Monivuotisia vihanneksia leikkuulaudalla.

Monivuotiset vihannekset -kierros ulkopuutarhassa

29.05.2024 16:30 - 17:30

Monivuotiset vihannekset ovat kasveja, jotka elävät vähintään kolme vuotta ja joista voi korjata syötävää satoa kasvin kuolematta. Tule Henna Jämsän kierrokselle ulkopuutarhaan tutustumaan siellä kasvaviin monivuotisiin kasveihin, joita voidaan käyttää myös keittiössä.

Kaikki tuntevat raparperin ja parsan, mutta on olemassa paljon muitakin helppoja, herkullisia ja terveellisiä monivuotisia vihanneksia, jotka sopivat jokaiseen pihaan ja puutarhaan. Monet niistä ovat koristeellisia ja voivat kruunata koristeperennapenkin. Jotkut niistä viihtyvät puutarhan varjoisissa osissa sekä puiden ja pensaiden katveessa, jossa yksivuotisia vihanneksia ei voisi kasvattaa.

Puutarhuri Henna Jämsä on kiinnostunut kaikenlaisista hyötykasveista – puista, pensaista, perennoista ja yksivuotisista vihanneksista – sekä siitä, miten syötävistä kasveista luodaan monilajisia ja helppohoitoisia kokonaisuuksia, jotka tuottavat ruokaa meille ihmisille ja tarjoavat elinympäristöjä myös muille eliöille sekä maanpinnan yläpuolella että maan alla. Hän on työtyhmän jäsenenä kääntänyt suomeksi ruotsalaiset kirjat monivuotisista vihanneksista ja satoisasta metsäpuutarhasta (Weiss, Sjöberg, Larsson: Monivuotiset vihannekset – Löydä, kasvata, nauti 2022 sekä Weiss, Sjöberg: Satoisa metsäpuutarha – Kasvata syötävää kaikkialla, ilmestyy suomeksi 5/2024). Molempia kirjoja on myynnissä kierroksella sekä puutarhan kahvilassa.

Kierroksen kesto noin tunti.

Liput ja varaus kierrokselle tulevat huhtikuun lopussa.

Kuva: Roosa Karhu