julkaisut

Pintahygienian merkitys epidemioiden torjunnassa