Koe trooppinen sademetsä ympäri vuoden

Tervetuloa Turun yliopiston kasvitieteelliseen puutarhaan

Kasvitieteellinen puutarha on auki vuoden ympäri ja siellä viihtyvät sekä aikuiset että lapset. Yli 5000 taksonia (lajia, lajiketta yms.) käsittävä kokoelma on elävä näyteikkuna maapallon kasvimaailman monimuotoisuuteen. Puutarhan kokoelmissa on kasveja maapallon eri ilmastovyöhykkeiltä, aina sademetsistä aavikoille.

Aukioloajat

Ulkopuutarha

Joka päivä kello 8–20

Kasvihuoneet ja kahvila

Maanantai–tiistai 11–17
Keskiviikko 11–20
Torstai–sunnuntai 11–17

Ovi ja kassa sulkeutuvat kello 16.50.
Keskiviikkoisin kahvilan kassa sulkeutuu klo 18.00 ja ovi kello 19.30.

Juhannusaattona 21.6. ja juhannuspäivänä 22.6.2024 kasvihuoneet ja kahvila suljettu, sunnuntaina 23.6. normaalisti avoinna klo 11–17

Ruisrockviikonloppuna 5.–7.7.2024 kasvihuoneet ja kahvila SULJETTU.

Museokorttimainosbanneri.

Kasvitieteellisen puutarhan viimeisimmät postaukset Instagramissa

@utubotgar

Pääsymaksut kasvihuoneisiin

 • Aikuiset 9 €
 • Eläkeläiset, opiskelijat, varushenkilöt, siviilipalvelushenkilöt, työttömät ja alle 18-vuotiaat 6 €
 • Perhelippu 23 €  (2 aik. & 2 lasta tai 1 aik. & 3 lasta)
 • Ryhmälippu 10 henkeä 70 €
 • Alle 7-vuotiaat ilmaiseksi
 • Kasvihuonekortti: Aikuiset 36 € (sis. 6 kpl sisäänpääsyjä; henkilökohtainen)
  Eläkeläiset, opiskelijat, varushenkilöt, siviilipalvelushenkilöt, työttömät ja alle 18-vuotiaat 24 € (sis. 6 kpl sisäänpääsyjä; henkilökohtainen)

Meillä käy museokortti

Meillä ei valitettavasti käy virikesetelit.

Ulkopuutarhaan on vapaa pääsy.

museokorttibanneri

 

Kulkuyhteydet

Käyntiosoite
Turun yliopiston kasvitieteellinen puutarha sijaitsee osoitteessa Ruissalon puistotie 215.

Julkinen liikenne
Bussi numero 8 lähtee lähtee kauppatorin laidalta vähintään tunnin välein Ruissaloon. Aikataulut ja reitit: www.foli.fi

Kevyt liikenne
Ruissaloon pääsee mainiosti myös polkupyörällä. Kävellen suorinta reittiä puutarhalle pääsee kulkemalla autotien viereistä kävelytietä pitkin. Polkupyöräreitti puutarhalle tulee Kansanpuiston kautta.

Oma auto
Opastus pääpysäköintialueelle on noin 200 metriä ennen puutarhaa. Parkkipaikalta johtaa puutarhaan autotien alittava jalankulkureitti. Puutarhan portin vieressä oleva pieni parkkialue on varattu ruuhka-aikoina busseille ja inva-autoille. Turun ulkopuolelta tulevien kannattaa Ruissalon sillalle saakka seurata opastusta Ruissalon leirintäalueelle tai kylpylään. Puutarhalle on sillalta matkaa noin kaksi kilometriä (leirintäalue ja kylpylä ovat kauempana saman tien varrella).

Esteettömyys

Puutarhalle on tehty esteettömyyskartoitus vuonna 2020. Pyrimme parantamaan kartoituksessa havaittuja puutteita. Kasvihuoneet ovat valmistuneet vuonna 1998.

Kasvihuoneiden kiertäminen pyörätuolin tai kävelytelineen kanssa onnistuu avustajan kanssa. Kaikki käytävät kasvihuoneissa eivät sovellu pyörätuolille tai kävelytelineelle. Tällä hetkellä ei ole ohjaavaa karttaa suositellusta liikkumisesta kasvihuoneissa, mutta yritämme saada sen aikaiseksi. Kasveja voi olla hankala tai mahdotonta väistää täysin liikuttaessa kasvihuoneissa, mutta esimerkiksi altaaseen pudonneesta ruukusta on hyvä ilmoittaa henkilökunnalle.

Kasvihuoneissa on levähdyspaikkoja. Kasvihuonevalaistus riippuu ulkona vallitsevasta valosta. Häikäisevää keinovalaistusta on käytettävä, kun luonnonvaloa ei ole riittävästi tarjolla.

Saattoliikenne kasvihuoneiden pääovelle on mahdollinen huoltotien kautta.

Yksi avustaja avustettavaa kohden pääsee maksutta kasvihuoneisiin.

Opastuksen tai tilan varaaminen

Opastuksen voi varata kasvihuoneisiin tai   ulkopuutarhaan n. kaksi viikkoa ennen toivottua ajankohtaa. Kasvihuoneissa ryhmän maksimikoko on 15 ja ulkopuutarhassa 20 henkeä. Opastuksen hinta on arkisin 80 euroa/tunti, lauantaisin 80 euroa/tunti ja sunnuntaisin 100 euroa/tunti. Opastushinnat sisältävät arvonlisäveron (24%). Hinta ei sisällä pääsymaksua kasvihuoneisiin.

Puutarhan seminaarisali on varattavissa yksityistilaisuuksia, perhejuhlia, koulutustilaisuuksia ja kokouksia varten, mutta maksimihenkilömäärä on 25. Seminaarisalin käyttökorvaus on 45 euroa ensimmäiseltä tunnilta ja seuraavilta alkavilta tunneilta 15 euroa/tunti (sis. 24 % alv:n). Aukioloajan ulkopuolella eri hinnat.

Opas- ja tilavaraukset sähköpostilla puutarharuissalo@utu.fi. Varauksista voi myös tiedustella numerosta 050 302 6613 ma–to klo 8–14 (Merja Kastu). Tiedustelut hinnoista myös toimistosta 050 4090 151 ma–to klo 8–14, pe klo 8–13. Yhteydenotot toivotaan ensisijaisesti sähköpostilla.

Tarjoiluun liittyvät tiedustelut (mm. tilaukset) hoitaa Sunborn-myyntipalvelu, p. 0300 44550  ja sales@sunborn.fi (0,65 €/min + pvm/mpm). Tiedustelut myös suoraan kahviosta p. 044 55 66 157.

Kasvitiedustelut ja palautteet toivotaan lähetettävän sähköpostitse osoitteeseen puutarharuissalo@utu.fi

Myyntituotteet

Kahvion yhteydessä on myynnissä taimia, siemeniä, huone- ja puutarhakasveja sekä kortteja, kasseja ja muita oheistuotteita. Siemeniä voi tilata myös postitse (laskutuslisä 18,60), tiedustelut puutarharuissalo@utu.fi.

Valokuvaus

Turun yliopiston kasvitieteellisellä puutarhalla on seuraava ohjeistus kuvaustilanteita varten. Nämä ohjeet on laadittu, koska kasvitieteellinen puutarha on suosittu kuvauspaikka ja se haluaa varmistaa mahdollisimman mutkattoman ja viihtyisän kuvausympäristön sekä kuvaajille että puutarhan henkilökunnalle. Ei-kaupallinen kuvaus on aina sallittua ilmaiseksi alla mainituilla ehdoilla. Puutarha perii kaupallisista kuvauksista tai erillisistä kuvausjärjestelyistä hinnaston mukaisen maksun.

Jos sinulla on kysyttävää aiheeseen liittyen, ota yhteyttä puutarhan yleisöpalveluun: puutarharuissalo@utu.fi

Kohdekohtaiset tiedot

Turun yliopiston kasvitieteellinen puutarha – Botanic Garden – University of Turku

Kuvauspaikka tulee mainita kuvien julkaisun yhteydessä. Kasvitieteellisen puutarhan hashtag on #turunyliopistonkasvitieteellinenpuutarha tai #utubotgar.

Kaikissa kuvaustilanteissa on huomioitava sekä lainsäädännön että hyvän tavan mukainen toiminta. Kasvitieteellinen puutarha ei vastaa mahdollista väärinkäytöksistä tämän osalta.

Dronen lennätys puutarhan alueella

Puutarhalla on lähtökohtaisesti oikeus kuvata dronen kanssa. Ko. kuvauksista on aina ilmoitettava erikseen ja etukäteen.

Omaan käyttöön kuvaaminen on ilmaista. Kaupalliseen käyttöön kuvaamisesta, joka vaati erityisjärjestelyjä, peritään maksu.

Kuvaustilanteessa on aina noudatettava erityistä huolellisuutta ja otettava puutarhan erityisolosuhteet ja muut käyttäjät huomioon. Kuvaus on sallittua vain ulkotiloissa ja riittävällä etäisyydellä ihmisistä, rakennuksista, kasveista ja eläimistä.

Kuvaaja on vastuussa siitä, että kuvaamisessa noudatetaan aluevalvontalakia (755/2000), puolustusvoimista annettua lakia (551/2007) sekä (ilmailulakia 864/2014).

Kuvaaja on lisäksi vastuussa henkilötietolakien ja säännösten lainmukaisesti noudattamisesta kuvaustilanteessa.

Kuvaajan on vastuussa siitä, ettei puutarhan kasvillisuutta tai muuta omaisuutta vahingoiteta kuvaustilanteessa sekä tällaisten vahinkojen korvaamisesta.

Matkamuistokuvat yksityiskäyttöön

Vierailijat voivat pääsymaksua vastaan kuvata käsikameralla omaan käyttöön kuvia näyttelyistä ja vierailustaan kohteessa (ns. matkamuistokuvia). Mikäli kuva julkaistaan esim. omille Facebook tai Instagram-sivuille pyydämme mainitsemaan kuvauspaikan.

Opinnäytetöiden kuvaukset

Turun yliopiston opinnäytetöihin liittyvät kuvaukset ovat maksuttomia. Kuvauksista kannattaa sopia etukäteen puutarhan kanssa.

Toimituksellinen materiaali

Turun yliopiston kasvitieteellisellä puutarhalla voi kuvata Turun yliopistoon liittyvää toimituksellista materiaalia, kuten henkilökuvia. Muun materiaalin kuvaus on maksullista.

Kaikissa kuvausasioissa pyydämme ottamaan ennakkoon yhteyttä puutarhaan, jotta kuvaukselle järjestyy mahdollisimman esteetön ajankohta. Pyydämme jo tiedustelussa mainitsemaan kuvaustyypin, käyttötarkoituksen ja julkaisukanavan.

Potrettikuvaukset

Kuvaajan ottamat potrettikuvaukset, kuten hää-, ylioppilas-, portfolio-, vaali- tai perhekuvaukset voidaan järjestää sovitusti Turun yliopiston kasvitieteellisen puutarhan kasvihuoneissa. Kuvaus on maksullinen ja kuvausajankohta on aina sovittava ennakkoon puutarhan tilavarausten kautta.

Blogikuvaukset

Ammattimaiset blogikuvaukset ja muotialaan liittyvät kuvaukset ovat maksullisia.  Kuvausajankohdasta on aina sovittava ennakkoon.

Mainos- ja muu kaupallinen kuvaus

Mainoskäyttöön tulevat tai muut kaupalliset kuvaukset ovat maksullisia ja kuvausajankohta on aina sovittava ennakkoon. Suuremmat tai erityisjärjestelyitä vaativat kuvaukset on sovittava vähintään kuukautta ennen kuvausten ajankohtaa.

Kuvausten hinnasto

Kasvihuoneiden käyttö aukioloaikana:
100€ / 1 tunti – sisältää enintään 6 aikuista

Kasvihuoneiden käyttö aukioloajan ulkopuolella:
ota yhteyttä puutarhan toimistoon

Kaikkiin hintoihin sisältyy arvonlisävero 24 % (sisäänpääsymaksuissa alv 10%).

Säännöt

Puutarhan alueella ei ole sallittua:

 • kasvien tai kasvinosien kerääminen
 • oksien taittaminen tai kasvien vahingoittaminen muulla tavoin
 • kasvietikettien siirtäminen tai vahingoittaminen
 • polkupyöräily
 • moottoriajoneuvolla ajaminen

Puutarhan alueella saa ulkoiluttaa koiraa, jos se on kytkettynä. Kasvihuoneisiin koiran voi viedä sylissä.

Voit pyytää vettä koirallesi kahvilasta. Kesällä pyrimme pitämään kahvilan edustalla puhdasta vettä tarjolla koirille. Ethän tarjoile vettä koirille puutarhan vesipisteistä, emme voi taata tämän veden laatua!

 • Lasten kuuluu olla vanhempien valvonnassa koko vierailun ajan

Puutarhan alueella liikkuu luonnonvaraisia nisäkkäitä, matelijoita ja hyönteisiä, jotka voivat aiheuttaa vahinkoa tai levittää tauteja. Puutarha kehottaa vierailijoita varovaisuuteen. Turun yliopiston kasvitieteellinen puutarha ei vastaa luonnonvaraisten eläinten aiheuttamista vahingoista ja levittämistä taudeista.

Geenivarojen tutkimuskäytön sääntely (Nagoya pöytäkirja)

Biodiversiteettisopimuksen alainen Nagoyan pöytäkirja on kansainvälinen sopimus geenivarojen saatavuudesta ja niistä saatavien hyötyjen jakamisesta. Pöytäkirja astui voimaan 2014 ja Suomesta tuli sen jäsen geenivaralain astuessa voimaan 2016. Nagoyan pöytäkirjan mukaisiksi geenivaroiksi lasketaan kaikki muu kuin ihmisperäinen biologinen materiaali, joka sisältää perintötekijöitä.

Pöytäkirjan mukaan jokainen valtio saa itse määrätä ehdot, joilla sen alueella olevia geenivaroja saa hyödyntää. Suomen geenivaralain mukaan suomalaisia geenivaroja saa käyttää vapaasti. Mikäli saamelaisten geenivaroihin liittyvää perinteistä tietoa haluaa hyödyntää, on tähän kuitenkin pyydettävä ennakkosuostumus.

Silloin kun ulkomaisia geenivaroja tuodaan Suomeen tutkimuskäyttöön, on selvitettävä vaatiko alkuperämaa ennakkosuostumuksen geenivarojensa käyttämiselle. Mikäli näin on, täytyy ennakkosuostumus hankkia ennen geenivaran maahantuomista.

Turun kasvitieteellinen puutarha on sitoutunut toimimaan Nagoyan pöytäkirjan mukaisesti. Tämän vuoksi puutarhalle materiaalia lahjoittavia pyydetään täyttämään lahjoituskaavake ennen lahjoituksen tekemistä.

Lisätietoa Nagoyan pöytäkirjasta löydät osoitteesta https://collections.utu.fi/geenivarat

Yhteystiedot

Turun yliopiston kasvitieteellinen puutarha
Ruissalon puistotie 215
20100 Turku

puh. 050 4090 151 (toimisto)
arkisin ma–to klo 8–14, pe klo 8–13
puutarharuissalo@utu.fi

Cafe Vanha Tammi
puh. 044 55 66 157
Sunborn-myyntipalvelu
puh. 02 44 55 100
info@vanhatammi.fi

Maksuliikenne ja laskutustiedot

Laskutus

Yliopisto ottaa vastaan verkkolaskuja.

Laskutusosoite sivulla: https://www.utu.fi/fi/yliopisto/yhteystiedot

Verkkomaksut

Kierrosten ja tiedepajojen varausmaksut tapahtuvat Paytraililla.
Paytrail Oyj:n maksupalvelusopimuksen osapuolena on Liedon Vanhalinna -säätiö, joka tilittää maksut edelleen Turun yliopistolle. Liedon Vanhalinna -säätiön yhteystiedot:

Liedon Vanhalinna -säätiö sr.
Vanha Härkätie 111, 21410 Vanhalinna
y-tunnus: 1490233-9
p.010 292 7090
vanhalinna@utu.fi

Kysymykset verkkomaksuista: puutarharuissalo@utu.fi

Maksunvälityspalvelun toteuttajana ja maksupalveluntarjoajana toimii Paytrail Oyj (2122839-7) yhteistyössä suomalaisten pankkien ja luottolaitosten kanssa. Paytrail Oyj näkyy maksun saajana tiliotteella tai korttilaskulla ja välittää maksun kauppiaalle. Paytrail Oyj:llä on maksulaitoksen toimilupa. Reklamaatiotapauksissa pyydämme ottamaan ensisijaisesti yhteyttä tuotteen toimittajaan.
Paytrail Oyj, y-tunnus: 2122839-7
Innova 2
Lutakonaukio 7
40100 Jyväskylä
https://www.paytrail.com/kuluttaja/tietoa-maksamisesta