Puutarhan ystävät

Tule mukaan tukemaan puutarhan toimintaa.

Ruissalon Kasvitieteellisen Puutarhan Ystävät ry. tukee ja edistää kasvitieteellisen puutarhan toimintaa yhteistyössä puutarhan henkilökunnan kanssa. Lisäksi yhdistys edistää puutarhaan liittyvää julkaisutoimintaa ja yleisesti kiinnostusta ja harrastusta puutarhakulttuuriin. Puutarhan ystävät järjestää kokouksia, keskustelu- ja tiedotustilaisuuksia sekä retkiä ja tapahtumia.

 

Jäseneksi liittyminen

Yhdistyksen jäsenmaksu varsinaiselta jäseneltä tai kannatusjäseneltä on 12 euroa vuodessa. Puutarhan ystävien jäsen voi ostaa vuosikortin kasvihuoneisiin alennettuun hintaan (18 euroa) ja saa 10% alennuksen puutarhan järjestämistä maksullisista teemaopastuksista.

Ainaisjäsenen liittymismaksu on 120 euroa.

Yhdistyksen tiedotteet lähetetään pääsääntöisesti sähköpostitse. Tiedotteet saa myös kirjeitse kulukorvausta vastaan (5 euroa/vuosi).

Yhteystiedot

Puutarhan ystävien puheenjohtajana toimii Leila Laaksonen. Liittymistiedot ja osoitteenmuutokset voi ilmoittaa yhdistyksen rekisterinpitäjälle Simo Laineelle (slaine(at)utu.fi).

Ilmoitathan posti- ja/tai sähköpostiosoitteen muutokset mahdollisimman nopeasti Simolle, niin jäsentiedotteet ja muut ilmoitukset löytävät perille.

Retket ja tapahtumat

Puutarhan ystävien hallitus kokoaa retkiohjelmat. Jos haluat ehdottaa retkikohdetta, voit ilmoittaa siitä puheenjohtaja Leila Laaksoselle.

Tiistaina 7.5. klo 17.30: Turun yliopiston biodiversiteetti- ja ympäristötutkimuksen professori emeritus Pekka Niemelä pitää esitelmän otsikkonaan ”Antiikin symboli- ja lääkekasveista”.

 • Kun siis huhtikuun alussa saamme kuulla Terttu Lempiäisen esityksen keskiajan lääkeyrteistä, onkin kevään aikana luvassa kunnon tietopaketti menneisyyden lääkintätaitoon.
 • Historiantunneilta ehkä moni muistaa, että jo antiikin lääketieteen suuri nimi Hippokrates opetti luonnolla ja puutarhaympäristöllä olevan parantavia ominaisuuksia. Hän rakennutti sairaalansa Kos-saarelle, ja sen viereen hän perusti lääkitsevän puutarhan.

Keskiviikkona 8.5.2019: Kirsikkakierros Aurajokirannassa

 • Vuonna 2011 Aurajokirantaan istutettiin 22 erilaista kirsikkalajia ja lajiketta. Joukossa on mm. imeläkirsikkaa, kirsikkaluumua, ruso- ja tokionkirsikkaa sekä koristekirsikoita. Kukintaa on vaikeaa ennustaa täsmällisesti, joten seuratkaa sähköpostianne, siirrämme kirsikkakierrosta, mikäli kukinta ei osu toukokuun ensimmäiselle viikolle.
 • Kokoontuminen Turun tuomiokirkon edustalla olevalle Brahenpatsaalle klo 16.30, josta lähdetään kierrokselle, oppaana Turun kaupungin puuasiantuntija Aki Männistö.

Lauantaina 18.5.2019: Kokopäiväretki Helsinkiin

 • Lähtö linja-autolla Turun Brahenpatsaalta klo 8.00, paluu noin klo 18.00.
 • Oppaanamme on koko päivän Helsingissä dendrologian asiantuntija Antti Autio.
 • Meilahden arboretumpuisto on perustettu vuonna 1967 ja on 3ha suuruinen, jossa on 140 puu- ja pensaslajia.
 • Herttoniemen kartano on Itä-Helsingin vanhimpia ja sen puutarha on maan hienoimpia säännönmukaisen barokkipuutarhan ja englantilaistyylisen puiston välimuoto. Kartanon paras aika oli 1700-luvun loppupuolella Viaporin linnoituksen rakentamisen yhteydessä.
 • Lounas Herttoniemen kartanon puistossa, ravintola Wanha Mylly.
  Lohikeitto ja samettinen parsakeitto sekä omenapaistos vaniljakastikkeen kera – kaikki tuotteet laktoosittomia ja gluteenittomia, hinta 29e. (Ilmoitathan erikoisruokavaliostasi)
 • Niskalan arboretum oli Jakob Kavaleffin taimitarhojen näytemaa-alue, esittelypuisto. Kavaleff piti erityisesti havupuista ja niiden erikoismuodoista. Hän hankki siemeniä ja taimia ulkomailta ja kokeili niitä taimitarhallaan sekä puulajipuistossa. Arboretumin ensimmäiset istutukset tehtiin 1905. Alue siirtyi Helsingin kaupungin omistukseen v 1961. Arboretum on kokenut perustamisestaan lähtien hyviä aikoja ja hoidon puutteesta johtuvia huonompia aikoja, jolloin se on ollut lähes unholassa. Ensimmäisiä harvennuksia umpeen kasvaneessa puistossa tehtiin 1971–1972 arvokkaiden puuyksilöiden pelastamiseksi. Arboretum sai vuonna 1984 luonnonsuojelualuestatuksen arvokkaan koti- ja ulkomaisen puu-, pensas- ja ruohovartisen kasvillisuuden perusteella. Muita luonnonarvoja olivat alueen runsas linnusto ja aluetta elinympäristönään pitävät lepakot. Ilmoittautuminen Helsingin retkelle tapahtuu maksamalla 1.5.2019 mennessä 30€ tilille FI09 4055 8120 0273 38 Carita Tiusanen

Maanantaina 20.5.2019: Iltaretki Piikkiöön

 • Lähtö Brahenpatsaalta Turusta klo 16.00 yksityisautoilla. Kokoontuminen 16.30 Piikkiön Koulukeskuksen parkkipaikalle, Koulutie 1
 • Salvelan kartanon puisto
  Ruotsin myöhäiskaroliinista kartanoarkkitehtuuria muistuttava kartano on rakennettu vuonna 1919 Turun rakennustoimiston piirustusten mukaan.  Kartano on Kaarinan kaupungin omistuksessa ja on ollut pitkään myynnissä. Kartano toimii tällä hetkellä yksityisenä päiväkotina. Tilanne voi muuttua 20.5. mennessä, mutta toimimmetilanteen mukaan. Oppaana Kaarinan kaupungin vihersuunnittelija Sirkka Laitinen. Kartanon puiston yhteydessä Yltöisten ja silloisen Piikkiön kunnan yhteistyössä perustama lajikoetarha: Omenapuulajikkeita, koristepensaita mm. höyhenpensas, marjapensaita, pensasmustikkaa
 • Koroistenpuisto, Asematie 7
  Puistosuunnitelma on vuodelta 1959. Puiston omistaa nykyisin Kaarinan kaupunki, itse asemarakennus pihapiireineen on yksityisen omistuksessa.  Puisto odottaa lajikartoitusta ja hoitosuunnitelma tekoa. Pinta-ala 9000m2. Muutostyöt on tehtävä alueen kulttuurihistorialliset arvot ja ominaispiirteet palauttavalla tavalla.

Puutarhan Ystävien viimeisin jäsenkirje