Lasten lauantait jatkuvaksi toiminnaksi

Turun yliopiston kasvitieteellisessä puutarhassa lanseerattiin lauantaina 2.10.2021 uusi tiedetapahtumasarja – Lasten lauantai. Parissa vuodessa tapahtumasta on kehittynyt kuukausittainen perinne. Jokaisen kuukauden ensimmäinen lauantai tarjoaa erityisesti lapsiperheille tiedetempauksia ja työpajoja, joissa päästään itse kokeilemaan ja tiedeseikkailemaan niin kasvihuoneille kuin laboratorioon.

Lasten lauantaissa tutkijat pääsevät tuomaan tietämystään esille perheille osallistavilla luennoilla ja Lounais-Suomen LUMA-keskus tuottaa teemaan sopivia tiedepajoja. Lisäksi kasvihuoneista löytyy kuukauden teemaan sopiva omatoimiseikkailu, josta lapset voivat ansaita palkinnoksi tikkarin. Lasten lauantai konseptissa on hyödynnetty myös kansainvälisten asiantuntijoiden osaamista, jolloin kaksikieliset tapahtumat ovat olleet saavutettavampia suuremmalle yleisölle.

”Lasten lauantailla on varmasti suuri merkitys lasten tiedekasvatuksessa. Toivon, että yhä useampi perhe löytäisi tämän tapahtuman tulevaisuudessa. Lapset kuulevat mielenkiintoisia tietoiskuja eri teemoista ja heidän valaistuneet ja innostuneet ilmeet sekä uteliaat kysymykset ovat todellinen palkinto kaikesta tapahtuman eteen tehdystä työstä.”, iloitsee Aliisa Wahlsten, joka on ollut kehittämässä ja tuottamassa Lasten lauantai-tiedetapahtumasarjaa.

Tapahtuma on rahoitettu LUMO-hankkeella, joka tuli päätökseensä vuoden 2023 lopussa. Lasten lauantai on ollut menestynyt tapahtumasarja, ja sitä tullaan jatkamaan ja kehittämään hankkeen päätyttyä. Vastuu tapahtuman järjestämisestä siirtyy LUMA-keskukselle, joka tuottaa muutenkin lapsiperheille suunnattuja tiedetapahtumia. Paikkana kuitenkin säilyy kasvitieteellinen puutarha.

lapsia ja aikuisia laboratoriossa.
Lasten lauantain tiedepajoissa pääsee oppimaan itse kokeillen. Pajojen teemat vaihtuvat kuukauden luennon teeman mukaan.

 

”Olemme tyytyväisiä, että saimme luotua uudenlaisen tapahtuman, jonka avulla perheet löytävät kasvitieteellisen puutarhan entistä paremmin. Kasvitieteellisen puutarhan kävijämäärät ovat nousseet tällä vuosikymmenellä vuosi vuodelta. Puutarhan toiminta on kehittynyt LUMO-hankkeen myötä ja tämänkaltaisia tapahtumia puutarha on kaivannut pitkään.” kertoo Juulia Räikkönen, LUMO-hankkeen johtaja.

lapsia tutkijan kanssa lummelammella tutkimassa hyönteisiä.
Lapset pääsivät Kari Kauniston kanssa tutkimaan pyydystämään ja hyönteisiä lummelammille kesällä 2023.

 

Teksti ja kuvat: Aliisa Wahlsten

LUE LISÄÄ

Seuraavat lasten lauantait löytyvät tapahtumakalenterista