Granö-keskus tarjosi inspiroivat puitteet KISUVI-hankkeen tutkijoille
Maarit Mutta ja Päivi Laine
Maanantaina 8.8.2022 pääsimme vihdoin lähtemään aamulla Turusta bussilla kohti Helsinkiä ja Tallinnan laivaa. Koronan vuoksi matka oli siirtynyt moneen kertaan, ja nyt odotimme innolla pääsyä Tarttoon ja siellä sijaitsevaan Granö-keskus Villa Tammekanniin. Turun yliopistosäätiö oli myöntänyt meille tutkijahuonestipendin viikon tutkimustyöhön.
Matka sujui nopeasti kesäkuulumisia vaihtaessa ja tulevan viikon ohjelmaa suunnitellessa. Perillä meitä odotti kaunis kesäinen Tartto ja upea Alvar Aallon suunnittelema Villa Tammekann. Onneksemme lähistöllä oleva tietyömaa rauhoitti talon edessä kulkevan kadun koko viikon ajaksi, varsinkin kun toisen huoneen ikkunat olivat kadulle päin. Saimme iltaisin nauttia hiljaisen puutarhan rauhasta ja poimia omenia ja marjoja pensaista. Jo maanantai-iltana pääsimme käsiksi tutkimukseen, kun viimeistelimme AFinLan abstraktia.
Mitä siis tutkimme? Mikä KISUVI-hanke on? KISUVI-hanke on Koneen Säätiön rahoittama nelivuotinen tutkimushanke (2022–2025), jossa alkaa syksyllä varsinainen aineistonkeruuvaihe. Tartossa suunnittelimme aineistonkeruuta, mietimme tulevan lukuvuoden esitelmiä ja artikkeleita. Tämän lisäksi analysoimme viime lukuvuonna kerättyjä pilottiaineistoja.
Koska tutkimme hankkeessa kirjoittamisen sujuvuutta ensi- ja vieraalla kielellä ja keskitymme erityisesti sanastokeskittymien käyttöön, pohdimme, miten GGXLog-aineistonkeruu- ja -analysointiohjelmalla voitaisiin lähestyä aineistoa mahdollisimman monipuolisesti. Meitä kiinnostaa erityisesti, mitä uutta visualisointi tuo kirjoittamisprosessien tutkimukseen ja miten sen avulla voisi tuottaa uutta tietoa monikielisten kirjoittajien tavasta rakentaa omaa tekstiään niin suomeksi kuin vieraalla kielellä. Tällä kertaa vieraana kielenä oli pääasiassa ranska.
Päivät alkoivat joka päivä stipendiaattien yhteisellä aamiaisella, jossa jokaisella oli oma vastuualueensa, Maaritilla oli puurovastuu ja Päivi keitti kahvia. Aamiaisen jälkeen alkoi tiivis pilottiaineiston analyysi idyllisessä Villa Tammekannin työtilassa. Pidimme hyödyllisenä mahdollisuutta keskustella GGXLogin avulla tehtyjen analyysien tulkinnoista ja yhteisistä kriteereistä. Ongelmakohdista oli helppo keskustella, kun molemmat tekivät omaa analyysiään erikielisestä aineistosta. Puolen päivän maissa tai sopivassa kohdin, pidimme lounastauon keittiössä, ennen kuin jälleen jatkoimme aineiston analysointia. Vaikka pyrimme olemaan poissa työsähköpostista, oli joihinkin viesteihin pakko vastailla, mutta joinakin päivinä vasta aika myöhään iltapäivällä. Lukukauden alku alkoi jo näkyä lehtoreiden sähköposteissa. Saimme sopivasti viestiä myös Hiiskuttua-lehteen tarjoamastamme jutusta, ja viimeistelimme tekstin.
Kun päivän työrupeama oli valmis – ajatus alkoi tökkiä ja kognitiiviset toiminnot alkoivat hiipua – päätimme lähteä tutustumaan kaupunkiin ja paikalliseen kulttuuritarjontaan. Koska Päivi oli ollut Tartossa jo aiemmin, toimi hän oppaana, ja apua oli myös Google maps -sovelluksesta. Viikon aikana kävimme tutustumassa muun muassa kasvitieteelliseen puutarhaan, Toomemäen tuomiokirkon raunioihin ja Viron kansallismuseoon (Eesti Rahva Muuseum). Tartto on vuoden 2024 kulttuuripääkaupunki, ja se näkyy jo hienosti katukuvassa. Iltaisin lämmitimme saunan ja vedimme yhteen päivän aherruksen.
Matkamme oli mielestämme onnistunut, se olisi voinut ehkä kestää kauemminkin, koska pääsimme hyvin vauhtiin, mutta saimme edistettyä tutkimustamme monella tavalla. Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin!