Kirsikkatomaatteja kasvamassa lähikuvassa.

Kasvitieteellisessä puutarhassakin kasvaa vuoden vihannes: Tomaatti

Vuoden vihanneksen valitsevat Puutarhaliitto ry ja Kotimaiset kasvikset ry. Tomaattia kasvatetaan myös Turun yliopiston kasvitieteellisellä puutarhalla ja useita lajikkeita vuosittain.

Kasvitieteellisen puutarhan ensimmäiset tomaatin siemenet on kylvetty 31.3 ja ne koulittiin 7.4. Nyt kasvua seurataan kasvihuoneissa. Tänä vuonna eri lajikkeita on kylvetty 17 kpl. Osa siemenistä saatiin kansainvälisen siemenvaihdon kautta, mutta osa on kaupallisia lajikkeita.

Suomessa tomaattia viljellään vuosittain 40 miljoonaa kiloa ympäri vuoden, kun taas Kiinassa (selkeästi suurin tomaatin tuottaja) tuotetaan noin 61700 miljoonaa kiloa vuosittain. Kasvihuonetomaatin hiilijalanjälki on Luken vuonna 2019 teettämän tutkimuksen mukaan pienentynyt huomattavasti viime vuosikymmeninä (Kasvihuonetuotteiden ilmastovaikutuslaskenta ja vesijalanjälki – Jukuri (luke.fi)).

Tomaattien kasvua seurataan puutarhan sosiaalisen median kanavissa #tomaattejaruissalossa22. Kerromme kesän mittaan tomaatin historiasta, kasvatuksesta ja käytöstä.


Kasvitieteellinen puutarha julkaisee vuoden mittaan tomaattiaiheisia postauksia sosiaalisessa mediassa hashtagillä #tomaattejaruissalossa22.

Järjestämme myös ilmaisen yleisöluennon keskiviikkona 4.5. jossa Jari Luoto kertoo tomaateista ja niiden kasvattamisesta. Tervetuloa!

>  lisätiedot luennosta