Madagaskar – Luonnon monimuotoisuuskeskus vaarassa -näyttely ja kierrokset

15.02.2024 11:00 - 31.05.2024 17:00

Kasvitieteellisen puutarhan kasvihuoneissa on kevään ajan näyttely Madagaskarin vieraslajeista ja niiden vaikutuksesta saaren ekosysteemiin.

Madagaskarin saari on yksi maapallon tärkeimmistä biodiversiteetin keskittymistä. Pitkä eristäytyminen mantereesta on tehnyt siitä kasvien ja eläinten monimuotoisuuskeskuksen. Lähes 90 % saaren eliölajeista on kotoperäisiä eli niitä esiintyy vain Madagaskarilla.

Madagaskarin ilmaston luomat kasvillisuusalueet saavat luonnon monimuotoisuuden kukoistamaan.Madagaskarin etelä- ja lounaisosia hallitsevat piikkipuumetsät ja länsiosassa kuivametsät. Saaren keski- ja länsiosaa hallitsevat ruohostomaat jotka. Itäosassa sijaitsevat trooppisten sademetsien jäänteet. Mangrovemetsää löytyy pieninä laikkuina Madagaskarin länsirannikolla.

Jatkuvat metsähakkuut ja maaperän köyhtyminen uhkaavat saaren monimuotoista luontoa. Lisäksi monet saaren vieraslajeista valtaavat alaa kotoperäisiltä lajeilta uhaten tappaa ne sukupuuttoon.

Madagaskarin vieraslajit näyttelyn infotaulut sijaitsevat kasvihuoneissa.

Muu ohjelma

Keskiviikkona 20.3. klo 17 luento Madagaskarin luonnon kohtamista haasteista Suomen luonnonsuojeluliiton näkökulmasta

Luennoitsijana Laura Blomberg

Luennolla kuullaan Madagaskarin ainutlaatuisen luonnon kohtaamista haasteista, joista yksi on vieraslajit. Suomen luonnonsuojeluliitto on yhdessä paikallisten kumppanijärjestöjensä ja yhteisöjen kanssa yrittänyt näitä haasteita ratkaista yli 10 vuotta kestäneen yhteistyön aikana.

Laura Blomberg on koulutukseltaan metsänhoitaja (MMM, Helsingin yliopisto) ja erikoistunut opinnoissaan erityisesti trooppisten metsien ennallistamiseen ja kansainväliseen luonnonsuojelurahoitukseen. Hän on vastannut Suomen luonnonsuojeluliiton kansainvälisisistä suojeluyhteistyöhankkeista Madagaskarilla vuoden 2018 lopusta, ja viettänyt Madagaskarilla yhteensä noin 7 kuukautta.

Opastukset Madagaskarin vieraslaji -näyttelyyn

Tervetuloa opastukselle kuulemaan Madagaskarin ekosysteemistä, kotoperäisistä lajeista sekä saarta uhkaavista vieraslajeista. Kierroksia keskiviikkoisin ja lauantaisin kasvihuoneissa.

Katso tarkemmat päivät ajat ja varaa paikka kierrokselle alta.

Ajat:
keskiviikkoisin 13.3. / 27.3. / 10.4. / 24.4. / 8.5. klo 17
lauantaisin 9.3. / 13.4. / 11.5. klo 14.

Kierrokset kestävät noin 45-60 min.

Osta liput kierrokselle

Jos alla ei avaudu kalenterinäkymään, hyväksy selaimen evästeet.