Osallistu
teemaopastukselle

Tapahtumat

ORKIDEAILLAT

TIISTAISIN 4.2., 11.2., 18.2 JA 25.2. KLO 17.00-19.00

KUVAESITYS
Orkideaesitykseni on 60 kuvan matka ajassa ja paikassa, nykyajasta aikaan 500 eKr. Matka kuljettaa kuuntelijaa maapallon trooppisille seuduille.
Orkideaesitykseen mahtuu vanhoja tarinoita, uskomuksia ja legendoja sekä orkideoiden mittaamatonta taitoa huijata pölyttäjä kukkaan viekkaudella ja oveluudella. Pölyttäjät jäävät tässä leikissä palkinnotta.

Mistä orkideat oikein syntyivät? Sateenkaarestako vai jumalien taikuudesta? Onko orkideoista lääke lempeen ja lapsen sukupuoleen? Mitä nuorelle neidolle tapahtuu kun hän puutarhassa lumoutuu valkoisen orkidean tuoksuista? Miksi miehet hullaantuivat aikoinaan tropiikin orkideoista henkensä menettämisen kaupalla?

Esitykseni perustana ovat valokuvat. Kuvista syntyy tarina, pieni seikkailu ja matka.

KASVIHUONEKIERROS
Kasvihuoneissa on esillä yli 200 orkidealajia ja loput ovat kasvatushuoneissa. Toivottavasti osa orkideoista on myös kukassa.

Kasvihuoneissa orkideoille on rakennettu uutta luonnollisuutta jäljittelevää maisemointia ja orkideoita on istutettu mahdollisimman luonnonmukaisesti. Esittelen teille muun muassa istutustavan perhoskämmekkälajille, joka kasvaa maassa kivien keskellä muun muassa Hainanin saarella ja afrikkalaisen orkidealajin, joka kasvaa puun rungolla juuret paljaina monien muiden lajien tavoin. Miltähän näyttää orkidealaji, joka kasvaa Andien rinteillä 4 kilometrin korkeudella.

Orkideoita voi ihailla myös ilman kukkaa, sillä niin monien orkideasukujen ja – lajien kasvutavassa on muotojen kiehtovuutta. Siitä tarjoaa esimerkin Panamassa kasvava orkidealaji sammaleisen puun rungolla.

Kasvihuoneiden orkideat tarjoavat mahdollisuuden kertoa orkideoiden levinneisyyksistä ja lajien olemassaoloa uhkaavista tekijöistä ja miten orkideoita voidaan suojella muun muassa Madagaskarilla ja kasvitieteellisissä puutarhoissa.

Kasvihuonekierroksen alussa Uuden Maailman (Väli- ja Etelä-Amerikka) huoneessa laskeutuva trooppinen sumu toivottaa teidät tervetulleiksi ja verhoaa samalla orkideat kosteaan peitteeseen.

ILMOITTAUTUMINEN
Ilmoittaudu sähköpostitse suoraan minulle: janneaho45@gmail.com. Saanen nimesi ja puhelinnumerosi siltä varalta, että kierrokseen tulee yli 20 henkilöä. Otan kierrokselle 20 osallistujaa. Pyydän, että ilmoitat ajoissa jos et pääse.

Orkideailta – 2 tuntia – maksaa 15 € sisältäen sisäänpääsyn. Maksun voi suorittaa kahvilaan ennen klo 17.00. Kahvila palvelee teitä vielä ennen kierroksen alkua.

Terveisin
Janne