Birgitan uudistusagenda

Saksankielinen painos alkaa kuvalla, jossa kiteytyy Pyhän Birgitan merkitys luostarisääntökunnan perustajana. Hän istuu valtaistuimella ja ojentaa sääntökirjansa, Pyhän Vapahtajan säännön, birgittalaisnunnille ja veljille, yhden kummallekin. Kahdeksan nunnaa polvistuu Birgitan oikealla sivulla ja kahdeksan pappisveljeä polvistuu hänen vasemmalla sivullaan. Kristus ja Neitsyt Maria antavat taivaasta siunauksensa Birgitalle ja hänen toiminnalleen. Kuvan aihe on hyvin tyypillinen birgittalaisten ikonografiassa eli kuvaohjelmassa, ja sama asetelma esiintyy jo varhain kuvituksena käsikirjoituksissa.

Revelationes celestes -teoksella oli kaksi päätehtävää: vahvistaa Birgitan asema aidosti taivaallisten näkyjen vastaanottajana ja tulevana pyhimyksenä sekä samalla ajaa hänen hengellistä ja poliittista uudistusagendaansa. Teoksen kuvituksilla oli keskeinen rooli näiden ydinviestien nostamisessa esiin.

Yksi luostari, kaksi osaa

Birgitan ohjeistuksen mukaan jokaisessa luostarissa naiset ja miehet tuli jakaa kahteen toisistaan erilliseen yhteisöön. Naisten yhteisö oli suurempi; siihen voitiin hyväksyä enimmillään 60 jäsentä. Miesten konventtia saattoi asuttaa enimmillään 13 pappisveljeä, 4 diakonia ja 12 maallikkoveljeä. Luostarin johtaja oli abbedissa, jolla oli vastuu molemmista yhteisöistä ja luostarin taloudesta. Veljeskonventin tärkein tehtävä oli hoitaa nunnien hengellistä elämää ja saarnata vieraileville pyhiinvaeltajille luostarikirkossa. Nunnien yhteisö muodosti luostarin ytimen ja siksi sisaret ovat kuvassa Birgitan oikealla puolella.